R7 7800x3D overclock ayarı önerisi

Sangello

Hectopat
Daha fazla  
RAM
Gskill DDR5 32GB 6000Mhz CL32
Ekran kartı
MSI RTX 4070 Gaming X Slim
Anakart
MSI B650 Tomahawk
İşlemci
7800X3D
Selamlar, yaklaşık iki ay önce yeni sistemimi topladım montajımı yaptım fakat işlemci sıcaklığımın diğer kullanıcıların benchmark videolarına kıyasla daha yüksek sıcaklıkta çalıştığını fark ettim. Hemen tekrardan sıvı soğutucumun montajını, fan yönlerini, giriş bağlantılarını kontrol ettim, iki defa normal oranda termal macun uyguladım.

Cinebench R23'te testi başlatır başlatmaz 89-90C alıyorum, fakat kullanıcıların bench videolarını izlediğimde 70-85 arası değerler alıyorlar.
Araştırma yaptığımda X3D çiplerin yüksek ısılarda çalışmasının doğal olduğunu gördüm.

Curve Optimizer ile işlemciye düşük voltaj verebileceğimi öğrendim ve BIOS ile -30 uyguladım. Cinebench multicore skorum 18148 fakat sorun şu ki hala test başlar başlamaz sıcaklık 90 derecede sabitleniyor (sanırım thermal throttle oluyor). Oyunlarda 65-80 arası değerler alıyorum, idle değerim 48-58 arası. Hava soğutucuyla çok daha serin değer alabilenleri gördüğümde ayarları biraz daha kurcalamaya karar verdim.

İki gündür Ryzen Master'ı araştırmalarımla ve biraz öğrendiklerimle kurcalayarak nihayet PBO değerlerini Manuel'e alıp ppt değerini düşürdüğümde stress sıcaklığını düşürebileceğimi keşfettim.

İşte burada yardımlarınıza ihtiyacım var; PTT, tdc, edc değerlerini performanstan pek ödün vermeden ne olarak girmem gerekir? Araştırma yaptım fakat değerlere referans bir kaynak bulamadım. Sadece PBO'yu aktif ettim ve ppt değerini 68 olarak kendim girdim tdc ve Edc'yi olduğu gibi bıraktım. Şu an Cinebench'de en fazla 85-86 dereceleri görüyorum.

Curve olarak -35 yaptım herhangi bir stabilite problemi yok fakat tdc ve edc değerlerini ne girmem gerekiyor bilemiyorum. Önerilerinize her zaman açığım.

Oynadığım iki oyun var MSFS ve BF2042.

İlgili değerleri verdiğiniz bilgilere istinaden düzenleyip MSFS'e devam edeceğim, amacım sadece biraz serin olmasını sağlamak.

Anakartım; MSI B650 Tomahawk.
İşlemci soğutucum; NZXT Kraken 360.

BIOS ayarlarım;
Memory context restore - enabled.
Power down mode - enabled.
Integrated Graphics - disabled.
EXPO - enabled.

Teşekkürler, sevgiler.

Malesef optimum ayarı hala bulamadım, fikriniz olursa önerilerinize açığım.

Dosya Ekleri

• Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    372,6 KB · Görüntüleme: 34
Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı