RAM'e Overclock Yapmanın Zararı Var mı?

grkmspr

Hectopat
Daha fazla  
Masaüstü bilgisayardan pek anlamam, overclocktan hele hiç anlamam :) Ama işim gereği mimari programlar vs. için başlangıç seviye bir PC topladım. Vatan Bilgisayar'da toplattım.

Sistemim ;
  • Anakart: GIGABYTE Z370 HD3
  • İşlemci: Intel i7 8700K
  • Ekran kartı: ASUS GeForce GTX1050 Ti GDDR5 OC 4GB 128Bit DX12
  • RAM: Kingston 16GB (2x8GB) HyperX Predator Black DDR4 3000MHz CL15 1.35V XMP Ram
  • HDD: WD 1TB 7200RPM
  • Kasa + Güç Kaynağı: EVEREST RAMPAGE 88 GAMING 600W
  • Sogutucu: EVEREST RAMPAGE WIND CHILL 320 (120MM)
  • EKSTRA: OPTANE 32GB MEMORY (Sipariş verdim geliyor)
  • SSD: YOK

Bu şekilde benim merak ettiğim 3000 MHz diye aldığım RAM'ler Biosta XMP açılınca profil 2'de 2666 MHz hızında, Profil 1'de 3000 MHz çalışıyor. Anakartta desteklenen RAM bilgilerinde 2666 / 3000 (O.C.) yazdığından 3000 MHz'e getirmedim (Overclocklu olduğunu düşünerek).
Getirmeli miyim, yani bu RAM eğer 3000 MHz diye satılınca ben OC'siz 3000 MHz'e çıkıyor diye anladım ama yoksa yine OC'li 3000 MHz'e mi çıkıyor demek oluyor? Yoksa 3000 MHz olarak tasarlandı da 3000 MHz'de rahatca kullanmalı mıyım? Ek bir soğutucuya vs. gerek olur mu?

3000 MHz'de kullanmamın ne yararı olur? Zararı fark edilebilir mi? Ömrünü yer miyim RAM'in? Eğer kullanmayacaksam boşuna mı 3000 MHz dual RAM aldım :)? 200 lira ucuza 2400 MHz, 2666 MHz'ler de vardı.

Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
XMP ile, RAM üzerinde daha önce hazırlanmış profilleri aktif edebiliyorsunuz.
Yani bu RAM zaten 3000 MHz hızında çalışması için üretilmiş.
Platformun doğal desteği 2666 MHz, bunun üstüne çıkabilmek için XMP'yi açıyorsunuz, yani OC da denilebilir.
Yonga kalitesine göre frekans belirlenir ve buna göre RAM üretilir.
Sizin almış olduğunuz RAM 3000 MHz'de çalışabilecek bir RAM. Yani 3000 MHz'de kullanılmalı.

Yanlış Bilgilendirme
Kullanmış olduğunuz CPU 2666 MHz RAM frekansına uyumludur. Altı üstü 300 MHz daha fazla frekanslı bir RAM aldınız bir şey olmaz. RAM frekansınızı siz yine de 2666 MHz yapın. Gerçi ne yaparsanız yapın 2666 MHz'de çalışacak RAM'leriniz.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kullanmış olduğunuz CPU 2666 MHz RAM frekansına uyumludur. Altı üstü 300 MHz daha fazla frekanslı bir RAM aldınız bir şey olmaz. RAM frekansınızı siz yine de 2666 MHz yapın. Gerçi ne yaparsanız yapın 2666 MHz'de çalışacak RAM'leriniz.

XMP ile 3000MHZ hıza ulaşması mümkün. Bunu söyleme nedeninizi merak ettim doğrusu.

Konuda gerekli cevap verilmiş fakat söylemeden geçemeyeceğim. Elindeki sisteme mutlaka M.2 SSD al. Özellikle 970 Evo alabilirsen iyi olur.
Abi Allah aşkına boşver SSD'yi. Sisteme Everest PSU var. Bence ilk olarak onu değiştirsin. Bende yandığı için söylüyorum. Başka kişilerinde yaşamasını istemiyorum.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı