R9 3900X ve RTX 2080 Sistemde yüksek sıcaklık

JoeBerk

Centipat
Katılım
21 Ekim 2019
Mesajlar
16
2019 yılı son çeyreğinde topladığım masaüstü sistemimde ısınma sorunu yaşamaktayım. Öncelikle değerlendirmemizi daha iyi yapabilmek adına sistem bileşenlerimin özelliklerini not etmek isterim:

PSU: Corsair TX750M 750W
Anakart: MSI MPG X570 GAMING PRO Carbon Wi-Fi
İşlemci: AMD Ryzen 9 3900X
RAM: G.Skill Trident Z RGB LED Serisi 3000MHz CL16 (2X 8 GB)
Ekran Kartı: MSI GeForce RTX 2080 Ventus 8G OC
Sıvı Soğutma: Corsair CW-9060032-WW H115I PRO RGB 280mm
Kasa: Corsair SPEC-05 550W 80+ USB3.0 1x12cm FAN SIYAH Gaming ATX (CC-9011138-WW)

Topladığım sisteme RTX 2080 Ventus'u birkaç ay sonra dahil ettim, o zamana kadar bende halihazırda bulunan MSI GeForce GTX960 2 GB ekran kartımı kullandım. Zaten 960'ta herhangi bir ısı veya ses problemi yıllarca yaşamadım. Ardından yeni ekran kartımı aldım, sisteme 960 yerine dahil ettim, ilk ay sorunsuz bir performansın ardından BIOS'un şu anki son güncellemesini yükledikten sonra bana normal gelmeyen, önceki kartım ile yaşamadığım problemlerle karşı karşıya kaldım:
- Her açılışta birkaç saniyeliğine 4020 RPM'de dönen ekran kartı fanları (ancak sadece birkaç saniyeliğine, sonra sessizlik, normal karşılasam da önceden olmadığı için yazma gereksinimi hissettim)
- Güncellemeden önce boşta (idle) işlemci ısısı 32 santigrat derecede sabitken, şimdi boşta işlemci ısısı 35 santigrat derecelerde, bazen üstünde (37-40)
- Grafik kartının ortalama çalışması gereken herhangi bir oyunda (Metro: Exodus, PES 2020, GTA IV, AC: Unity..) oyuna girişimden yaklaşık 4 dakika sonra yüksek GPU ısısı (76-80 santigrat derece), dolayısı ile 4020 RPM'de çalışan, gürültüsü çıkaran ekran kartı fanları

Sistem yeni nesil bileşenlere sahip olduğu için araştırmalarımda (yerli/yabancı forumlarda) bulgularım pek fazla değildi. Bilgisayar boşta (idle) iken Ryzen 9 3900X'in 40 santigratlara kadar normal karşılanan bir ısı durumu var, ekran kartı bu kadar ısı yapmamalı gibi şeylerden öteye geçmedi. Çözümünü bulamadım. Kendi denediğim ancak çözüm olmayan birkaç yöntemi belirteyim:

- Sorunu yaşamadan önceki BIOS güncellememi geri yüklemek (1.50)
- MSI Dragon Center'dan user scenarioyu dengeli moda getirmek (tabii ki diğer bileşenler adına oldukça doğru bir seçenek sistemim için)
- Oyunlarda V-Sync'yi açmak
- Oyunlarda grafik ayarlarını düşürmek
Kafamı kurcalayan ve uyguladığımda ekran kartından fan sesi duymadığım, dolayısı ile ekran kartının ısısını düşüren durum ise (sahip olduğum kasaya bakacak olursanız yanında cam bir panel var) kasanın cam panelini çıkarıp oyunda sistemi tekrar test etmek oldu. Gördüm ki oyuna girdikten ve oyunu oynamaya başladıktan yaklaşık 4 dakika sonra bu defa ısı 71-78 santigrat derecede gidip geldi, 78 santigrat derecede ara sıra yüksek fan sesi duydum.
Oyunlarda yüksek GPU ısısı ve fan sesi dışında sistemde herhangi bir problem yok, incelemek isteyebileceğiniz bazı değerler (idle):

Adsız.png


1.png


2.png


3.png


Çözüm önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim.
 
Son düzenleme:
Şimdi öncelikle işlemcinin sıcaklık değeri gayet normal. Çok dert ediyorsan ayrı bir soğutucu alabilirsin ama bence gereksiz .95 dereceye kadar problem yok diyor AMD'nin kendisi. Ekran kartı konusunda ise 2080 sık kullanılan bir ekran kartı ve sıcaklık değerleri izlediğim Twitch yayınlarına göre normal diyebilirim. Bir çok yayıncı aynı kart ile senden yüksek değerlere sahip hatta. İlgimi çeken tek şey fanların çok çok hızlı dönmesi. 4000RPM ilginç bir değer.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Şimdi öncelikle işlemcinin sıcaklık değeri gayet normal. Çok dert ediyorsan ayrı bir soğutucu alabilirsin ama bence gereksiz 95 dereceye kadar problem yok diyor amd'nin kendisi. Ekran kartı konusunda ise 2080 sık kullanılan bir ekran kartı ve sıcaklık değerleri izlediğim twicth yayınlarına göre normal diyebilirim. Bir çok yayıncınınki aynı kart ile senden yüksek değerlere sahip hatta. İlgimi çeken tek şey fanların çok çok hızlı dönmesi. 4000rpm ilginç bir değer
4000rpm açılışta demiş sanırım çünkü aynı modelde benim de öyle açılışta çok hızlı dönüyor sonra normale dönüyor.
 
Bende imzamdaki bu karta benzer modeli kullanıyorum ısınma sorunu değilde bilgisayar açılırken bende de çok hızlı dönmeye başlıyor fanlar,sonra normale dönüyor biostan mı ayarlamam gerek ?
Bildiğim kadarıyla o bir sıkıntı değil ben rx 580 kullanıyorum bendede aynısı var. Kartlar güçlü olunca ilk çalıştırmak için gücü veriyor sonra çalışınca normale çekiyor. Kafanıza takmayın.
 
Bende imzamdaki bu karta benzer modeli kullanıyorum ısınma sorunu değilde bilgisayar açılırken bende de çok hızlı dönmeye başlıyor fanlar,sonra normale dönüyor biostan mı ayarlamam gerek ?
Bir BIOS güncellemesi yaptığımda geçmişti. Sonrasında tekrar başladı... Fan ayarları "custom" olarak BIOS'tan yapılabiliyor.
 
PSU nuz yetersiz geldi bana RTX 2080 ve R9 3900X zaten çeker bitirir. Deneme şansınız olursa 650W PSU ile deneyin. Bir de Windows'un güncel sürümünü kullanmıyorsunuz galiba güncelleyin.
 
Ekran kartının o derecelere çıkması garip. 550 Watt'lık PSU ile alakalı bir durum olabilir mi? Aşırı yetersiz gibi duruyor açıkçası?

Kusura bakmayın PSU yazmışsınız zaten.

Estağfurullah, şimdi tekrar baktım, yanlış hatırlamışım, 750W'lık bir PSU'm var.
Şimdi öncelikle işlemcinin sıcaklık değeri gayet normal. Çok dert ediyorsan ayrı bir soğutucu alabilirsin ama bence gereksiz 95 dereceye kadar problem yok diyor amd'nin kendisi. Ekran kartı konusunda ise 2080 sık kullanılan bir ekran kartı ve sıcaklık değerleri izlediğim twicth yayınlarına göre normal diyebilirim. Bir çok yayıncınınki aynı kart ile senden yüksek değerlere sahip hatta. İlgimi çeken tek şey fanların çok çok hızlı dönmesi. 4000rpm ilginç bir değer
İşlemcimin değerlerini ben de oldukça normal karşılıyorum, artık fan koyacak yer yok zaten kasada, o sebeple fan da takviye edemem. Bir sıvı soğutma ve 2 stok fan var kasa içerisinde.
4000rpm açılışta demiş sanırım çünkü aynı modelde benim de öyle açılışta çok hızlı dönüyor sonra normale dönüyor.
Açılışta birkaç saniye, oyunda da yüksek aralıklarla 4000RPM.
PSU nuz yetersiz geldi bana RTX 2080 ve R9 3900X zaten çeker bitirir. Deneme şansınız olursa 650W PSU ile deneyin. Bir de Windows'un güncel sürümünü kullanmıyorsunuz galiba güncelleyin.

Kusura bakmayın, PSU'yu yazmayı unutmuşum. İlk yazdığımda da yanlış yazdım, şimdi kasaya tekrar baktım ve ona göre güncelledim PSU bilgisini de. Windows sürümü güncelliği hakkında da:

1111.png

Sanırım açılışta birkaç saniyelik yüksek RPM oldukça normal. Ancak kalan kısım biraz endişe verici.
 
Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı