Çözüldü R9 5900X BIOS'da yapılan işlemler sonucunda ısınıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Ceyhun_

Kilopat
Yer
Tekirdağ
Merhaba, geçen sefer CPU sıcaklığını 70 dereceye sabitlemiştim ama boşta iken bile CPU fanı sürekli çalışıp duruyordu. En sonunda dayanamayıp bu sefer farklı bir ayar denedim. BIOS'tan işlemciye CPU voltaj kısmından 1.2v verdim ve CPU ratio ayarını da 44.00 yaptım. Şimdi sürekli sabit 4.400 GHz hızında çalışıyor. Herhangi bir kapanma mavi ekran vb. durum olmadı ama kasadan tiz bir ses geliyor yük bindirince.

Mesela Marvel's Spider-Man oyununda sıcaklık maksimum 65 dereceyi gördü.

Bu ayarlarda kullanmam bir sıkıntı yaratır mı işlemciye? Yani ömrünü kısaltır mı? Core Performance Boost devre dışı bu arada.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Sıcaklıklar uygun, değişmeye gerek yok. 1.2V yapmışsınız, eğer yetiyorsa voltaj bile düşürebilirsiniz. 1,175 1,15 1,1375 diye deneyebilirsiniz. İşlemcilerimiz aynı değil ama normalde 1,38V çalışan işlemciyi 1,1375’e düşürmüştüm. Stabil mi diye en az 30 dk Prime95 testi yapmanız lazım Small FFTS. Ama dediğim gibi memnunsanız müdahaleye de gerek yok gibi.

Ben öneremem, her işlemci farklıdır, deneyip görmelisiniz.
Turbo frekansından daha düşük bir hıza sabitleyip muhtemelen de voltajını kıstınız. Birnevi UV gibi bir şeyler oldu. Maksimum 65 derece gayet iyi değerler, parçaların sıcak değil de düşük ısılarda az güç tüketerek çalışması ömrünü kısaltmaz, uzatır.

Tiz ses nereden geliyor? CPU'nuz 4.8GHz'e kadar boostlanabiliyor.

Kasanın içinden geliyor. Sanırsam ekran kartından. 4.8 GHz kadar boostlanıyor ama ben şimdilik idare edecek ayarlarda kullanmak için ayarlar deniyorum. 3 ay sonra soğutucu alacağım da. İnşallah yakmam işlemciyi o zamana kadar.

İşlemciniz yeni nesil, güçlü bir işlemci, korumaları da vardır. Yakmak kolay değildir. 1.2V 4.4GHz kötü değil. GPU'dan oyun oynarken geliyorsa o Coil Whine (bobin vızıltısı)dır ve çözümü yoktur. Aşırı yüksekse sadece değişim yapılır, ses harici zararı da yoktur.

Aynen öyle. O zaman bu ayarlarda kullanmam sıkıntı yaratmaz öyle mi? Ya da önereceğiniz voltaj değeri ve ratio değeri var mıdır?

Sıcaklıklar uygun, değişmeye gerek yok. 1.2V yapmışsınız, eğer yetiyorsa voltaj bile düşürebilirsiniz. 1,175 1,15 1,1375 diye deneyebilirsiniz. İşlemcilerimiz aynı değil ama normalde 1,38V çalışan işlemciyi 1,1375’e düşürmüştüm. Stabil mi diye en az 30 dk Prime95 testi yapmanız lazım Small FFTS. Ama dediğim gibi memnunsanız müdahaleye de gerek yok gibi.

Ben öneremem, her işlemci farklıdır, deneyip görmelisiniz.

Çözüm

Tamamdır teşekkür ederim yardımlarınız için.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…