R7 7500F undervolt nasıl yapılır?

m.okan

Picopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
ASUS TUF GAMİNG B650M-PLUS
RYZEN 5 7500F
INTEL ARC A750
Meslek
Eczacı
Arkadaşlar tamamen öğrenme amacıyla ve performansımı arttırmak için Curve Optimizer ile undervolt yapmak istiyorum işlemcime. Bu konuda detaylı yardım gerekiyor. Açılmış eski konulara baktım da hiçbiri düzgün cevaplanmamış. Deneme yanılma kısmına kadar her şeyi öğrenmeliyim.

Anakart: ASUS B650M-Plus

Aynı işlemciyi kullanıyorum da bahsettiğiniz şey tam olarak nedir? Performansı iyice yükseltiyorsa bende yapmak isterim.

Tavsiyem -10 ile başlaman. OCCT ve Cinebench'te test ediyorsun. Mavi ekran yiyene kadar -11, -12, -13 diye azaltıyorsun voltajı.

Aynı işlemciyi kullanıyorum da bahsettiğiniz şey tam olarak nedir? Performansı iyice yükseltiyorsa bende yapmak isterim.
Performansı yükseltmekten ziyade, düşürmeden daha az voltajla işlemciyi çalıştırmaya çalışmak denebilir. Güç tüketimini ve buna bağlı olarak ısı üretimini azaltır.

Isı azaltımı lazım harbi bana. Yapayım o zaman.

Detaylı yardım istedim ama deneme yanılma kısmına kadar dedim. Sen deneme yanılma kısmını direkt yazmışın. Benim öğrenmem gereken şeyler BIOS'dan açmam gereken ayarlardan tut, ayarlamam gereken bütün ayarların gösterilmesi. Voltaj denemelerini kendim yaparım.

Sadece bu kısımların değişmesi yeterli mi?

Dosya Ekleri

• WhatsApp Görsel 2024-12-23 saat 12.39.39_f05ca1d7.jpg
    221,6 KB · Görüntüleme: 49
  • WhatsApp Görsel 2024-12-23 saat 12.38.49_6260f42a.jpg
    226,6 KB · Görüntüleme: 54
Son düzenleme:
Aynı anakarttan şuan için elimde olmadığından tam olarak bilmiyorum fakat ASUS'un default bir OC Profili yoksa, bilgisayar güç seçeneklerinden yüksek performansta veya ryzen optimized'taysa (cidden önemli - dengeli veya güç tasarufu olmamalı) basit undervolt işlemi için curved optimizer negative yeterli.
Zaten Curved Optimizer'ın amacı bu, kolayca OC veya undervolt yapılsın diye çıkmış bu ayar. Tabi yeni nesil işlemcilerde çok etkili olduğunu düşünmüyorum. Hazır fractal design sıvı soğutmalar indirimdeyken, yada kule tipi soğutmalar bu kadar gelişmişken 1k-3k harcayıp uzun süre bunları düşünmemekte var.

Son düzenleme:
BIOS'daki yerini biliyor iseniz oradan kendi işlemcinize göre test ederek yapmanlısınız. Silikon kaliteleri değişiyor. Ve ne kadar test edilse de uygulamalarda sorun çıkarabiliyor. Örnek oyunlarda hiç sorun yaşamayan biri render alırken çakılabiliyor sistemi. Ya da anlamsız hatalar verebiliyor. Bu link yeterli olur sanırım.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu videoyu izledim ve videoda olan bende gözükmeyen şeyler var, Kafamı daha çok karıştıran bu video oldu. Mesela videoda Per-Core Boost Clock Limit yapıyor ama bende o sekmede sınırlar ve önerileri gözükmüyor. O kısma o yüzden dokunmadım.

Size attığım fotoğraflar dışında yapmam gereken bir ayar yoksa -15 voltajda OCCT ve 3DMark sonuçları yükseldi.
NOT: 2 çekirdek ve 1 çekirdekte 5046 MHz'de çalışmış. Yorumlayabilir misiniz? Yanlış ya da eksik şeyler var mı?

+ Arkadaşlar OCCT stres testinde fotoğraftaki -15 voltaj ayarında 88 derece sınırında test başlar başlamaz sıcaklık 88'de sabitleniyor. Undervolt'u kapattığımda normal testte 72 dereceden başlıyor ortalama 75 derecelerde dolanıyor. Bir şeyi yanlış yapmışım gibi hissediyorum.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…