Çözüldü R9 380X Sistemde Oyun Açınca PC Reset Atıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

enesenol

Megapat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar, yaklaşık iki yıl önce şu sistemi topladım:
  • -Intel I5 6400 İşlemci
  • -MSI H170 Gaming M3 Anakart
  • -ASUS AMD R9 380X Ekran Kartı
  • -8 GB KINGSTON HyperX Fury DDR4 2400 MHz CL15 RAM
  • -Corsair VS650 80 Plus Güç Kaynağı
Son 6 aydır oyunlarda kendi kendine PC reset atıyor aniden. Sıcaklık ile ilgili sorunum yok. Kabloları da kontrol ettim hepsini çıkarıp sağlam taktım. W10 kullanıyorum güncellemelerin hepsi tam. İlk başta ekran kartında sorun olduğundan şüpheleniyordum çünkü PC yeniden açıldığında ekran kartı sürücüsü şu hatayı veriyordu:
"Default Radeon WattMan settings have been restored due to unexpected system failure"

Ben de ekran kartının WattMan ayarlarına girip kartın frekans ve voltaj değerlerini manuel olarak düşürdüm. İşe yaradı bir süre problemsiz oyun oynayabildim fakat kartın özelliklerini kısarak. Daha sonrasında ise ayarları kıssam bile bir süre sonra sürekli kapanmaya başladı. Bu sırada ekran kartını ASUS teknik servise yolladım ve kartta herhangi bir sorun olmadığını söylediler.

Daha sonra bir arkadaşım sorunun güç kaynağından olabileceğini söyledi. Biraz araştırma yaptım benim kullandığım güç kaynağı hakkında ve aynı benim gibi bir süre kullandıktan sonra aynı sorunla karşılaştıklarını gördüm forum sitelerindekilerin.
Geçen hafta da güç kaynağını teknik servise yolladım ve dün arayıp cihazda herhangi bir sorun olmadığını söylediler.

Şu an ne yapacağımı hiç bilmiyorum. Böyle tek tek tüm parçaları servise mi yollayacağım? Sorunun güç kaynağında olduğuna çok inanmıştım. Acaba teknik servis üstün körü test yapıp tekrar göndermiş olma olasılığı var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Eğer başka forumlarda da sizin güç kaynağındaki sorunu yaşayan varsa. Bence ilk önce eğer deneme şansınız varsa başka bir güç kaynağıyla deneyin. Eğer devam ederse o zaman düşünürüz. Şuanlık tek ihtimal güç kaynağı gibi gözüküyor.

Farklı bir güç kaynağım yok. Kasayı normal bir bilgisayar tamircisine götürüp orada test mi edeyim ?
Yoksa yeni bir güç kaynağı alayım mı direkt ? Mahalle arası bilgisayar tamircilerine güvenmiyorum pek. Sizin bildiğiniz PC'yi test edecek güvenilir bir tamirci var mı ?

Onboard GPU ile oyna bakalım oyunu. Ekran kartın da hata var gibi gözüküyor. Güçkaynağı gücü kesse performansın düşer. Reset atmaz. Ekran kartın daki güç kablosundan bahsediyorum. Yine anakartdan PCI-E üzerinden güç çekmeye devam eder.
Biraz araştırdım bu hatayı eski sürücülerden birini kur düzelir umarım.

Malesef dahili grafik kartıyla PUBG açılmadı. Dota 2 var bir de ama onda kapanmalar PUBG'ye göre daha az. Eski sürücülerin çoğunu kurdum sorun yazılımsal durmuyor gibi.
Servistekiler fazla bir şey bilmiyor genelde. Bu sebepten dolayı onlara fazla güvenmeyin.
İlk olarak Furmark testi yapın ve sonucu bildirin.
Furmark testi yaptım. 1080P ve 0X MSA'da sorun çıkmadı. Sıcaklık max 80, derece ortalama FPS 59 ve Score: 3263. OC ayarlarda yaptım üstelik gene kapanmadı.

Şimdi Furmark'ta hem CPU hem de GPU aynı anda stress testine koyunca PC reset attı. Yalnız GPU veya CPU koyduğumda bir sıkıntı olmadı fakat ikisini birden çalıştırınca reset attı.

Son düzenleyen: Moderatör:
Güç kaynağını tekrar servise yolladım. Bu sefer daha detaylı bir şekilde sorunu aktardım ve değişim yaptılar. Sorun çözüldü PC reset atmıyor artık. Yardımlarınız için teşekkür ederim arkadaşlar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…