RAM Takıldıktan Sonra Sistemde donmalar

Yer
Selendi, Manisa
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Intel Core i7-11800H 2.30 GHz CPU

NVIDIA RTX 3060 Max Performance 6 GB 130 W Laptop GPU

16 GB DRR4 3200 MHz RAM

500 GB CRUCIAL P5 NVMe PCIe M.2 SSD

Windows 11 Pro 22H2 İşletim Sistemi

17.3" FHD 1920x1080 144Hz %100 sRGB Ekran
Meslek
Öğrenci
Kingston 2x2 DDR3 1333 RAM'lere sahiptim. Kingston 2x4 DDR3 1333 RAM'lere yükselttim. Aynı modelden 2 adet sipariş etmiştim ancak 2. ürün durduk yere iade oldu. Aynı ürünü tekrardan sipariş ettim. İlk ürünün üzerinde 240 DIMM diğerinin üzerinde ise 204 SODIMM yazıyordu. Ancak RAM'ler birbirinin birebir aynısıydı ve model numaraları bile aynıydı. RAM'leri taktıktan sonra PC 8 GB olarak görüyor bir sıkıntı yok. Ancak 5-10 dakika ya da rastgele bir süre sonra PC tamamen kilitleniyor. Kasadaki Power ve reset tuşları bile çalışmıyor. Fişi çekip yeniden başlattıktan sonra 15-20 kez bip sesi geliyor ve kapanıyor. Ardından yeniden başlıyor ve hep aynı olay devam ediyor. RAM'lerin anakartımla uyumlu olduğundan eminim. Eski RAM'leri taktım ve şu an sıkıntı yok yani anakart pinlerinde bir yamulma söz konusu değil.

Eski RAM'leri takarken hafif bir güç ile RAM'ler yerine oturuyor ve pinlerden kilitlenme sesi geliyor. Ancak yeni RAM'leri ne kadar zorlarsam zorlayayım pinler kendiliğinden kapanmıyor ben kendi elimle kapatıyorum.

Anakart modelim ise Gigabyte H61MA-D3V, lütfen çözmeme yardımcı olun teşekkürler.
Kutunun üzerindeki DIMM yazıları fabrika hatası mı bilmiyorum ama RAM'lerin pin sayısı aynı ve ikisi birbirinin birebir aynısı.

Son düzenleme:
Sürekli bip sesi ram arıza uyarısıdır. Eğer anakartın slotlarında problem olmadığına eminsen ve önceki ramler ile böyle bir sorun yaşamıyorsan ramler arızalı olabilir. Tek tek takarak dene arızalı ise kendini belli eder.

Sürekli bip sesi ram arıza uyarısıdır. Eğer anakartın slotlarında problem olmadığına eminsen ve önceki ramler ile böyle bir sorun yaşamıyorsan ramler arızalı olabilir. Tek tek takarak dene arızalı ise kendini belli eder.
Tek tek takıp denemiştim ancak ikisinde de yaklaşık 10 dakika bekledim ve bir sıkıntı olmadı. Yarın daha uzun süreyle deneyeceğim. Sizce SODIMM ve DIMM önemli midir?
Yaptığım araştırmalarda SODIMM RAM'lerin dizüstü için olduğu söyleniyor ancak ikisi de birbirinin aynısı ve masaüstü için üretilmiş.

Bence pinlerin "tık"ini kafaya takmayın. Sistem 8 ram görüyorsa tamamdır.
2 olasılık aklıma geliyor.
Ya ramlerden birisi bozuk bir süre sonra patlak verdi.
Ya da voltaj ayar sorunu.
Teker teker denetip izleyin derim. Her bir rami taktığınızda biostan "default bios" yapın.

15776577923921297028818322709121.jpg
15776578203878367469569184866609.jpg
15776578663211403743834439293869.jpg

Bence pinlerin "tık"ini kafaya takmayın. Sistem 8 ram görüyorsa tamamdır.
2 olasılık aklıma geliyor.
Ya ramlerden birisi bozuk bir süre sonra patlak verdi.
Ya da voltaj ayar sorunu.
Teker teker denetip izleyin derim. Her bir rami taktığınızda biostan "default bios" yapın.
Önceki RAM'ler 1.65V idi galiba bunlar 1.5V. Default BIOS dediğiniz nedir? BIOS ayarlarını sıfırlayıp mı RAM'leri takayım?

Eki Görüntüle 479840Eki Görüntüle 479841Eki Görüntüle 479842

Önceki RAM'ler 1.65V idi galiba bunlar 1.5V. Default BIOS dediğiniz nedir? BIOS ayarlarını sıfırlayıp mı RAM'leri takayım?
Evet aynen öyle. Bios eski ram voltajı için ayarlanmış olabilir. Özellikle ram ve işlemci değişiminde biosunuzu sıfıralayınız.
Eki Görüntüle 479840Eki Görüntüle 479841Eki Görüntüle 479842

Ramleri (bence önce birini) taktıktan sonra sıfırlansın bios. Bunun anlamı şu: bios yeni rame göre uygun voltajı ayarlayacaktır.
Yani demem o ki biosu sıfırladıktan sonra yeni ramler takılmasın.
Ramler takılsın bios sıfırlansın : )

Evet aynen öyle. Bios eski ram voltajı için ayarlanmış olabilir. Özellikle ram ve işlemci değişiminde biosunuzu sıfıralayınız.

Ramleri (bence önce birini) taktıktan sonra sıfırlansın bios. Bunun anlamı şu: bios yeni rame göre uygun voltajı ayarlayacaktır.
Yani demem o ki biosu sıfırladıktan sonra yeni ramler takılmasın.
Ramler takılsın bios sıfırlansın : )
Teşekkürler. Yarın RAM'i takıp, BIOS'u sıfırlayıp, teker teker deneyeceğim. Umarım bozuk değildir sıfır sonuçta. :)

Birinin bozuk olabileceği olasılık da var. Yeni olmasına bakmayın derim. Dilerseniz montajlamadan önce silgi ile siliniz. Rafta da oksitlenebilir.
Kolaylıklar diliyorum.

Birinin bozuk olabileceği olasılık da var. Yeni olmasına bakmayın derim. Dilerseniz montajlamadan önce silgi ile siliniz. Rafta da oksitlenebilir.
Kolaylıklar diliyorum.
Dediğiniz gibi yaptım. İlk RAM bellek tanılama testinden geçti. Ancak ikinci RAM test sırasında donmaya sebep oldu ve testi bir türlü geçemedi. İkisini birlikte denediğimde gene aynı sonuç oldu. Yani 2. RAM bozuk. Artık ikisinden de kurtulup ilerde yükseltmeyi planlıyorum. Teşekkürler.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı