RAM MHz farkı sistemi yavaşlatır mı?

gazozlusarap

Decapat
Daha fazla  
Öncelikle merhaba yakın zamanda 2. el bir sistem aldım ve bu sistemde 3 tane RAM takılı. HyperX 16 GB 3200 MHz diğer ikisi ise G.Skill 8x2 RGB 4600 MHz RAM'ler hal böyle olunca kapasite 32 GB oluyor ama 2400 MHz de calisiyor. Ayrıca söyle bir şey var eğer HyperX RAM'i cıkartırsam G.Skill RAM'lar uyumlu calisacak dualchannel ve MHz'ler 4300 olacak ama RAM kapasitesi 16 ya dusecek sistem yavas gibi geliyor bana ne yapmaliyim?

Öncelikle merhaba yakın zamanda 2. el bir sistem aldım ve bu sistemde 3 tane RAM takılı. HyperX 16 GB 3200 MHz diğer ikisi ise G.Skill 8x2 RGB 4600 MHz RAM'ler hal böyle olunca kapasite 32 GB oluyor ama 2400 MHz de calisiyor. Ayrıca söyle bir şey var eğer HyperX RAM'i cıkartırsam G.Skill RAM'lar uyumlu calisacak dualchannel ve MHz'ler 4300 olacak ama RAM kapasitesi 16 ya dusecek sistem yavas gibi geliyor bana ne yapmaliyim?

RAM'lerinizin bütün özellikleri aynı olması lazım aksi taktirde diğer RAM'lerde tam performans çalışamayacak.
Ramlarinizi tam olarak atarsanız RAM önerebilirim.

RAM'lerinizin bütün özellikleri aynı olması lazım aksi taktirde diğer RAM'lerde tam performans çalışamayacak.
Ramlarinizi tam olarak atarsanız RAM önerebilirim.

RAM almayacagim dostum sadece benim yerimde sen olsan ne yaparsin 16 GB 4600 MHz mı 32 GB 2400 MHz devam mi ederdin HyperX'i cikaracagim diger iki RAM uyumlu yeni zaten.

16 GB 4600MHz daha uygun olur oyunlarda daha iyi FPS değerleri verir.
4600MHz hızı sayesinde CPU ve GPU'yu daha iyi besler ve sisteminize 16 GB RAM yeterli.
Hayırlı ramazanlar.

Bir şey daha soracaktım RAM'ı cıkarttım ve diger uyumlu RAM'lerı 1. ve 3. slota taktım G.Skill RGB 8x2 4600 MHz RAM'ler bilgisayar açıldı fakat XMP'i acmama ragmen 2133 MHz de calısıyor şu an.

Bir şey daha soracaktım RAM'ı cıkarttım ve diger uyumlu RAM'lerı 1. ve 3. slota taktım G.Skill RGB 8x2 4600 MHz RAM'ler bilgisayar açıldı fakat XMP'i acmama ragmen 2133 MHz de calısıyor şu an.

1. BIOS Güncel mi?

Anakartının BIOS sürümünü kontrol et ve en güncel sürümde olup olmadığını araştır. Güncellenmemiş BIOS, yüksek frekanslı RAM'leri desteklemekte zorlanabilir.

2. XMP Profili Doğru Seçildi mi?

BIOS'ta XMP Profil 1 veya 2 seçenekleri varsa, ikisini de dene. Bazen biri daha stabil olabilir.

3. Manuel Olarak Ayarla

Bazı sistemlerde XMP ile tam hız alınamayabilir. BIOS'a girerek şu ayarları manuel olarak yapabilirsin:
  • Frekans: 4600 MHz
  • CAS Gecikmesi (CL): RAM'inin desteklediği değer (örneğin: 18-22-22-42 gibi)
  • Voltaj: Genellikle 1.35V veya 1.5V olur, ama RAM'inin önerdiği değeri kullanmalısın.

4. Slot Uyumu

Bazı anakartlar belirli RAM slotlarında yüksek hızlara ulaşamayabilir. Anakartın kullanım kılavuzunda önerilen slotları kontrol et. Genellikle 2. ve 4. slotlar (A2 ve B2) daha iyi çalışır.

5. IMC (Memory Controller) Limitleri

4600 MHz oldukça yüksek bir hız. İşlemcinin bellek kontrolcüsü (IMC) bu hızı desteklemiyor olabilir. XMP açıldığında 3200 MHz gibi ara bir hızda çalışıyorsa, RAM hızını düşürerek stabiliteyi test edebilirsin (örneğin. 4000 MHz veya 3600 MHz).

6. Anakart Destek Listesi

Anakartının QVL (Qualified Vendor List) listesini kontrol et. RAM'in bu listede olup olmadığını gör. Desteklenmiyorsa, tam hızda çalıştırmak zor olabilir.
BIOS'tan RAM frekansını manuel olarak artırmayı denedin mi? Eğer XMP açılmasına rağmen hala 2133 MHz'de çalışıyorsa, RAM'in veya anakartın XMP'yi tam desteklemiyor olabilir.

1. BIOS güncel mi?

Anakartının BIOS sürümünü kontrol et ve en güncel sürümde olup olmadığını araştır. Güncellenmemiş BIOS, yüksek frekanslı RAM'leri desteklemekte zorlanabilir.

2. XMP profili doğru seçildi mi?

BIOS'ta XMP profil 1 veya 2 seçenekleri varsa, ikisini de dene. Bazen biri daha stabil olabilir.

3. manuel olarak ayarla

Bazı sistemlerde XMP ile tam hız alınamayabilir. BIOS'a girerek şu ayarları manuel olarak yapabilirsin:
  • frekans: 4600 MHz.
  • CAS gecikmesi (CL): RAM'inin desteklediği değer (örneğin: 18-22-22-42 gibi)
  • voltaj: genellikle 1.35v veya 1.5v olur, ama RAM'inin önerdiği değeri kullanmalısın.

4. slot uyumu

Bazı anakartlar belirli RAM slotlarında yüksek hızlara ulaşamayabilir. anakartın kullanım kılavuzunda önerilen slotları kontrol et. genellikle 2. ve 4. slotlar (A2 ve b2) daha iyi çalışır.

5. ımc (Memory controller) limitleri

4600 MHz oldukça yüksek bir hız. İşlemcinin bellek kontrolcüsü (ımc) bu hızı desteklemiyor olabilir. XMP açıldığında 3200 MHz gibi ara bir hızda çalışıyorsa, RAM hızını düşürerek stabiliteyi test edebilirsin (örneğin. 4000 MHz veya 3600 MHz).

6. anakart destek listesi

Anakartının QVL (qualified vendor list) listesini kontrol et. RAM'in bu listede olup olmadığını gör. Desteklenmiyorsa, tam hızda çalıştırmak zor olabilir.
BIOS'tan RAM frekansını manuel olarak artırmayı denedin mi? Eğer XMP açılmasına rağmen hala 2133 MHz'de çalışıyorsa, RAM'in veya anakartın XMP'yi tam desteklemiyor olabilir.

1)BIOS güncel değildi ve güncelledim artık en güncel son sürümde
2)XMP profılını hangısıne alırsam alayım bir şey fark etmıyor.
3)1.ve 3. slotlarda takılı RAM'ler fakat 2. ve 4. takılı olunca goruntu gelmedı.
4)işlemcinin bellek kontrolu bu hızı destekledıgınden emın degılım amacım 4600 bıle degıl 3600 olsa yeterlı işlemcim: i7 10700F
5) anakart destekliyor hem de 4800 MHz halını.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı