R7 9800x3D'nin sürekli boost yapması normal midir?

emretekin1994

Femtopat
Daha fazla  
R7 9800x3D.
MSI X870 Tomahawk Wi-Fi
4070 Ti Super.

Merhaba, dün anakart ve işlemciyi aldım, montajladım, Windows 10 Pro kurdum. Önce bütün driver'ları kurdum, güncellemeleri çektim. Steam'den bir şey indiriyorum, CPU %100 çalışıyor, sıvı soğutma hızlanıyor sürekli. Sonra fark ettim ki oyuna girdiğimde veya herhangi bir işlem yaptığımda işlemci sürekli boost yapıyor. Frekans hızı 5.2, CPU kullanımı minimum %80 ve sıcaklık 65'i geçmiyor. Sonra Windows 11 kurup denedim, aynı şeyleri yaptım, aynısı orada da var. Steam'den PUBG indiriyorum, CPU %100 çalışıyor, ısı 65 civarında, sürekli boost yapıyor gibi. İlk defa AMD'ye geçtim, bir bilgim yok. İşlemci özelliği midir acaba? Cevaplarınız için teşekkürler.

Boost'lu hali standart performans oluşturduğu için sıcaklık değerleri elverişli ise fabrikasyon TDP limitinde frekans olabildiğince yukarı taşıması normal.

Arka planda hiçbir uygulama vs açık değil iken Steam üzerinden herhangi bir oyun indirdiğim vaki değer 100 çıkıyor sıcaklık ise 60'larda ve sıvı soğutma hızı artıyor ek olarak oyunlarda normal diye düşünüyorum fakat Steam üzerinden bir oyun indirdiğimde neden CPU 100 oluyor onun için bir bilgim yok AMD tarafında yeniyim.

AMD tarafıyla alakası yok hocam sizin sistemde CPU'yu kullanan başka bir durum olması lazım. Bende de 9800x3D var şu an test ettiğimde değerler böyle. Maksimum %30 ortalama da %20 kullanıldı işlemci.

Tüm çekirdekler aktif olarak çalışıyor mu kontrol ettiniz mi?

Çekirdekler aktif yeni formatlı cihaz sadece Steam çalışıyordu BIOS'u kontrol ettiğimde game Boost ayarı falan var onlar açık yapay zeka ayarı açık ek olarak hocam sizde indirme 101 mbit/sn olarak indirdiğini görüyorum bende ise 850 Mbit /sn olarak indiriyor internetim 1000 Mbps farklı forumlarda araştırmamda ise bunun internet hızından kaynaklandığını Steam üzerinden hızı kısıtlamamamı ve bütün interneti oraya vermem gerektiğini söylediler sizce olasılığı var mıdır?

Sistem daha hızlı veri depoladığı için daha fazla kullanılması olağan fakat 8 çekirdekli bir işlemciyi %100 kullandırtacak kadar olmasını bence açıklamaz. Yani aslında indirdiğiniz oyuna göre de değişebilir. Steam ne düzeyde sıkıştırma yapıyor tam bilmiyorum fakat eğer gerçek manada çok fazla sıkıştırılmış bir oyun indiriyorsanız açarken kullanıyor olabilir.

Teşekkürler yardımınız için konu hakkında farklı bilgiler çıkarsa önünüze benimle paylaşırsanız sevinirim.

Merhaba, aynı işlemcide buna benzer bir sorun yaşıyorum. Siz sorunu çözdünüz mü acaba? Sizin sorununuz biosta X3D Gaming mode veya Turbo Gaming Mode açık olmasından kaynaklı olabilir. Bu ayar işlemcinin sanal çekirdeklerini kapatıp direk fiziksel çekirdeklerin kullanılmasını sağlıyor. Buda basit işlemlerin bile cpu yük bindirmesine sebep olabiliyor.

Benim sorunum. İşlemci yük altında değilken bile turbo boost yapması. Ne yaptıysam çözemedim. Biosum güncel, ayarlarım normal, sadece expo açık, kapatıp denedim yine aynı. Güç ayarlarından dengeli yapıyorm 4900 düşüyor bu sefer orada sabit kalıyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…