RAM seçiminde anakartın maksimum frekansını aşmak

Asdert

Megapat
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Selamlar Technopat sakinleri. Araştırmalarım sonucu Intel bir işlemci almaya karar verdim ve bunun için LGA 1200 chipset anakartları araştırmaya başladım. Anakartta bütçeyi aşırı bir şekilde yükseltmediğimiz sürece genel olarak RAM için desteklenen maksimum frekans değeri 2933 MHz. Piyasaya baktığımda 2933MHz RAM stoğunun neredeyse hiç kalmadığını görüyorum. Şimdi sorum şunlar:

- Anakartın maksimum frekans değerini aşmamız durumunda (3200MHz vb.) RAM yine de 2933MHz ile çalışır mı?
- Bu durum RAM ve anakart sağlığı açısından bir problem teşkil eder mi?

Eğer hiçbir problem yoksa bu üstteki sorularımda; RAM alırken bu saatten sonra tek kriter CL değerleri mi olmalı?

Not: RAM'in ikili ya da tekli kullanım konusunu sorduğum kriterlerin dışında tutuyorum.

Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim!

O işlemciye de bağlı. Eğer i3/i5 bir işlemci kullanacaksanız 2666 MHz'de takılırsınız.

Hayır. Sizin hızınız 2666 MHz'ye düştüğünde CL değeri de düşüyor. CL15 olacağını tahmin ediyorum.
Yani bir bakıma işlemcinin gücü RAM 'in ne kadar frekansta çalışabileceğini etkiliyor öyle mi? CL değerini tek kriter olarak almak derken demek istediğim; piyasada rahatlıkla bulabileceğim 3200 MHz bir RAM alıp bunun CL değerine bakarak almak. Frekans ve CL değerlerinin aralarında doğru orantı varsa bunu bilmiyorum tabii, affınıza sığınırım kafa ağrıtıyorsam o halde. :D

Sonuç odaklı şunu sorayım, örnek vermek gerekirse:
İşlemci: i3 10100F
Anakart: B460 (2933 MHz)
RAM: 3200 MHz almamda bir sakınca var mı?

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı