RAM 4800 MT/s gözüküyor

Attığın corsair linkinde hala kafa karıştırıcı bilgiler var, aynı şeyleri 10 paragrafa bölüp yazmışlar. Belleğimin üreticisinde 4800 mhz olduğu yazıyor, biosta 4800 mhz yazıyor, sen belleğimin üretici misin hocam daha iyi mi biliyorsun?

Farz edelim belleğim 2400 MHZ, o halde microsoft senelerdir insanları aldatmış, sahtekarlık yapmış, aynı şekilde ram üreticileri, Corsair - Kingston ve diğerleri insanları dolandırmış.

Hala belleğimin toplam çalışma frekansının ( tekli değil ) 2400 mhz olduğunu iddia ediyorsan üstte yazdığımı kabul etmiş oluyorsun.

DDR4 ramlerde MHZ değerini açıkça kullanmışlar, DDR5 belleklere MTS hızıyla satışa sunmuşlar, bu mantığa göre DDR5 bellekler DDR4 belleklerden daha yavaş ve daha gecikme hızıyla çalışıyor, böyle bir saçmalık olabilir mi? Kavram değiştirerek milletin beynini yakmışlar.

DDR4 belleklerde windows 11 güncel sürümde mt/s olarak değiştirmişler, eski mhz hızıyla görev yöneticisinde aynı hız değeri yazıyor.

Arkadaşlar konuya ek olarak acaba biz bilgisayarı kullanmaya başladığımızdan beri yanlış mı biliyoruz diye düşündüm, bir çok mühendisin yazısını makalesini araştırdım sonuç ise DDR ramlerimiz CPU-Z ve benzeri programların belleğin temel frekansını ( tekli veri akışı )'nı ölçmesinden kaynaklanıyor, DDR belleklerimiz çift veri hızında çalışıyor yani bu demektir ki CPU-Z ve diğer benzeri bütün programlarda frekansların düşük çıkmasının sebebi sadece temel frekansı bize göstermeleri.

Yani senelerdir bildiğimiz öğrendiğimiz bilgi yanlış değil, cpuz de ne yazıyorsa iki katı belleğin gerçek hızıdır. MT/S de bu çift veri hızını gösteriyor yani sadece yeni bir kavram getirmişler değişen hiç bir şey yok takılmamak gerekiyor.

Son düzenleme:
Ne güzel kendiniz de demişsiniz, değişen şey yalnızca kavram, hız değil. 4800 MHz olarak pazarlanan belleğin aslında 2400 MHz olması onun hızından bir şey eksiltmiyor. Kavram yanlıştı. Düzeltme yoluna gidildi. Bu değişim de DDR5 belleklerde gerçekleşti.

Buna dolandırıcılık mı dersiniz orasını bilemem. Herkes DDR5 4800 MHz diye pazarlarken birisi çıkıp DDR5 2400 MHz olarak pazarlasa insanlar yüzüne bile bakmazdı. DDR4, DDR3 vb. için de geçerli bu. Kimi suçlayabilirsiniz ki böyle bir durumda? Senelerdir CPU-Z'de satışta söylenen frekansın yarısı yazdığı için bile insanların kafası karıştı hep. Kaldı ki ortalama bir insan CPU-Z programının ne olduğunu bile bilmez. MHz'ye bakıp, alıp geçer.

Bu biraz daha kafa karışıklığı yaratacaktır ancak MT/s'nin de aslında yanlış, Mbps'nin doğru olduğunu söyleyen ve bunu belleklerdeki yongaları üreten üreticilerin sitesinde de bu şekilde yazmasına dayandırarak aslında doğru olanın Mbps olduğunu söyleyen şöyle bir video var:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
(Bu bey için bu işin uzmanı diyebiliriz sanırım, kendisini sıkı takip etmesem de bu alandaki içerikleri oldukça güzel)

Hangisi bu durumda doğru kavramdır onu bilemem, sonuçta bu bellekleri ben üretmiyorum. Ancak kesin olarak bilinen bir şey var ki(videonun başında da bahsediliyor) günümüzdeki belleklerin hızlarını anlatmak için kullanılan MHz 2 katı fazla söyleniyor.

Dolandırıcılık mı değil mi bilemem dedim ancak şunu eklemek isterim, kimse size 4800 MHz adı altında satılan bellekler varken "Bak şu bellek 10000 MHz bunu al, daha iyi." gibi bir şey demedi. Terim yanlıştı evet ama herkes bu şekilde kullandığı için bence bu dolandırıcılık olmaz. MHz, MT/s, Mbps, bunlar yalnızca birimi belirtirler. MHz gitmiş, MT/s gelmiş ne fark eder. Bunu bu şekilde farklı söylediğinizde belleğinizin hızı yarıya düşmüyor korkmayın. Belki de işlemcilerde, ekran kartlarında da Hz kullanıldığı için bunu değiştirmediler ve bu şekilde kaldı yıllarca.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…