R7 9800x3D vs R9 9950x3D

CaptanBlack24

Centipat
Daha fazla  
Arkadaşlar herkese iyi sosyaller,

Stratejik bir hata sonucunda AM4 platformdan AM5 platforma geçmek zorunda kaldım. XFX 6900 XT bir ekran kartım vardı ve 5800x3D işlemci ile gayet de güzel uyumlu bir şekilde çalışıyorlardı. Sadece piyasaya yoklamak amacıyla ilana koymuştum ve bir arkadaşın il dışından gelmesi sebebiyle laf ağızdan çıktı ve satmış bulunduk böylelikle serüven başlamış oldu. RAM piyasasındaki kriz ve fiyatların dalgalı ama sert bir şekilde yukarıya çıkmasıyla bir miktar cüzdanı boşalttık.

Şu anda aldığım parçalar;

ASUS ROG X870e - e Gaming anakart.
G.Skill 8000 MHz 24x2 CL40 RAM.
Sapphire Nitro+ 9070 XT ekran kartı.
9800x3D ve 9950x3D mi orada kararsız kaldım.

Şimdi oyun üzerine açtığım ve geliştirmek istediğim bir YouTube kanalım var ama daha yeni açılmış bir kanal 100 abonem mevcut. Kick platformunda da canlı yayın yapıyorum. Yazılım tarafıyla da ilgileniyorum ama çok sık bir projeyle uğraşmıyorum. Tabii bu ilerleyen zamanlarda daha da artabilir daha da geliştirilebilir.

9800x3D fiyatı 22.000 seviyelerinde.
9950x3D fiyatı 33.000 seviyelerinde.

Şimdi ikisini de kredi kartına peşin fiyatına 6 taksit alacağım ve aylık taksit ödemelerinde tam 2000 TL fark ediyor. Yukarıda anlattığım ve söylediğim durumlarda göz önüne alınarak ülkedeki ekonomik durumlar ve koşullarda gözetildiğinde bu farka değer mi? Biliyorsunuz yakında asgari ücrete bir zam var ve bununla birlikte birçok şeyin fiyatı yine yukarı çıkacak. Yani Türkiye'de bir kağıt peçete alsanız bile ilerleyen zamanlarda yanınıza kâr kalabiliyor. Değerli yorumlarınızı bekliyorum, rica ediyorum kafamdaki bu karmaşayı sonlandırın.

Son düzenleyen: Moderatör:
9950x3D hem çekirdek hem önbellek bakımından çok daha üstün bir işlemci Frekansı da yüksek. Alınabiliyorsa alman daha iyi olur ölene kadar götürür türden bir işlemci resmen. Lakin sağlam bir sıvı soğutma alman şart bunun için 170W TDP değerine sahip. Bütçeyi zorlamak istemiyorsan 9800x3D değil de 7800x3D daha iyi olur neredeyse aynı performansa sahip ve arada 7bin TL var. Senin işini 7800X3D çözecektir.

Bence senin durumunda 9800x3D yeter de artar. Dediğin işlemleri R5 5600'le bile yapanlar var.

Yayın işindeysen 9950x3D al direktman. Çok fark ediyor, 9950x3D'yi Ccd'leri kapatarak da test ettim ben multitasking isteyenler 9950x3D'den şaşmasın. 9800x3D oyuna atanırken diğer ccd ile yayın -Discord-nette gezinme-YouTube vs gram kayıp olmadan rahat rahat takılıyorsun, hareket alanın çok geniş.

BF6 yayını yapacaksın mesela, o oyun 9950'yi 28 job Thread'lı kullanıyor eğer sen kısmazsan, zaten 32 thread var işlemcide 4 tanesini falan Windows'a ayırıyor. 16 tanesini ona ayırıp diğer işlemciye de diğer işleri halletir %1 FPS'lerde zerre düşme takılma o bu olmaz.

8 Çekirdekler artık giriş seviyesi olmaya bir tık yakınlıkta, önümüzdeki dönem orta sınıf diye 12 çekirdekliler ucuzlatılıp satılacak 16'lar ise orta üst segment olacak.

Fiyat konusunda da gayet ucuz, intel eskiden kral olduğu dönemlerde bu tip işlemcileri 1000 dolar seviyesinde satardı, böyle fiyata bu performans kaçmaz . Zaten taksitle alacakmışsın bırak enflasyon karşısında ezilsin ben de bilgisayarı 9-10 taksite topladım 2 zam dönemi geçer bitene kadar hak var rahmet var ahahah .

Son düzenleme:
Yazılımsal olarak Blender, CAD vesaire kkullanıyor büyük şeyler yapıyorsanız 9950x3D daha performanslı, fakat söylediğiniz şeye göre 9800x3D işinizi çok fazlasıyla karşılar ve 10 bin TL fazla vermenin anlamı yok bana kalırsa.

Cevabınız için teşekkür ederim, aslında ihtiyaç olmadığını biliyorum fakat topladıktan sonra el değmek istemiyorum sanırım ve aylık 2.000 TL fazla ödemek yormaz diye herhalde yanlış bir algıya kapıldım.

9950x3D hem çekirdek hem önbellek bakımından çok daha üstün bir işlemci Frekansı da yüksek. Alınabiliyorsa alman daha iyi olur ölene kadar götürür türden bir işlemci resmen. Lakin sağlam bir sıvı soğutma alman şart bunun için 170W TDP değerine sahip. Bütçeyi zorlamak istemiyorsan 9800x3D değil de 7800x3D daha iyi olur neredeyse aynı performansa sahip ve arada 7bin TL var. Senin işini 7800X3D çözecektir.
Hocam taban yüzeyi daha geniş diye biliyorum bu sebeple muazzam sıcaklık farkları olmuyor, yanlışsam düzeltin. Sıvı soğutmam var PBO ile all cores negative 30 verebilirsem yani silikon kalitesi konusunda şanslı isem biraz daha dizginleyebilirim diye düşündüm.

Bende aslında dediğiniz gibi ilerleme tarafındayım ve şunun farkındayım 11.000 TL fark vermenin bana gerçekten aradaki farka değecek bir katkısı olmadığını biliyorum çünkü kıyasa koyduğum işlemci kötü değil piyasanın en iyilerinden belki de en iyisi ama almışken cüzdan delindi artık en tepesini alıp bir süre uğraşmamak belki zen6 platformuna kadar.

Yayın işindeysen 9950x3D al direktman. Çok fark ediyor, 9950x3D'yi Ccd'leri kapatarak da test ettim ben multitasking isteyenler 9950x3D'den şaşmasın. 9800x3D oyuna atanırken diğer ccd ile yayın -Discord-nette gezinme-YouTube vs gram kayıp olmadan rahat rahat takılıyorsun, hareket alanın çok geniş.

BF6 yayını yapacaksın mesela, o oyun 9950'yi 28 job Thread'lı kullanıyor eğer sen kısmazsan, zaten 32 thread var işlemcide 4 tanesini falan Windows'a ayırıyor. 16 tanesini ona ayırıp diğer işlemciye de diğer işleri halletir %1 FPS'lerde zerre düşme takılma o bu olmaz.

8 çekirdekler artık giriş seviyesi olmaya bir tık yakınlıkta, önümüzdeki dönem orta sınıf diye 12 çekirdekliler ucuzlatılıp satılacak 16'lar ise orta üst segment olacak.

Fiyat konusunda da gayet ucuz, Intel eskiden kral olduğu dönemlerde bu tip işlemcileri 1000 dolar seviyesinde satardı, böyle fiyata bu performans kaçmaz. Zaten taksitle alacakmışsın bırak enflasyon karşısında ezilsin ben de bilgisayarı 9-10 taksite topladım 2 zam dönemi geçer bitene kadar hak var rahmet var ahahah.

İyi güldüm gece gece 😀 aslında nakit girecek olsam hayatta vermem o farkı sanki taksitlendirdiğimi ben ödemiyormuşum gibi fakat kimsede fiyat algısı kalmadı zamlar ile birlikte farkın eriyeceğini düşündüğüm için 2.000 ₺ fazla ödemek yormayacak gibi bu sebeple tamamıyla rezalet ama basit matematik hesabı kafamı kurcalıyor.

Son düzenleme:
Cevabınız için teşekkür ederim, aslında ihtiyaç olmadığını biliyorum fakat topladıktan sonra el değmek istemiyorum sanırım ve aylık 2.000 TL fazla ödemek yormaz diye herhalde yanlış bir algıya kapıldım.

Hocam taban yüzeyi daha geniş diye biliyorum bu sebeple muazzam sıcaklık farkları olmuyor, yanlışsam düzeltin. Sıvı soğutmam var PBO ile all cores negative 30 verebilirsem yani silikon kalitesi konusunda şanslı isem biraz daha dizginleyebilirim diye düşündüm.

Bende aslında dediğiniz gibi ilerleme tarafındayım ve şunun farkındayım 11.000 TL fark vermenin bana gerçekten aradaki farka değecek bir katkısı olmadığını biliyorum çünkü kıyasa koyduğum işlemci kötü değil piyasanın en iyilerinden belki de en iyisi ama almışken cüzdan delindi artık en tepesini alıp bir süre uğraşmamak belki zen6 platformuna kadar.

İyi güldüm gece gece 😀 aslında nakit girecek olsam hayatta vermem o farkı sanki taksitlendirdiğimi ben ödemiyormuşum gibi fakat kimsede fiyat algısı kalmadı zamlar ile birlikte farkın eriyeceğini düşündüğüm için 2.000 ₺ fazla ödemek yormayacak gibi bu sebeple tamamıyla rezalet ama basit matematik hesabı kafamı kurcalıyor.

Bu işlemciyi alacaksan 360mm soğutucu şart buna. 420 de olur ama çoğu kasa 420mm desteklemediği için 360 da iş görüyor. Bu işlemcinin TDP'si 170 watt ama bu işlemciyi çok zorlayanlar 230 watt kullanıyor ki o da 96 derece yaptırıyor 360mm ile, ben 200 watt ayarladım 80-85 arası tam yükte takılıyor gayet ideal bir aralıkta ve 230 watt ile performans farkı %1.8 200 watt bu işlemci için biçilmiş kaftandır. BIOS'tan ayar çekersin. Bu işlemciye kafadan -30 verip gidilemiyor maalesef, iki tane Ccd'li olduğu için her Ccd'ye ilk önce ayrı bir co değeri veriyorsun aldından voltage curve ayarı ayrıca yapıyorsun. Bazı deliler çekirdek başına atama yapıyor ama onların testleri haftalar sürer gerçekten fantezi işlere gerek yok .

Bak burada da sadece curve optimizer kullanarak oluşturulan bir rehber var msi tarafından bizzat hazırlanmış :

Ben X3D'li Ccd'yi (CCD0) -15 verip diğer Ccd1'i -10'da bıraktım bu değerler gerçek safe değerler.. Bunlar bütün çekirdeklere çat uygulayan herkesin yaptığı ayar. Voltaj curve shaper ise işlemcinin yüküne göre bu değerlerin üstüne ekleme yapıyor.

Mesela ayarlarda şunları görürsün:

İşlemci kullanımı Low-MED-HIGH-Max

Low kısmını pas geçiyorum ben çünkü undervolt yaptığında düşük kullanımda PC voltaj yetersizliğinden kitlenmesin. -15 ccd0 ve -10ccd1 default kalıyor. Medium yükte -15 ayarlıyorum böylece med yükte aslında -30 ccd0 ve -25 elde etmiş oluyorsun. High yükte curve -10 yapıyorum çünkü birazcık voltaja ihtiyacı oluyor işlemcinin çakılmaması için böylece high yükte ccd0 -25 ve ccd1 -20 kalıyor. Max yükte ise -5 curve verip işi garantiliyorum Max yükte voltaj yetersizliği makineyi kararsızlaştırmasın tam performans versindir amaç, böylece ccd0 -20 ve ccd1 -15co ile Max yükte çalışıyor.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı