RAM frekansı düştü

Chloe_Price

Femtopat
Daha fazla  
Anakart
Msı z790 gaming plus wifi
İşlemci
İntel i7-12700KF
Herkese merhaba, yaklaşık 1-2 hafta önce sistem topladım. Ayarları falan yaptım ama RAM frekansını bir türlü yükseltemedim. Bayağı bir video ve forum gördüm, hepsini denesem de olmadı bir türlü, anakartım MSI Z790 Gaming Plus Wi-Fi (7200MHz) ve RAM'lerim de (2x16 GB) Corsair Vengeance RGB 6400MHz. Windows'u kurduktan sonra RAM frekansı ne diye baktım 4800MHz'teydi.

Önce BIOS'u güncelledim en son sürümüne sonra XMP profilini enabled yaptım ama Memory overclock fail dedi ve tekrar BIOS'a attı beni, disabled olmadığı sürece sistem hata vermeye devam etti. Bende manuel olarak 6400'e aldım yine hata verdi.

En son çare olarak bir altına yani 6200MHz'e aldım açıldı ama Max MHz 6400'ken bu değerin altına almak canımı sıktı ne yapabilirim?

Son düzenleyen: Moderatör:
Donanımımız overclock'u yememiş bu yüzden default değerlere dönmüş.

X.M.P. Değerleri üretici tarafından sorunlu ayarlanmış olabilir.

Ayrıca webden öğrendiğim kadarıyla i7-12700KF ddr5 bandına 4800mhz destekliyormuş.
Yani 6400mhz oldukça iddalı bir overclock ve kendi zamanlama ve voltaj ayarlarınızı yapmanızı gerektirebilir.

Ayrıca işin bir de şans boyutu var yani aldığınız kompanentlerin bir kalite sapması var ve bunları bilemezsiniz ayrıca üretici de bunun farkında ve web sitelerindeki maximum değerleri ona göre yazıyorlar ki tüm işlemciler bu hıza çıkabilsin , üstü kullanıcının insiyatifi ve çabasına kalıyor.
İşlemcinizin silikon kalitesi , Ram belleklerinizin yönetici çip kalitesi gibi örnekler verebiliriz.

Eğer sisteminizden maximum performans istiyorsanız overclock işlemlerini kendinizin ayarlaması gerekli fakat bu tehlikelidir ve tecrübe gerektirir. Yanlış değerler parçalarınızın bozulmasına sebep olabilir. Umarım merakınızı gidermiştir iyi forumlar.

Öncelikle cevapladığınız için çok teşekkür ederim, 4800 mhz destekliyo dediğimiz gibi default ayarlarda intel’in belirtilen resmi desteği olduğu için ama overclock etmeye kalksam maksimum ne kadar artırabilirim frekansı yada şuan kullandığım 6200 mhz zarar verir mi sistemime gibi soruların cevabını nerden öğrenebilirim?

Ne kadar arttırabilirim konusu dediğim gibi overclock nasıl yapılır nasıl olmalıdır konusuna giriyor ve ben yeni sistemlerde hiç oc denemedim yani yeni sistemlerde oc hakkında bilgim yok.

Sisteminiz yük altında mavi ekran vermiyor yani stabil durumdaysa ve sıcaklıklar yerindeyse bir sorun olmaz.

Teşekkür ederim

Hocam uzun zaman geçti farkındayım fakat geçen karşıma bir video çıktı ve aklıma siz geldiniz.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Sisteminizi stabil olan 6200 veya daha alt bir frekansta çalıştırmanız canınızı sıkmasın efendim çünkü 1fps bile fark etmez belki de.

Çok teşekkür ederim hocam, iyi seneler buarada

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…