RAM frekansı neye bağlıdır?

freak37

Zeptopat
Daha fazla  
Selam, sormak istediğim şey şu

RAM frekansı neye bağlıdır, örneğin bir i7 10700 işlemcinin teknik özelliklerinde RAM destek hızının 2933.MHz olduğu yazıyorsa daha yüksek frekansta ki RAM'lari çalıştıramadığı anlamına mı gelir, yoksa işlemci hızı gibi bu değerde minimum bir değer olup Turbo Boost ile dinamik bir şekilde artıp azalıyor mu? Bazı yerlerde RAM frekansının işlemciye değil anakkarta bağlı olduğunu okudum, o halde işlemcinin desteklediği RAM frekansı işlemcinin teknik olarak yalnız tek başına üstlenebileceği RAM hızı olup, anakartın desteklediği RAM frekansı sisktemde ki RAM'in hız değerine eşit veya ondan fazla ise görevi anakart üstlenip de RAM frekans hızı anakartın destekeyip desteklemediğine mi bağlı oluyor. Teşekkürler zaman ayırdığınız için.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sistemde ulaşabileceğiniz RAM hızlarının bir çok etkeni vardır. Örneğin i3 10100F işlemci 2666 MHz RAM desteği sunuyor. Siz 3600 MHz destekli anakart kullansanız da bellekleriniz en fazla 2666 MHz hızında çalışabilir. Aynı olay anakart için de geçerli. Diyelim işlemciniz Ryzen 5 1600 fakat anakartınız en fazla 3000 MHz destekliyorsa yine en fazla 3000 MHz hızda kullanabilirsiniz bellekleri. Peki daha yüksek hızlı bir bellek takarsak nolur? Cevap bir şey olmaz. 3600 MHz bellek de taksanız işlemci ya da anakart bir üst sınıra sahipse örneğin 2666 MHz hız desteği varsa, 3600 MHz olarak aldığınız bellekler en fazla 2666 MHz hızında çalışır.

Bu konu hakkında ki daha önce açılan bir tartışmada çözüm olarak bu cevap işaretlenmiş bu kafamı karıştırıyor aslında.

Dosya Ekleri

• Screenshot_20210812_041454_com.android.chrome.jpg
    91,1 KB · Görüntüleme: 209
  • Screenshot_20210812_041518_com.android.chrome.jpg
    91,8 KB · Görüntüleme: 113
Bu konu hakkında ki daha önce açılan bir tartışmada çözüm olarak bu cevap işaretlenmiş bu kafamı karıştırıyor aslında.
Benim söylediğimi doğru kabul edebilirsiniz. Ben de 10100F ile beraber H410M anakart kullanıyorum. Belleğim 3000 MHz olmasına rağmen en fazla 2666 MHz hızında çalışmakta.

Benim söylediğimi doğru kabul edebilirsiniz. Ben de 10100F ile beraber H410M anakart kullanıyorum. Belleğim 3000 MHz olmasına rağmen en fazla 2666 MHz hızında çalışmakta.
Teşekkürler
Peki xmp destekli anakart ve ram ile biosundan tam kapasite çalışmasını sağlayabilir miyiz, technopat ın bir videosunda görmüştüm intel fabrika ayarı olarak bu hızları sınırlı tutuyormuş ancak xmp ile ayarlanabiliyor muş bu bütün intel işlemcilerde yapabileceğim bir şey mi

Normalde evet 2933mhz yukarısını desteklemez ancak, eğer anakartın "XMP" desteği varsa işlemcinin limiti aşılabilir. Bu da, yüksek frekanslı ram takmak için üst seviye bir anakart gerekiyor demek. Olayımız bu. eğer sen i3 10100F'i H410 bir anakarta takarsan limitin 2666 evet ama kaliteli bir Z490 anakarta takarsan limitin, anakartın desteklediği kadar oluyor XMP sayesinde. Vakti zamanında x3440ın hype olduğu dönemde millet GA H55 UD2H gibi kartlar alıp, 1333mhz destekleyen anakarta 1866- 2133- 2200 mhz ram takardı şimdi öylesine aklıma geldi.

XMP ayarı benim H410 anakartımda da mevcut ve hızı 2666 üstüne ayarlarsanız PC reset atıp otomatik 2666 MHz'e geri dönderiyor. Sonunda ES ibaresi bulunan (AliExpress'te satılıyor genelde) Intel işlemcilerde bu sınır daha yüksek bildiğim kadarıyla. Yanlışım varsa arkadaşlar düzeltsinler.

XMP ayarı değil o. Oradaki olay ile bizim anlattığımız olay başka. XMP diye geçiyor ikisi ben onları hep XMP olarak bildim bu Ryzenlerdeki olayla aralarındaki bağı hala düşünüyorum.d

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…