RAM çalışma hızı nedir?

Kayra K

Hectopat
Daha fazla  
RAM'lerimin çalışma hızı 3200 MHz ekranda gördüğünüz 2666 MT kaç MHz'ye denk geliyor? Şimdiden teşekkürler.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-06-20 142916.png
    102,2 KB · Görüntüleme: 18
Son düzenleyen: Moderatör:
2666 MHz de çalışıyor. Kullandığın RAM 3200 MHz ise ve anakart da destekliyorsa BIOS'dan XMP açmalısın.

yarı yarıya biri saatlik ölçüm diğeri saniyelik ölçüm. 2 yel böl

"Is 3200 MT/s the same as 3200 MHz?

Instead of switching to MT/s to denote speed manufacturers kept reporting in the understood standard (MHz). A RAM module with 1600MHz clock cycle and 3,200MT/s data rate may be advertised as 3,200MHz, which is technically incorrect. The practice has continued to this day."

Olayın düzgün açıklaması budur. Zamanında anlatan benim anlatacağımdan daha net anlattığı için kopyala yapıştır yaptım. 2666 MT/s yazması 1333 MHz demektir. HWiNFO'dan bakarsanız görebilirsiniz kaç MHz çalıştığını.

RAM'lerimin çalışma hızı 3200 MHz ekranda gördüğünüz 2666 MT kaç MHz'ye denk geliyor? Şimdiden teşekkürler.
Normalde RAM'lerin 3000-6000-1600 gibi MHz denen değerleri MT/s değerlerini ifade ediyor, MHz karşılığı ise direk yarısı olur. CPU-Z programında da gözükür bu:

Diğer hocamın dediği doğru yani. Zamanla kafa karışıklığını gidermek amaçlımı, yoksa kolaya kaçmakmı hatırlamıyorum ama MT/s değerine MHz denmeye başladı.
Siz fazla kafaya takmayın istemiyorsanız.

Asıl soruna gelirsek: Şuan RAM'leriniz 2666MHz'de çalışıyor, onları anakart üzerinden XMP profilini açarak 3200'e çıkarabilirsiniz.

Bunu öğrendiğim iyi oldu, bu zamana kadar hep yanlış biliyormuşum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…