RAM frekansını arttırmak sisteme zarar verir mi?

loren4

Hectopat
Daha fazla  
Anakart: Gigabyte A320M S2H (BIOS Sürümü F42)
CPU: Ryzen 3 2200G (Vega 8 kullanıyorum)
RAM: HyperX Predator 2x8GB 3200Mhz

RAM'ler 3200Mhz ama BIOS'ta 2400Mhz olarak gözüküyor. BIOS'tan pek anlamam ama Donanım Arşivi'nin bir videosunda RAM frekansını arttırın diyordu. Ben de XMP Profile #1 yaptım. Şimdi 3200Mhz'de çalışıyor ama sistemi zorlar işlemciyi RAM'lerin kendisini bozar diye içim rahat değil. Gerçekten de yaptığım bu işlem doğru mu? Ve sisteme bir zarar verir mi?

Son düzenleyen: Moderatör:

Herhangi bir sıkıntısı olmaz

Zararlı olmaz. XMP zaten tüketiciye sunulan otomatik OC seçeneğidir. RAM'in asıl frekansına çıkmasını sağlar. Kullanılmaması performans açısından daha kötü olur. Aldığınız RAM'in teknik detayında 3200MHZ olduğu belirtilir. RAM'in ilk takıldığı hali çok düşük frekansta çalışır. Almanız gereken asıl değeri XMP sağlar.

RAM'lere manuel OC yapmakta zarar vermez. Kimisi XMP OC sevmez. Çünkü gereğinden fazla CAS ve voltaj değerleri verir. Bunlar tabi detaylı konular. Ben de manuel OC kullanıyorum mesela. Kısaca hiçbir şey olmaz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…