RAM CL değerinin kaç olduğu nasıl anlaşılır?

furqan123

Centipat
Yeni alacağım RAM için CAS#Latency(CL) değerlerinden hangisini dikkate almak gerektiğini anlayamadım.

Dosya Ekleri

• 1.PNG
    84,2 KB · Görüntüleme: 144
  • 2.PNG
    110,2 KB · Görüntüleme: 144
RAM'iniz CL17 değerine sahip. İlk fotoğrafraki CAS Latency (CL) değerine dikkat etmeniz gerekiyor.

RAM CL değeriniz 17.

Genellikle seri numarasında CL değeri yazar.

Tel bir CL değerine sahip olmaz RAM. CL esneme aralığı vardi CL17 de çalışmaz hep gerektiğinde bu değer CL19 a kadar artabilmekte.
Part numbar ı İnternete yazarak daha fazla detay alabilirsiniz.

Hangi frekansın hangi CL değerinde çalışabileceği belirtilmiş, dikkat etmeniz gereken kısım orası.
Kısaca anlatayım;

Bende iki adet DDR4 2666 MHz bellek var. Biri Kingston marka diğeri Samsung.
Soldaki resimde olan belleğin maksimum CL20 değerini desteklediği görülüyor.
Ortadaki resimde olan belleğin de maksimum CL21 değerini desteklediği görülüyor.

Normalde çoğunluğun düşündüğü gibi bu belleklerin uyumsuz olması lazım, ama gerçekte durum hiç öyle değil.
En sağdaki resimde ise sistemsel olarak belleklerin hangi CL değerinde çalıştığı görülüyor, her iki bellekte ortak nokta olan en düşük gecikmede -yani CL19 değerinde- 2666 MHz'yi verebildiği için otomatik olarak sistem tarafından seçilmiş. Cihazımda herhangi bir anormallik, mavi ekran, düşük performans gibi uyumsuzluk varyantları hiç olmadı. Hem MemTest86 hem de Windows Bellek Tanılama testlerinde de sorun gözükmüyor.

CL22 ama kısıtlamadan dolayı CL17'de çalışıyor.

Anladığım kadarıyla RAM CL22 ancak sistemden dolayı CL17'de çalışıyor, diyorsunuz. Yani ben yeni RAM'i CL22 mi almalıyım? Çünkü bundan 1 hafta önce sistemim CL17 destekliyor diye CL17 aldım ama sanırım bu sefer diğer RAM ile uyumsuzluk yaşadı.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…