Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış bir tarayıcı kullanıyorsanız, Mercedes kullanmak yerine tosbağaya binmek gibi... Web sitelerini düzgün görüntüleyemiyorsanız eh, bi' zahmet tarayıcınızı güncelleyiniz. Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
2K çözünürlükte RTX 4070 TI SUPER ekran kartı R7 7700 ile Battlefield 2042 128 kişilik haritada oyun oynuyorum. Aynı anda 50000 bitrate 2K AV1 kayıt alıyorum ve farem 4000 HZ polling rate ayarında. İşlemci kullanımım en fazla 78-80 oluyor ve ekran kartına darboğaz yapmıyor. Tamam X3D işlemciler ekstra L3 cache ile fark yaratıyorlar ama eğer bir oyun 8 çekirdeğin üstü çekirdek isterse bu ekstra L3 cache ihtiyaç duyulan çekirdeklerin yerini doldurabilir mi? Bu konu aklımda hep.
1080P'de RTX 4090 kullanmayacaksan pek bir getirisi olmuyor gibi. Mesut Çevik bu konuyla ilgili video yayınlamıştı:
Mevcut sistemimde R7 7700 gayet yeterli. Gerçekten X3D işlemciye geçeceksem tek CCD üzerinde 12 çekirdekli filan bir X3D işlemci çıkarsa geçerim belki. O da oynadığım oyun işlemci çekirdeği oburu ve klavyem ile farem 8000 HZ polling rate destekliyor ve bunu deneyimlemek istediğim için. Ekipmanlarımı tam potansiyellerinde kullansam işlemci çekirdeği kullanımım artar.
Söylentiye göre gelecek yıl çıkacak Zen 6 mimarisinde tek CCD'de 12 çekirdek olacak. Yani tek CCD'li R7 11700X (12 çekirdek 24 izlek) ve R7 11800X3D (12 çekirdek 24 izlek) görmemiz olası.
Günümüzde var 12 ve 16 çekirdekliler ama bunlar iki ayrı CCD kümesinden oluşuyor ve atıyorum oyun veya uygulama iki farklı kümeden çekirdek kullanırsa haliyle geçikme artıyor ve FPS düşüyor. Oyun bench tablolarında o yüzden aynı mimarideki düz 8 çekirdeliler 12 ve 16 çekirdekli abilerinden daha iyi FPS veriyor.