Bütçe
10000

felixmusic

Hectopat
Yer
Istanbul
Merhaba sevgili dostlar, şu anda müzik prodüksiyonu yapmak ve aynı zamanda YouTube ve Udemy platformları için video içerik üretebileceğim, ve beni uzun bir süre arkaya baktırmayacak bir sistem toplama aşamasındayım. Toplam bütçem şimdilik 10.000 TL. Fakat 2 ay içerisinde 2000TL daha ekleme yapacağım.

Ableton cubase gibi müzik prodüksiyon programları tamamen işlemci gücünü kullanarak çalışan programlar bu sebeple bütçeme uyabilecek en performanslı işlemci olan AMD Ryzen 9 3900X seçerek başladım, devamında ise bu işlemci ile stok halinde 100% uyumlu olan ASUS TUF X570-PLUS'ı seçtim. Bu ikisi arasındaki uyumun çok iyi olacağını düşünüyorum.

Fakat bu seçimler sebebiyle PSU ve kasa ve ekran kartı gibi parçalardan kısmak durumunda kaldım. Açıkcası Intel sistem kursaydım ekran kartını daha sonra alacaktım fakat malum AMD Ryzen 9 3900X APU destekli değil, doğal olarak bu bütçe için sistemi darboğaza sokmayacak en uygun ekran kartını arıyorum.

Özet olarak.
Bu sistem üzerine ASUS TUF GeForce GTX 1650 Super OC 4 GB DDR6 128Bit ekran kartı eklersem, işlemci ağırlıklı yapacağım işlerde darboğaz problemi çeker miyim?
Bottleneck hesaplama sitelerine güvenmiyorum çünkü her uygulama için farklı bottleneck problemleri ile karşılaşabileceğimi biliyorum. Oradan aldığım sonuç 1080P için 10% darboğaz sıkıntısı çekeceğim sonucunu aldım.

Sistemden beklentim
Müzik programlarında (ableton, Pro Tools, FL Studio) bana çok iyi performans vermesi.
Ayrıca grafik ve video için (Photoshop, ıllustrator, Premiere Pro [1080P] ) önizemede sorun yaşamayacağım şekilde mükemmel olmasa da rahat çalışabileceğim kadar performans vermesi.

Render ve Gaming hybrid PC.

Not: Sahip olduğum bütçe mevcut toplam sistemin 1475TL altında kalıyor. Bu sebeple ekran kartı 2. el alacağım.

tüm sistem:
Ekran kartı hariç toplam: 9.357 TL.

Ekran kartı dahil toplam: 11.475 TL

Parçaları İtopya'dan elden teslim olarak alacağım.

Konu başlığının sorusunun dışında sistemde gördüğünüz uyumluluk sorunu yaratacak parçaları söylerseniz ve daha iyi olacağını düşündüğünüz parçalar önerebilirseniz onları da değerlendirebilirim!

Şimdiden çok teşekkür ederim

Dosya Ekleri

• psu-calc-stock.png
    23,5 KB · Görüntüleme: 51
Son düzenleme:
Sisteminiz sanırım İtopya üzerinden, eğer şart değilse ekran kartını başka yerden almanızı öneririm. 1650S için 2100 TL çok yüksek bir fiyat, indirimde 1660S bulunabilir sanırım.

İşlemciden çok az kısıp ekran kartını artırabilir iseniz edit programlarında çok daha rahatlık çekersiniz bence.
Midisal yorumun için çok teşekkür ederim işlemci ve anakart ödün vermek istemediğim parçalar, bu işlemci gücünden düşürürsem asıl amaç olan müzik prodüksiyonunda sıkıntı çekme olasılığım artar. Edit programlarında çok büyük projeler olmayacağı için ve ekran kartını sonra güçlendirmeyi düşündüğüm için beni şimdilik idare edecek aynı zamanda işlemcimin gücünü düşürmeyecek bir ekran kartı bakıyorum.

Yani çok bi aceleniz yoksa ryzen 4000 serisini daha doğrusu ryzen 5000 serisini bekleyin ama acelem var diyorsanız tuf 1650 super yerine inno3d gtx 1660 super alıp toplayın daha fazla rahat edersiniz

Stok soğutucu, 3700X'e bile ya ucu ucuna yetiyor ya da yetmiyor ya da ses sorunu çıkarabiliyor. 3900X'e konulması zaten saçmalık ki 100-150 TL civarında satılan soğutucular ayarı bir performansı var. Freezer 34 gibi bir şey olsa bile en azından düzgün bir soğutucu alın hatta uzun süre yükte render alacaksanız direkt PF240 gibi bir soğutucu almaya bakın. PSU olarak MWE serisi öneririm ve kasa olarak P400A da olabilir. Stok soğutucuyla sıcaklığı çok yükseltmeyecek seviyede kullanınca yani 4.3 GHz'de falan kullanmayınca da performansı çakılıyor bu arada özellikle çoklu çekirdekte.

Yani çok bi aceleniz yoksa ryzen 4000 serisini daha doğrusu ryzen 5000 serisini bekleyin ama acelem var diyorsanız tuf 1650 super yerine inno3d gtx 1660 super alıp toplayın daha fazla rahat edersiniz
Inno3D markası daha önce duymadığım bi marka, kullanıcılar tarafından yaygın olarak kullanılmayan bir marka almak sizce mantıklı mı? Ayrıca Anakartın TUF serisi olması sebebiyle daha uyumlu çalışabileceğini düşündüğümden Ekran kartınıda ASUS TUF seçtim. Belkide yanlış bir düşünce olabilir bu konuda bilginiz varsada aydınlatabilirsiniz beni.

Bileşenlerin markalarının aynı olması sistem performansının daha stabil ve uyumlu çalışmasına katkı sağlar mı?
PF240 ın performansını COOLER MASTER MasterLiquid ML240L V2 RGB 240mm İşlemci Sıvı Soğutucu karşısında nasıl değerlendirirsiniz?
Ryzen 4000 serisinin çıkış tarihi nedir acaba?
ve x570 anakartlar ile uyumluluğu hakkında bilgi verildi mi?

Son düzenleme:

INNO3D yurtdışında çok popüler bir marka bizim ülkemizde yeni yeni pazar payı elde ediyor fiyatları o yüzden düşük. Bileşenlerin aynı marka olması stabilliğe katkı edeceğini sanmam sadece ufak eklentilerle marka basılıyor üstüne. Asıl işiniz işlemci ise yani beatmakerlıksa işlemci dediğiniz gibi kalsın ve bir sıvı soğutma bakın derim.

Pekala teşekkür ederim önerileriniz için. Inno3D üzerinde bir detaylı araştırma yapıyorum şimdi.
Tekrar merhaba Inno3D üzerinde araştırmamı yaptım ve 1660 Super OC almaya karar verdim fakat daha öncede belirttiğim gibi şuandaki mevcut bütçemde 1500 TL lik bir açık var.
Sistemi yarın toplayacağım ve geçici süre elimdeki eski bir ekran kartını kullanarak, İşletim sistemi kurma ve kütüphanelerimi aktarma işlemlerini gerçekleştireceğim.

PoweColor AX4850 1GB 256 Bit PCI-E 2.0

Ekran kartı bu, bayağı eski bir ekran kartı sizce sisteme zarar verme gibi bi durum olur mu?

Problem yaratmayacağını düşünüyorsanız 1-2 aylık bi süre için bu sistem üzerinde kullanacağım.

Teşekkürler!

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…