R9 5950X işlemci pinlerinden termal macun nasıl çıkarılır?

Hocam 15 senedir PC ile iç içeyim. Hepsinde de IPA'nın içine attım işlemciyi hiçbir şey olmadı. IPA zarar verebilecek potansiyelde değil çünkü.
Burada kullanıcıya en sağlıklı patikayı gösteriyoruz. ☝🏼

Fırçaya kolonya veya IPA sıkıp akabinde ayaklardaki macunu temizlemek en sağlıklısıdır. 🎭

Bekletmek beyhudedir. Zarar verebilir. Bakın net zarar verir demedim hiç bir mesajımda... Zarar verebilir ve bunu istemeyiz. 🤢

Bilimde net yargı yoktur. Olabilite vardır.

Sizlere iyi günler hocam, gün içinde kendinizi IPA'ya yatırmayı ihmal etmeyin zira temizlik imandan gelir. 🤏🏼

Saygılarımla. 🌹

Son düzenleyen: Moderatör:
Burada kullanıcıya en sağlıklı patikayı gösteriyoruz. ☝🏼

Fırçaya kolonya veya IPA sıkıp akabinde ayaklardaki macunu temizlemek en sağlıklısıdır. 🎭

Bekletmek beyhudedir. Zarar verebilir. Bakın net zarar verir demedim hiç bir mesajımda... Zarar verebilir ve bunu istemeyiz. 🤢

Bilimde net yargı yoktur. Olabilite vardır.

Sizlere iyi günler hocam, gün içinde kendinizi IPA'ya yatırmayı ihmal etmeyin zira temizlik imandan gelir. 🤏🏼

Saygılarımla. 🌹
Bilimde bazı konularda net yargı vardır dostum. IPA'nın lehimi çözebilecek bir kapasitesi yok. Veya PCB'ye SMD'lere zarar verebilecek kapasitesi bile yok.

Arkadaşlar tekrardan kolay gelsin. Direk AMD servisi ile görüştüm. Onların dediklerine göre yağsız kontak spreyi denen bir sıvı var. Büyük ihtimal oda izopropil alkolden yapılıyor. Ondan istediğiniz kadar sıkabilirsiniz çözülüp akacaktır dediler. Bu spreyde elektrik akımını iletmediği için kısa devre vs sıkıntılar çıkartmaz dediler. Amazon'dan aldım bir büyük. Belki ileride tekrar lazım olur diye.

İkisi de riskli aslında fırçayla da yamulabilir. Ben termal macunlu kullanıyordum eski işlemcimde bir sorun olmuyordu. Çıkartmak istediğimde pinler yamulacak belli çünkü.

İşlemciyi öyle taktığımda anakart CPU uyarısında kalıyor. BIOS diğer parçaları denetime bile geçmiyor. Yani tanımıyor. Başka bir işlemci denediğimde ise sorun ortadan kalkıyor. Ama denediğim işlemci 2700X yani o anakartın zamanında çıkmış bir işlemci. BIOS yüzünden olduğunu sanmıyorum ilk taktığımda çalışıyordu. BIOS yazılımı en güncelde. Downgrade yaparakta denedim olmadı.

Arkadaşlar tekrardan kolay gelsin. Direk AMD servisi ile görüştüm. Onların dediklerine göre yağsız kontak spreyi denen bir sıvı var. Büyük ihtimal oda izopropil alkolden yapılıyor. Ondan istediğiniz kadar sıkabilirsiniz çözülüp akacaktır dediler. Bu spreyde elektrik akımını iletmediği için kısa devre vs sıkıntılar çıkartmaz dediler. Amazon'dan aldım bir büyük. Belki ileride tekrar lazım olur diye.

İşlemciyi öyle taktığımda anakart CPU uyarısında kalıyor. BIOS diğer parçaları denetime bile geçmiyor. Yani tanımıyor. Başka bir işlemci denediğimde ise sorun ortadan kalkıyor. Ama denediğim işlemci 2700X yani o anakartın zamanında çıkmış bir işlemci. BIOS yüzünden olduğunu sanmıyorum ilk taktığımda çalışıyordu. BIOS yazılımı en güncelde. Downgrade yaparakta denedim olmadı.
Çok fazla bulaşmış o zaman temizlemeniz lazım.

Çok fazla bulaşmış o zaman temizlemeniz lazım.

Hangi pinin ne işe yaradığını bilmediğim için hangi görevin kapalı olduğunu bilmiyorum. Ama mesela R7 2700X işlemcimde bir pin yok. O işlemcinin kırık PIN'i RAM'lerin 3200'e çıkmasını sağlıyordu zannımca. Anakartın üzerinde o pinin denk geldiği yere platin bacak eklemiştik. Anakart servisteyken o bacak çıkartıldı. Haliyle o işlemciyle denediğimde RAM'lerim 3200 olmasına rağmen 2133'te mi ne kalıyor. XMP açtığımda da 3200'e çıkmıyor. Manuel denediğimde PC tam açılırken kendini geri kapatıp tekrar açıyor ve RAM'leri eski ayara çekiyor. Yeni işlemcimin yaklaşık olarak 10-15 arası bacağı termal macunlu. Haliyle işlemciyi tanımaması gayet normal gibi geliyor. Sorun bundan kaynaklı olmayabilir de. Çünkü anakartım MSI X470 Gaming Pro Carbon AC. Sitesinden işlemci desteğine baktığımda 5950X görünüyor ama en son çıkan beta BIOS destekliyor diyor. Sitedeki BIOS üzerinde beta diye bir şey belirtmiyor. Gün içinde MSI teknik servisiyle görüşeceğim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı