R7 7800x3D Arctic Liquid Freezer ii 360 ile çok sıcak çalışıyor

KeljiX

Decapat
Daha fazla  
Herkese iyi sosyaller.
Ryzen 7 7800x3D işlemcim var. Arctic Liquid Freezer II 360 sıvı soğutmam var.
İşlemcim gereksiz yüksek GHz'lerde çalışıyor ve sadece tarayıcıda gezmeme rağmen 68-70 derecelerde çalışıyor. Normalde oyunlarda bile 65-66'nın üstüne çıkmadığı halde normal kullanımda sadece masaüstünde bile olsam bu derecelerde çalışıyor. Termal macun vs. gayet iyi MX-5 kullanıyorum. Yüksek GHz kullanımından kaynaklandığını düşünüyorum çünkü oyunlarda hiçbir sorun yok. Herhangi bir overclock veya EXPO işlemi yapılmadı. Standart ayarlarında kullanıyorum ek bir işlem yapmadım. Windows güç seçeneklerinde nihai performanstaydı dün dengeli moda aldım ama değişen hiçbir şey olmadı. Arka planda işlemciyi yoracak hiçbir uygulama aktif değil zaten utilization kısmından işlemci kullanımının olmadığını bile görebilirsiniz. Maksimum %16.6 görmüş o da anlık. Aşağıda anlık HWMonitor çıktısı mevcut. Sadece yardımcı olmak isteyen arkadaşlar yazarsa sevinirim. Buraya yazdıklarımı göre göre aynı soruları tekrar soracak kişiler hiç yazmasın. Yoruldum onlardan.

PC'yi aldığım günden beri anormal bir şekilde tarayıcı vb. yerlerde takılmalar yaşıyorum. Masaüstünde uygulamaları vs. seçerkende takılmalar oluyor. Tüm testlere saatlerce soktum hepsinden yüksek puan aldı. (Prime95, CPU-Z, OCCT, 3DMark testleri, ismini sayamayacağım birçok benchmark ve stress teslerine de soktum.)

Bana ücretli veya ücretsiz yardımcı olabilecek var mı? PC'nin her parçasını ayrı ayrı aldım. Hazır sistem değil kendim topladım. Eylül 2023'ten beri kullanıyorum.

Tam sistem bilgisi aşağıdaki gibidir.

AMD Ryzen 7 7800x3D.
MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi
32 GB RAM ( G.Skill flare X5 F5-6000J3038F16GX2-FX5)
Zotac RTX 4090 Trinity.
MSI MPG A1000G PSU.
Samsung 970 EVO 2 TB NVMe SSD.
Arctic Liquid Freezer II 360.

Son düzenleme:
Öncelikle bir ihtimal pompa bloğunun yüzeyindeki koruma jelatinini söktüğünüzden emin olun. Ana kart monteleme aparatlarınızın doğru şekilde konumlandırıldığına ve yeterli düzeyde vidaları sıkılmış olduğuna emin olun. Yanlış macun kullanımı veya bloğu yerine oturturken her vidayı azar azar değil de tekini tam sıkıp sonra diğerine geçince oluşan dengesiz macun dağılımı gibi konular hayli etkiler. Önce bloğu söküp kalitlei bir termal macunla tekrar yerine dengeli ve sağlıklı bir şekilde monte edip öyle deneyin. Kasanızın hava alma düzeyi, fanların konumu gibi şeyler de ısıyı etkiler. Kazanızın içinin ve dışının detaylı birkaç fotoğrafını atarsanız çok daha iyi yorumlayabilirim.

Sıvı soğutmayla hiçbir ilgisi yok hocam. Şimdi windows güç planı kısmından en fazla kullanımı %85 yaptım. İşlemci clock hızı düştü 5.0'dı 3.5'e düştü 38 derecede geziyor. Zaten evin camı açık bu soğukta soğutma sistemi olmasa bile masaüstü kullanımda 50 üstü olmaz Üstüne böyle bir canavar var. Montaj tamamen doğru. Zaten dediğim gibi oyunlarda da bu civarda sıcaklık alıyorum. Sorun şurada yük binmeyecek işlerde bile tam güçte çalışıyor. Bir not defteri için bu kadar fazla ghz'de çalışması onu yoruyor ondan ısınıyor. İşlemci neden bu sınıra ihtiyaç duydu onu anlamıyorum. İşlemciyle mi alakalı yoksa yazılımsal bir problem mi onu merak ediyorum açıkçası.

Bahsettiğim alan burası.

İşlemci sıcaklığının güncel hali aşağıdaki gibi.

Ama yine takılma sorunlarım devam ediyor. Bununda işlemciden kaynaklandığını düşünüyorum ama nasıl netleştirebilirim onu bilmiyorum. Bu konuda deneyimli forumda kimse yok mu?

BIOS'unuz güncel mi hocam?
Şimdi güncelleyeceğim fakat işe yarayacağını sanmıyorum. Bu sorun aylardır var ve zamanında araştırırken bios önerisi görmüştüm denemiştim işe yaramamıştı. Başka bir tavsiyeniz var mı düzelmemesi halinde? Ayrıca sorunu çözmek yerine önce sorunun hangi parçada olduğunu tespit edebileceğimiz bir yazılım var mı? Memtest86 gibi parçalarda direkt sorun tespiti yapabilecek yazılımlar var mı?

Soğutucuda olmadığını düşünüyorum. Oyunlarda daha saçma dereceler alırdınız soğutucu kaynaklı olsaydı. Takılma sorununuz işlemciyi kısıtlamanızdan kaynaklı büyük ihtimalle.
Sorun şurada yük binmeyecek işlerde bile tam güçte çalışıyor.

En yüksek işlemci yüzdesini değiştirmişsiniz. En düşüğü değiştirmeyi deneyin.

Masaüstü için % kaç önerirsiniz? İşlemci kısıtlamayı bugün yaptım. Takılma sorunu daha öncede vardı belirttiğim gibi onunla ilgisi olacağını sanmıyorum.

Bios update yaptım değişen pek bir şey olmadı ama expo sorunum vardı çözüldü ramler 6000mhz'de çalışmıyordu şu anda sorunsuz 6000mhz de çalışıyor.

%ayarı yapmanıza gerek yok. İşlemciniz core boost yapıyor. Bıos ayarlarında cpu core boost seçeneği bulun ve kapatın. İşlemciniz gereksiz hız aşımları yapmayı bırakacak. Normal saat frekansı neyse onda çalışacak.
Sonrasında % ayarı yaptığınız yerden min %90, maks 100 yapın yine. İşlemciyi bu kadar tırpanlamanıza gerek yok.

Masaüstünde islemcinizin yuksek frekansta çalışmasının nedeni virüs olabilir Kaspersky ile tam tarama yapmanızı öneririm

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…