RAM hızını arttırınca CPU fan hızı da artıyor

Anakart
B450M A-Pro VDH Max
İşlemci
Ryzen 5 2600
Bayağıdır bilgisayarı kullanıyorum ve RAM 2133MHz ben bugün bunu 3000MHz yapmak istediğim zaman tam "Save and exit" yapacaktım ki CPU fan hızlarının değerleri yüksekti. Nedeni ne olabilir?

RAM: Corsair 2x8 3000MHz CL16.

Son düzenleyen: Moderatör:
XMP aktif olunca SoC'deki bellek kontrolcüye giden voltaj artar, bu da doğal olarak güç ve gücün artışı ile de sıcaklık artışına sebep olur. Bu yüzden bu sıcaklığın üstesinden gelmek için de fan devrini arttırıyor.

Ram frekansından kaynaklı bir sorun değil. MSI anakartlarda OC ayarları yapılınca fanlar otomatik hızlanıyor. Çözüm olarak önce RAM ayarını yap daha sonra Hardware Monitör tarafından fanların hepsini Default seçeneğine tıkla. Save and Exit, sorun çözüldü.

Tamamiyle yanlış bir bilgi verdin bu arada. XMP'yi açmak bellek kontrolcüsüne giden voltajı arttırmaz. XMP'yi açmak sadece dram voltajını arttırır. Ve XMP açtığında RAM'lerde gözle görülür bir sıcaklık artışı olmayacak.

Sadece rastlantı gibi bir şey sana olan.

RAM overclocking yaparken SoC voltajını arttırmak da yok mu işin içinde duruma göre? Kontrolcünün bellek frekansına yetişmek için voltajını arttırması gerektiğini görmüştüm.

RAM overclocking yaparken SoC voltajını arttırmak da yok mu işin içinde duruma göre? Kontrolcünün bellek frekansına yetişmek için voltajını arttırması gerektiğini görmüştüm.

XMP açtığında anakart SoC voltajını arttırmıyor bilgin olsun. Manuel overclock yaparsan SoC voltajını manuel olarak arttırmış olacaksın evet. Ama adam XMP açtığını söylüyor ve XMP açıkken anakart SOC/IOD/VDDP/VDDG voltajlarını arttırmıyor. Ve manuel olarak SoC voltajını arttırsan bile işlemciye sıcaklık olarak yansıyacağı derece 1 mV'ta 0.5C bile olmaz.

Kaynakları attım, benimle aynı şeyi söylüyorlar.

Tam aynı değilmiş şimdi tekrar okudum, ama daha fazla bir zorlanma varmış.

Kaynakları attım, benimle aynı şeyi söylüyorlar.

Tam aynı değilmiş şimdi tekrar okudum, ama daha fazla bir zorlanma varmış.

Xpm açtığını söylemedi arkadaş. RAM frekansını arttırdığını belirtti sadece.

Fark etmiyor genel olarak. CPU voltajı hariç işlemciye ciddi derecede sıcaklık artışı sağlayacak başka bir voltaj yok. Eve gidince testini yapacağım size Kaç W fark oluyormuş gösteririm.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…