Rehber RAM Overclock

Öncelikle emeğinize sağlık, çok bilgilendirici bir yazı olmuş. Sayenizde ben de kendi XPG D30 3000MHz CL16 4×8gb ramlerimi oc yaptım.

Ancak aida64 benchmark da gecikme değerini 70ns altına indiremedim. Ramlerimin 2 adedi Samsung C Die , 2 adedi de Samsung B Die , standart olarak benchmark testinde 91ns gibi bir değer çıkıyordu. 1.45v da 3600 Mhz ye çıktım, ekran da geldi ama memtest86 testinde 6-7 dk süre ile stabilite sağlanmış gözükse de oyunlarda ekranda kapanma ve oyundan atmalar oldugu için şu anda 1.4v 3400Mhz ve 16 19 19 38 değerleri ile 74.6ns ye indi.

@Vorplody ; Bu değerler sizce nasıl acaba? Yardımcı olabilirseniz memnun olurum

C-die ve B-die çok farklılar. C-die bellekler ile stabil OC sonucum aşağıdaki gibi:

Bu sonuçlar için 1.37'den 1.35'e düşürdüm DRAM voltajımı. B-die için 1.40 hatta daha fazlası gerekebilir. Farklı RAM'ler ile yaptığınız OC muhtemelen stabil olmayacaktır. 1.40 ve üzeri DRAM voltajı Samsung C-die için pek sağlıklı değil ayrıca.

Memtest86 için 6-7 dakika bir anlam ifade etmiyor saatlerce test etmeniz lazım. Ayrıca Memtest86 yeterince strese sokmuyor bellekleri AIDA ile bellek ve cache testi yapmanız lazım üzerine.
Bu arada bakın C-die voltaj konusunda söylediğimi kanıtlar nitelikte, 1.34v ile 3800MHz sonuçları:

Bu ayarlar ile 1.35v denersem Aida64 anında hata buluyor. 1.34v ile saatlerce stabil, sorunsuz tamamlıyorum tüm testleri.

Ilginiz ve detaylı anlatiminiz icin çok teşekkür ederim.
Benim C die ve B die ramler ayni marka ( XPG D30 3000Mhz ) olmasına rağmen bu sekilde daralıyor chipset lere sahipler. Ancak hep c die hem de b die olanların kaliteli b yada c die lar gibi olmadığını düşünüyorum çünkü 3433 mhz de bile sistem hata veriyor. Calculator daki safe ayarlarda bilgisayar açılmıyor zaten. Ayri ayrı olarak da denedim yani sadece 2 adet b die ve 2 adet c die ayrı olarak da denemeler yaptım sonuc değişmedi

Sizin belirtmiş sonuçları aldığınız ram lerinizin marka modeli nedir acaba?

C-die için calculator işe yaramaz. Benim RAM'ler AX4U320038G16A-ST50 .

Aşağıdaki RAM'e sahip olan ve buna o.c. yapıp testlerini bitirmiş kişiler yapabildiği en iyi değeri söyleyebilirlermi? Bu RAM için tavsiyesi olan var mı?

Bana yardımcı olabilecek herhangi birisi var mı? Eğer varsa lütfen açtığım son konuya baksın... Yardımlarınıza çok ihtiyacım var. Şimdiden teşekkür ederim.
Aşağıdaki RAM'e sahip olan ve buna o.c. yapıp testlerini bitirmiş kişiler yapabildiği en iyi değeri söyleyebilirlermi? Bu RAM için tavsiyesi olan var mı?
Dostum senle aynı model fakat çipleri farklı olan (Samsung B-Die) RAM'leri kullanıyorum rengine kadar aynıyız ama her nasılsa D.O.C.P. açıkken 3200MHz ve 1.4v verdim (CL DEĞERLERİYLE OYNAMADIM) TestMem5 stabilite testlerinde hep hata alıyorum. Sen 3200MHz'e hiç çıkarttın mı?

@Vorplody merhaba rica edersem açtığım konuda yardımcı olabilir misiniz?

Hortlatalım konuyu D60G 3200MHz son düşünceleriniz nelerdir? En stabili ayarlar nedir mesela 3600MHz için.

Öncelikle herkese selamlar. Benim anakartım Asus z170 Pro Gaming ve üzerinde 2X16 gb Corsair Vengeance LPX DDR4 3000 mhz CL15 bellek bulunmakta. Belleklerin birisi Samsung B-die ve diğeri Hynix A-die şeklinde görünüyor. Anakarta ilk takılıldıklarında 2133 mhz olarak çalışıyorlar ve xmp ile 3000 mhz'e 1.360 V değerinde ulaşıyorlar. işlemcim i5 7600k ve ekran kartım Asus 11gb 1080ti. İşlemciyi delid işlemi ile 4.9 ghz de stabil çalıştırmayı başardım ancak yine de dört çekirdekli olması nedeniyle ekran kartı ile darboğaz oluşturuyor. İlk sorum benim ramlere manuel olarak oc yaparsam 3000 ghz üzerinde anlamlı bir fark yaratacak kadar hızlanmaları veya Cl sürelerinin düşürülmesi mümkün mü? İkinci sorum ilk sorumla bağlantılı olarak bu hız artışı yaşanan darboğazı biraz daha azaltır mı, yoksa fark yaratmaz mı? Cevaplar için şimdiden teşekkürler.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…