R9 270X Sistem BSOD ve RSOD Hataları

PhyrePhoenix

Hectopat
Daha fazla  
Yine gizemli ve bir o kadar can sıkıcı bir teknik sorun ile karşınızdayım. Emektar bir bilgisayarım var ve ufak ufak güncelliyorum. Güncelleme derken üst segment parçalardan bahsetmiyorum. Adına fakirlik deniliyor.

Ekran kartım AMD HD 6850 1 GB 256 Bit idi. Çözünürlük moduyla Fallout 4'ü bile bu babayiğit ile bitirdim. O sıralar işletim sistemim Win7/Ultimate idi. Daha sonra Mad Max: Fury Road'ı bitireyim dedim. Oyunu oynayanlar bilir map açıldığında oyundan atma gibi bir problem vardı. Uzun soluklu araştırmalarımdan sonra bu problemin çözümünün sadece windows 10'da olduğunu gördüm. Ben de işletim sistemimi windows 10'a yükselttim. Mad Max'i bitirdikten sonra Metal Gear Revengeance ve Max Payne 3'ü de aynı sistemle bitirdim. Sonrasında 2 ay boyunca PCden uzak kaldım.

Döndüğümde PC bol bol BSOD (Blue Screen of Death) hatası veriyordu. Bazen film-dizi izlerken bazen oyun oynarken. Arada RSOD (Red Screen of Death) hatası da veriyordu. Hata kodlarıyla yaptığım araştırmalarda sorunun daha çok ekran kartı ya da sürücü ile ilgili olabileceğini öğrendim. RAM hatası da olabilir denildi. Tüm bunları göz önüne alıp mevcut çözümleri bir bir windows 10 işletim sisteminde denedim. Öncelikle DDU (Display Driver Uninstaller) ile safe modda driverları kaldırıp güncelledim, işe yaramadı. RAM'leri memtest86+ ile 12 saat test ettim herhangi bir hata vermedi. Bir kaç ufak tefek çözümleri de denedim alakasız görünse de ama nafile hiç biri işe yaramadı.

Bunun üzerine ekran kartımın ekonomik ömrünü tükettiğini düşünüp yeni bir ekran kartı ve RAM almaya karar verdim. Radeon R9 270x 2 GB GDDR5 256 bit ekran kartı ve Corsair 4 GB RAM satın aldım. Yeni parçalarla aynı problemi almaya devam ettim yalnız bir farkla. Sanki bu sefer ekran kartı ile alakalı olduğundan emin gibiydim. Çünkü Total War Attila Oynarken düşük ayarlarda saatlerce sorun olmadan oynuyorum. Ama ayarları ekran kartının optimum ayarlarına getirdiğimde maksimum 5 dk içinde BSOD ya da RSOD hatası alıyorum.

Son olarak işletim sistemini değiştirmeye karar verdim. W/10'dan Windows 8.1'e geçiş yaptım. Tüm driverları güzelce yükledikten sonra ilk işim problemin geçip geçmediğini test etmek oldu. Optimum ayarlarda Shadow of Mordor oyununu çalıştırdım ve 5 dk içinde RSOD hatası aldım. Bir kaç denemem de yine aynı şekilde hüsran ile sonuçlandı.

Şu an mevcut sistemim :
İşlemci :AMD FX 6100 Six Core Processor
Grafik :AMD Radeon R9 270x 2 GB 256 Bit
Bellek :12 GB Corsair RAM
Anakart : ASUS M5A97
PSU : XigmaTek 500 W
-Ekran kartını mevcut bir diğer slotta da denedim.
-RAM'lerin yerini bir çok kez değiştirdim. Tüm kombinasyonlar denendi.
-Benim gözden kaçırdığım şu da olabilir dediğiniz bir şey varsa dinlemeye hazırım.
-Aynı problemleri yaşayan arkadaşlar var ise eğer en azından nelerin işe yaramadığını buradan öğrenmiş olurlar.
-HDD'leri windows 10 kullanırken check disk ile taradım. yaklaşık 1 gün sürdü problem yoktu. Windows 8.1'i kurduğum diski önce biz güzel formatladım ve tertemiz bir kurulum yaptım.
-Kalb-i selamlar.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yaptığınız testlere istinaden belki PSU'da bir sorun olabilir. PSU ekonomik ömrünü doldurmuş ve elektrik dalgalanmaları bu olaya sebebiyet verebilir, bunun dışında ekran kartını söküp var ise OEM ekran kartı ile bilgisayarı kullanıp test etmenizi tavsiye ederim veya ekran kartını diğer PCI-express slotuna takarak çalıştırarak deneyin bir de. Son olarak RAM'leriniz birbiri ile tam uyumlu mu? Her RAM kitini tek tek slotlara takarak bir deneyin. Bu şekilde RAM'de mi veya anakarttaki RAM slotlarında mı, anlaşılabilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…