RAM'in Dual çalışması nedir ve önemli mi?

Konu dışı olur mu bilmiyorum ama ben de bir soru eklemek istiyorum. Örneğin 16gb bir ram varken yanına aynı mhz değerlerine sahip 8gb bir ram eklersek acaba faydasını görür müyüz? Yine dual channel gibi olur mu?

Frekans demişim pardon versiyonun yani. Versiyon kapasite ve frekans aynı olduktan sonra fark olmaz mi hocam.

Günlük kullanımda hiçbir fark hissedemezsin. Sentetik testlerde çok ufak farklar olabilir. Teorik ve fiziksel olarak Single Channel çalışmaları mümkün değil çünkü işlemciden bellek slotlarına bağlanan yollar birbirleriyle kesişmiyor.

Güzel soru.

16 GB DDR4 belleklerin çoğu Dual Rank, 8 GB belleklerin çoğu Single Rank olduğundan uyumsuzluk yaşama ihtimalin yüksek. Uyumsuzluğu geçersek belli bir kısım için Dual Channel, bir kısım için Single Channel diyebiliriz.

Üstte dediğim gibi işlemciden bellek slotlarına giden yollar birbirinden ayrı. Bunları araba yolu gibi düşünürsek; 2x8 GB sistemde, A yolundan x tane araba geçerken B yolundan x tane araba geçer. 8 GB + 16 GB sistemde, A yolundan x tane araba geçerken B yolundan 2x tane araba geçer. Yollar birbirine bağlı olmadığı için fazladan olan x tane araba iki yol arasında dağıtılamaz ve tek kanal mantığıyla çalışır. RAM kullanımı 16 GB'ı aşmadığı müddetçe normal bir Dual Channel gibi çalışırlar muhtemelen.

Diğer özellik dediğin "ver 3.3X" şeklindeki ifade mi?

Evet. Crucial, Micron çipler kullanıyor. Corsair'de v3.xx yazması ise Micron çiplere sahip olduğuna işaret. Diğer 3 çiplerin tanesinin 1 GB olduğunu gösteriyor. Son basamak ise çip revizyonu ile ilgili fakat çip markası ve kapasitesi aynı olduğu sürece revizyonun uyum konusunda etkisi yok gibi bir şey.

Hocam RAM elimde olmadan bahsettiğimiz "v3.3" tarzındaki özelliğinin ne olduğunu öğrenemez miyim acaba şu an yanımda değil bilgisayar bulunduğum yerden RAM almak istiyorum. Ayrıca RAM alırken de ürünü açıp bakmamız mi lazım illa kutusunda falan yazmaz mi bu?

Eski RAM

Alacağım RAM

Elden alacaksan etiketine bakman yeterli. İnternetten alacaksan anlayamazsın. Kutunun arkasından gözüküyor olması lazım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…