R9 290X Performans Sorunu

mrBang

Hectopat
Merhaba arkadaşlar. Uzun zamandır konu açacağım diye beklettiğim bir meselem var. 5-6 ay önce abimin bilgisayarı arızalandı, ekran kartıyla alakalıydı. Yeğenimle gittik 1060 3GB aldık nefessiz oynuyor yeğenim şu an. Arta kalan R9 290x ekran kartı ise şu an bende. Geçen haftalarda bir deneyim dedim sistemime taktım. Normal açılıyor kullanım oluyor, bazen ekranda küçük dikdörtgenler belirip kayboluyor. Ekran kartını zorlayacak oyunlara girildiğinde ve bench testine tabi tutulduğunda kem küm edip donuyor ve bilgisayara reset atmak zorunda kalıyoruz toparlasın diye. Şimdi bu ekran kartının garanti süresi vesaire kalmadı. Ne yapabiliriz? Güzel de kart. MSI'ın bench testine soktuğumda performansının çok altında seyrettiğini fark ettim. Mesela normalde bu kart 1080p'de 200-250 FPS vermesi gereken yerde 100'ün altında 70-80'lerde stabil biçimde çalıştı. Sanki 4 GB 512 BIT değil de 1 GB 128BIT ekran kartıymış havası verdi bana. Ne yapmamı önerirsiniz.

Ekran Kartım Bu

512 MB, 32 bit olsa bile iyi performans vermeli. Sürücülerin hepsini güncelle, termal macun değiştir, ısısını kontrol et. Düzelmesse maalesef ekran kartında bir arıza var.

R9 290X'i takmadan önce eski ekran kartı sürücünüzü DDU ile sildiniz mi ?
En güncel sürücüyü kullanıyormusunuz ?

R9 290X'i takmadan önce eski ekran kartı sürücünüzü DDU ile sildiniz mi ?
En güncel sürücüyü kullanıyormusunuz ?
512 MB, 32 bit olsa bile iyi performans vermeli. Sürücülerin hepsini güncelle, termal macun değiştir, ısısını kontrol et. Düzelmesse maalesef ekran kartında bir arıza var.

Ekran kartının fan soketini söktüm. Termal macun içeride mağara olmuş kaya gibi. Hemen ıslak peçeteyle kazıdım temizledim nazikçe yenisini sıktım. Açtım bench testine soktum 1080p'de 300 üstü Fps aldım. Lakin çok ısınıyor MSI'ın bench testinde bile 90'ı görmeden testi kapattım 89 derecede.

1. resimde Dead By Daylight oynadım oyun sonu SS aldım maksimum minimum değerler bu şekildeydi lakin fanlar full çalıştı sanırım. Oyunda bir takılma veya donma olmadı sadece ALT+TAB seçeneğinde 1 saniyelik bir geçişte donma yaşandı oyunda haritaya yüklenirken o kadar.

Fanları çok yüksek hızda çalışıyor sıcaklığı ise az az yükseliyor. Ayarlarını yaptım Asus GPUS Tweak 2 ile bench testinde 77dereceye geldi. Bir öncekinde program açık değilken baya hızlı ateşlendi ekran kartı. Normalde de bu şekilde çok mu bağırıyor bu ekran kartı yoksa bir başka sıkıntısı olduğu anlamına mı geliyor? Kasanın yan kapağı açık kullanıyorum bu arada. Bir süre bu şekilde devam etmeyi düşünüyorum. Önerebileceğiniz şeyler varsa dinliyorum.

Not: Sistemde daha önce tanıttığım bir ekran kartıydı. O yüzden Radeon sürücüleri mevcut. Oyuna girince donup kapatıp reset atmak zorunda kaldığım için ekran kartını kenara kaldırdım. Şimdi tekrar kullanıyorum. GTX 970'i takınca sistem direk Nvidia sürücüleri çalıştırıyor. R9'u takınca hiç sırıtmadı direk Radeon ayarları devreye girdi sanki sıfırlamış da yeniden kurmuş gibi.

Dosya Ekleri

• matriks.png
    12,5 KB · Görüntüleme: 65
  • msi kombustor.png
    252,5 KB · Görüntüleme: 68
Hızları fabrika çıkışlı kendi sitesinden de bakabilirsiniz memory, gpu hızları sitesindekiyle aynı.
Ek olarak güç tüketimi çok fazla Asus sitesinde 375W'ta kadar çekebilir demekte.
Bu hayli yüksek değer.

O yüzden düşürüp denemesini istedim. 375W demek neredeyse SLI 1080 demek. Yanlış hatırlamıyorsam Titan X'in TDP 375'ti.
Bana stabil olmayan fazla voltajlı OC belirtileri gibi geldi. Kart bir de zaten fabrikadan OC'li. Biraz hız düşürüp denedin mi?

Vallahi bilemiyorum ve hızı nasıl düşürülür bilmiyorum. Bir de oyun sırasında çok rahat sıkıntısız oynuyorum lakin LOL yükleme ekranında bozulmalar oluyor sadece. FarCry 5 oynadım bir kaç dakikalığına akıcılığında bir sorun yok. CS:GO'da da iyi sıkıntı yok. Asus Tweak 2 profil oluşturup fan hızını ayarladım biraz hızlı çalışıyor mecburen fazla ısıdan korumak için.

3. resmi sadece en alttaki için yükledim ekranda görünmüyor diye orada voltage kısmı var. Buralardan mı yapılıyor bahsettiğiniz ayarlar ve ideali nedir nasıl daha az ısınır zaten çok ağır oyunlar oynamıyorum LoL, CS:GO, FarCry 5, Tom clancys Ghost Recoon ve Dead By Daylight oynuyorum son zamanlarda. Sistemimi zorlayacak ayarlarda oynamıyorum maksat akıcı ve zevkli bir oyun olsun diye. Ne önerirsiniz ne yapmalıyım ayarlar konusunda?

Not: Son kez Kombustor stres testine soktuğumda sıcaklık değerlerini kontrol ettim. Stres testi başlar başlamaz sıcaklık fırlamaya başlıyor. 65-70 diye başlayıp direk 80'e dayanıyor. Tweak 2 programından fan hızını sıcaklığa göre ayarladım mesela sıcaklık 70 dereceyse fan hızı da %70 sıcaklık arttıkça artıyor 80 derecede ise %80 e çıkıyor ama sıcaklık değerlerinde inme yok. Stres testini iptal eder etmez anında 15-20 derece düşüyor anlık olarak. sonra yavaş yavaş 50 altına düşüyor ve rahatlıyor.

Dosya Ekleri

• asus1.png
    20,1 KB · Görüntüleme: 92
  • asus2.png
    18,9 KB · Görüntüleme: 61
  • asus 2.png
    18,7 KB · Görüntüleme: 63
Son düzenleme:
O ilk başta dediğin ekranda garip şeylerin olması tam olarak ne kaynaklı onu tam söyleyemem ama bu streste donma falan tamamen sıcaklık alakalı. O soğutma tasarımı bu kart için çok güçsüz, tam güçte tutamıyor, o yüzden performans kötü. MSI Afterburner'dan underclock yapıp dene. Mesela fabrika çıkışı hıza çek.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…