R9 9955Hx3D işlemci sıcaklıkları uzun vadede sorun çıakrtır mı?

iNeonDragon

Megapat
Daha fazla  
AMD Ryzen 9 9955HX3D ve RTX 5070 Ti sistemli laptop var elimde. PUBG oynarken ekteki gibi sıcaklık değerleri, sizce normal mi? Uzun kullanımda sorun yaşar mıyım? Bir de frekans kısma durumu var mı sıcaklık ile alakalı ben anlamadım. Oyun oynarken ani düşüşler olmadı. FPS düşmedi pek, 300'lerde stabil gitti oyun boyunca. Isınması benim için sorun değil, klavyenin sol bölümüne vurmuyor. Ortası alev gibi oluyor ama orta bölümü kullanmıyorum, uzun kullanımda işlemciye ekran kartına zarar verir mi bu sıcaklıklar?

Dosya Ekleri

• image-1762045597472.jpg
    202,5 KB · Görüntüleme: 15
  • image-1762045604997.jpg
    216,2 KB · Görüntüleme: 15
Son düzenleyen: Moderatör:
Bana kalırsa maksimum ve ortalama değerler iyi, kaldı ki bahsi geçen işlemci oyuncu laptopları arasında neredeyse en güçlüsü... Çektiği Watt bile ben buradayım demiş, güzel soğutuluyor.

Burda bilmeyenler için ufak bir hesaplama göstereceğim. Aynı zamanda sormuş olduğunuz soruyu da cevaplandıracağım. İşlemcinizin toplam 16 çekirdeği var. Maksimum Tdp değeri (Power Limit 2) 101 watt. Tüm çekirdekler performans çekirdeği olduğu için kullandıkları watt değerleri eşittir. Maksimum yük altında çekirdek başına ortalama 7 watt enerji gerekiyor. Pubg gibi işlemciye yükün bindiği oyunların nerdeyse tamamında işlemciler şu şekilde davranır. 6 adet performans çekirdeğine verebildiği kadar watt' ı verip maksimum ghz değeri olan 5.4 gigahertz değerine ulaşmasını sağlar. Bu da aşağı yukarı 42 watt' dır. Diğer boşta kalan 10 adet çekirdeğe de bu sırada arka plan görevlerinde hazır olması adına belli miktarda watt değeri gönderilir. O da laptop' tan laptop' a değişmekle birlikte 10-20 watt kadardır. Yani size oyunlarda lazım olan işlemci watt' ı maksimum 52-62 arasında bir değerdir. Bunun üstündeki watt değerini laptop, ekran kartı boşken ya da yoğun kullanmazken soğutabilir ama oyunlar açıkken aynı zmaanda ekran kartını da soğutmak zorunda kaldığı için zorlanacaktır. Sonuçta soğutma blokları ve fanlar laptoplarda ortaktır. İşlemci ısındığında ekran kartı da ısınır bu yüzden. Çoğu laptop' un soğutması bu gücü soğutamayacağı için boş yere fazla ısınacak. İlk olarak fanları hızlandıracak. Daha sonra başedemediği yere geldiğinde termal limitlere takılmasın diye ya işlemcinin frekansını, ya ekran kartının frekansını ya da ikisini birden kısmak zorunda kalacak. Bunun sonucunda da oyun performansınız düşecektir. Çünkü İşlemci frekans kısarken tüm çekirdeklerin frekansını yani oyun için kullanılan o 6 performans çekirdeğinin frekansını da kısar.

Grafiğe bakınca sizde de aynen bu sorun var. işlemciniz zaten 65watt değerdeyken ve bu 6 performans çekirdeği ne güzel 5.4ghz' de çalışıyorken, oyunlardan alacağınız performans donanımınıza göre maksimum seviyedeyken laptop boş yere bazı zamanlarda bu watt değerinin çok üstüne çıkmaya çalışarak diğer boşta kalan çekirdekleri de doldurmaya çalışmış ve daha sonra termal limitlere takılıp bu kez işlemci soğusun diye watt' ı 47 lere kadar düşürüp frekansı 4.2ghz' lere kadar indirmek zorunda kalmış. Tabi bu belki de 1-2 saniyede olan bir durum ama size anlık fps düşüşü olarak yansımıştır kesin. Siz bunu farketmemiş olabilirsiniz belki. Zararı sormuşsunuz. Ekran kartı ve işlemci zarar görmez, çünkü dediğim gibi zaten kritik sıcaklığın üstüne çıkmamak için watt ve frekansı kısmak üzerine tasarlandılar. Ama Laptop' ınız gereksiz yere fan çevirip fazla ısındığı için fanlar çabuk eskir, macun daha hızlı kurur, kasa sürekli fazladan sıcaklık yediği için daha çabuk deforme olur vs vs. Yani zarar illaki uzun vadede olur.
O yüzden de hem performans için hem de laptop' ın uzun ömürlü olması içinundervolt yapın ya da laptop' un oyunlarda kullandığı işlemci watt' ını hesaplayıp ona göre işlemciyi limitleyin. İkisi de aynı görevi görür.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…