Rehber R7-7800x3D BIOS ve RAM Ayarları nasıl olmalı?

RAM
XPG Lancer 6400MHz cl32
Anakart
MSI PRO X870-P WIFI
Herkese merhabalar. Uzun süredir 7800x3D ayarları ve RAM'lerin zamanlamalarıyla uğraşıyordum, hem stabil hem iyi performans ayarları yakalayınca bir konu açmak istedim. 7800x3D işlemcinin tak çalıştır bir işlemci olduğunu düşünmüyorum o yüzden bu konu umarım yardımcı olur. Ayarların ne olduğunu vs çok detaylı anlatmaycağım. Daha çok size stabil ayarlarımın ne olduğunu ve performanslarını göstermeye çalışacağım. Bunun nedeni zaten 7800x3D Kullanma Rehberi adında çok meşur bir rehber var. Her ayarın ne olduğunu, ne işe yaradığını vs oradan bakabilirsiniz. Ben kendi sistemimde stabil olan ve maksimum performansımı aldığım ayarları sizinle paylaşacağım örnek olması adına.

UCLK DIV1 Mode: UCLK=MCLK (Kesinlikle yapılması gereken bir ayardır. Default 2/1 geliyor bu ayar. Kesinlikle BIOS'tan 1:1 yapılmalı.)
Memory context restore: Enable (Windows'unuzun hızlı açılmasını sağlar.)
Power Down Mode: Enable (Memory context restore ayarını açarsanız bunu da açmanız gerekiyor. Yoksa mavi ekran alırsınız. Bu ayar açık olduğunda Ram boştayken bazı devreleri kapatır. Full performans için "Disable" yapın ama stabiliteyi etkiler.)
Gear Down Mode: Enable (Stabilite içn enable yapın.)
Global C-State: Disable (İşlemcinin boşta enerji tasarrufu yapmasını sağlar, stabilite ve performans için disable yapın.)
Integrated Graphics: Disable (Harici ekran kartımız olduğu için.)
Load Lane Calibration: Auto

PBO Ayarlarım şu şekilde;

Precision Boost Override: Advanced
PBO Limits: Motherboard (PBO Limits “Motherboard” olarak ayarlandığında, işlemcinin güç sınırları (PPT, TDC, EDC) anakartın kendi tanımladığı değerlerle belirlenir. Yani sistemdeki VRM kalitesi, BIOS tasarımı ve anakart üreticisinin verdiği limitler doğrudan performansı etkiler. Benim manuel girmeme sebebim şu oldu, CO değerim ile PPT çakıştı. PPT Manuel olarak arttırdğımda masaüstünde bile kasmalar yaşadım. Mouse bile zor hareket ediyordu. O sebeple PPT'yi Motherboard bıraktım. Siz daha fazla sıcaklığı göze alarak daha fazla performans isterseniz CO değerini düşürerek PPT arttırabilirsiniz.)
Precision Boost Override Scalar: Manuel (işlemcinin boost davranışını ne kadar agresif kullanacağını belirler. 10x ile stabilite sağladım en agresif değerle ama bu kadarına gerek olmadığını fark ettim. 4x yeterli oluyor.)
Boost Clock Override: +200

Curve Optimizer Ayarlarım;
Bu ayar işlemcinin her çekirdeğine özel voltaj optimizasyonu yaparak hem daha düşük sıcaklık hem de daha yüksek boost frekansı elde etme şansı sunar.

CO All Core -30 yaparak stabilite sağladım. Siz Per Core yaparak tek tek değerler girerek en zirve değerlerinizi bulabilirsiniz ama Per Core'da her çekirdeğe verdiğiniz değer sonrası mutlaka stabilite testi sağlayın. Testten geçerse diğer çekirdeğe geçin, eğer testten hata alırsanız o çekirdeği düşürüp diğer çekirdeğe geçin.

-30 agresif bir ayar. Her sistemde stabilite garantisi vermez. Çoğu işlemci testi -20'de tamamlar fakat bazı işlemciler için -15 hatta -10 bile olabilir. Slikon kalitesiyle alakalı. Birde sizin şansınız tabii :). Kısaca özet geçmek gerekirse;

All Core: Daha az uğraştırır maksimumu yakalayamazsınız. Çünkü her çekirdek farklı değer alabilir. Mesela ben All Core -30 kullanıyorum ama benim -35 alabilecek çekirdeklerim vardır. Fakat bütün çekirdeklerle tek tek uğraşmak istemediğim için All Core kullanıyorum.

Per Core: Çok fazla uğraştırır ama en iyi değerleri yakalarsınız. Eğer Per Core yapacaksanız tavsiyem All Core -20 yapıp teste sokun. Eğer test başarılı olursa sırasıyla bütün çekirdekleri -25'e çekin. bütün çekirdekler geçerse, tekrar sırayla -30, -35 diye gidersiniz. Dediğim gibi her çekirdeği test etmelisiniz. Testten geçemezse değeri düşürüp diğer çekirdeğe geçin. Çok uğraştırır ama en iyi değeri yakalarsınız. Benim gibi çok fazla da uğraşmak istemiyorsanız All Core olarak devam edebilirsiniz.

Ram Zamanlamalarım 6000MHz Cl30; (XPG Lancer 2x16 32GB 6400MHz Cl32 Ram'lerim var fakat stabilite için 6000MHz Cl30 çalıştırıyorum.)

TCL: 30
TRCD: 36
TRP: 36
TRAS: 76

TRC: 68
TWR: 48
TRFC1: 500
TRFC2: 400
TRFCSB: 300
TREFI (Refresh Interval): 50000

TRTP: 12
TRRDL: 8
TRRDS: 4
TFAW: 20
TWTRL: 16
TWTRS: 6

TRDRDSCL: 4
TRDRDSC: 1
TRDRDSD: Auto
TRDRDDD: Auto
TWRWRSCL: 4
TWRWRSC: 1
TWRWRSD: Auto
TWRWRDD: Auto
TWRRD: 2
TRDWR: 16

FCLK: 2000 (6000MHz Ram'ler için altın frekans hem stabilite hem performans için. Daha üstü daha yüksek performans verir ama stabiliteyi ciddi bozabilir. 2133 yapıp test edebilirsiniz.)

Soc V: 1.25
Dram Voltage: 1.350
DRAM VDDQ: 1.350v
DRAM VPP: 1.800v
CPU VDDIO: 1.350v

Yaptığım Testler;

OCCT 1 Saatlik CPU Testi: ✅
OCCT 1 Saatlik CPU+Ram Testi: ✅
AIDA64 30 Dakika Genel Sistem Stabilite Testi: ✅
TestMem5 Cycles=25 Testi: ✅
1 Hafta Günlük Kullanım (AAA oyunlar 4k Full Grafik, İnternet, Windows güncellemesi, Dosya aktarımları, Oyun indirme, Dizi-Film izleme): ✅
Cinebench R23: ✅

Test Sonuçlarım;

Test sonuçlarımın hepsinin SS'ini almıştım ama maalesef silmişim dostlar kusura bakmayın. Değerleri görmeniz açısından OCCT 10 dakikalık testler yapıp ekleyeceğim, tekrardan kusura bakmayın.

OCCT CPU TESTİ
Ekran görüntüsü 2025-08-22 180730.png

OCCT CPU+RAM TESTİ

Ekran görüntüsü 2025-08-22 182031.png

CİNEBENCH R23 (SS'İNİ SİLDİĞİM TEST 18120 PUAN VE MAX SICAKLIK 83,4)

Ekran görüntüsü 2025-08-22 184330.png

AIDA64 RAM

Ekran görüntüsü 2025-08-17 192246.png

VALORANT (OYUN İÇİ WİNDOWS SS ALAMADIM BİR TÜRLÜ AMA CPU SICAKLIK 59-65 BANDINDA SEYREDİYOR YER YER ÇOK NADİR 72-73 E FIRLAYIP GERİ DÜŞÜYOR. FREKANS AĞIRLIKLI OLARAK 5050MHz YER YER 4950-5000 NADİREN 4850 OLUP TEKRAR ÇIKIYOR.)

BU TESTLER AĞUSTOS AYINDA YAPILDI. TESTLERİ YAPTIĞIM GÜN İSTANBUL'DA HAVA 30 DERECE. BU HAVANIN SICAKLIKLARA ETKİSİ ÇOK BÜYÜK. KIŞIN BU SICAKLIKLAR DÜŞECEKTİR.

Son Söz;

Dediğim gibi dostlar bu ayarlar benim deneye deneye stabiliteyi bulduğum ayarlar. Her sistemde bu değerler farklılık gösterebilir. Bu konuyu açış amacım ayarlar için bir fikir oluşturmak. Direkt copy+paste yapılabilir, belki sizin sisteminizde de stabil olur. Test yapmayı unutmayın. Y-Cruncher testini de ekleyebilirsiniz. Ben OCCT'den geçtiğim için yapmadım ama siz yapabilirsiniz. Zaten konunun başında dediğim gibi DH'de çok meşhur 7800x3D Kullanma rehberi var o yüzden çok detaylı ayarları anlatmadım, daha çok kendi stabil ayarlarımı ve performanslarını size göstermek istedim fikir oluşması açısından. Herkese teşekkür ederim, umarım yardımcı olabilmişimdir.

Gecikmeni çok yüksek buldum RAM için daha fazla ince ayar yapılabilir ve 60 ns altına rahatlıkla düşebilirsin diye düşünüyorum.
Evet hocam, TRFC1 ve TREFI zamanlamaları daha agresif girilebilir ama stabilitesi çok zor. 65.1'den 62 vs düşsem getirisinden çok götürüsü olur diye düşünüyorum 😅. Bir çok kullanıcı 75-80 latencylerde kullandığını düşünerek 65.1 benim için zafer olarak gözüktü 🤣. TRFC1 agresifleştirip 480 TREFI 65535 gibi değerler girdiğimde stabilite sağlayamadım.

9700x işlemcimle uğraşmaya çalışırken bu konuya denk geldim, az buçuk fikir sahibi oldum. Ellerine sağlık hocam faydalı bir konu olmuş.
Çok teşekkür ederim hocam, yardımcı olduysam ne mutlu 😊.

Ayarlar da bazı değişikliklere gittim. Üşenmeden Per Core 0,1,3,5,6,7 çekirdeklere -35 2'ye -25 4'e -30 değerlerini girdim. Per Core ayarı daha önce yaptığım bütün testlerin aynılarından geçti. 3 saatlik diablo 4 oynama sonucu;

Max Sıcaklık: 79.4
Ort. Sıcaklık: 62
Max Frekans: 5,381.3
Ort. Frekans: 5,012.9
20250908_001629.jpg

3 saatlik oyun sonrası değerler;
Yeni Rekor! (Kişisel)

Max Frekans: 5,385
Max Sıcaklık: 70.1
Ortalama Sıcaklık: 59.7

Ekran görüntüsü 2025-10-01 002147.png

Son düzenleme: