RAM'ler 6000MHz iken sistem geç açılıyor

Halil_16

Femtopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ryzen 7 7500f / Msi b650m gaming plus wifi anakart / Asus rtx 4060 8gb dual evo ekran kartı / Kingston Beast 6000mhz cl30 (16x2) kit ram / Kingston NV3 1TB PCle 4.0 M2 ssd 6000.4000 / MSi Mag A650BN 650watt 80Plus psu / Lian li lancool 2 mesh
Meslek
ÖGG
Ryzen 7 7500F.
MSI B650M Gaming Plus Wi-Fi anakart.
ASUS RTX 4060 8 GB Dual EVO ekran kartı.
Kingston Beast 6000MHz CL30 (16x2) kit RAM.
Kingston NV3 1TB PCIe 4.0 M.2 SSD 6000.4000

MSI MAG A650bn 650watt 80Plus PSU.

Bu şekilde sistemi topladım. Anakart 7200MHz RAM destekli, islemci ise 5200 diyor. Ben RAM'leri EXPO açarak 6000'de çalıştırdığımda ciddi geç açılıyor sistem. EXPO kapalıyken stockta 4800MHz olarak çalışıyor. Ne yapabilirim, yardımcı olabilecek var mı? Sistemimde uyumsuzluk mu var ya da bilmediğim başka bir durum? Okuyan ve yardımcı olan arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
DDR5 sistemlerde bu sorunu yaşayan çok gördüm genelde ilerleyen süreçlerde BIOS güncellemeleri ile düzelmeler oldu. Sistemde uyumsuzluk yok.

Sorun ramler değil. Sorun anakartın. MSI B650'den x870'e kadar sorun yaşıyoruz. Sisteminin açılabildiğine sevinip o şekilde devam et. MSI B650 kurduğum iki sistemde expo açamıyoruz.

BIOS güncel değilse güncelle, BIOS'tan Memory context restore özelliğini aktif et.

BIOS güncel değilse güncelle, BIOS'tan Memory context restore özelliğini aktif et.
Bios güncel dediğiniz ayarı eve gidince kontrol edeceğim.

Sorun ramler değil. Sorun anakartın. MSI B650'den x870'e kadar sorun yaşıyoruz. Sisteminin açılabildiğine sevinip o şekilde devam et. MSI B650 kurduğum iki sistemde expo açamıyoruz.
Özellikle yeniden başlat diyince ciddi gec açılma siyah ekranda kalma oluyor kasayı ilk açtığındada msi ekrana geliyor geç açılıyor yapacak hiçbişey yokmu bu duruma anakartı mı değiştirsek

@Einstein 'in dediği gibi Memory context restoreyi kapatarak her açılışta ram test yapmasını engelleyebilirsin. Ancak dediğim gibi eğer expo açınca bilgisayarın açılabiliyorsa inan şanslısın.

Yapacak hiçbir şey yok mu bu duruma

Hocam arkadaşın dediği gibi BIOS'a girip OC bölümünden Memory context Restore'u açarsanız sorununuz çözülebilir. Bir de EXPO açtığınızda mavi ekran hatası ile karşılaşabilirsiniz bu durumda EXPO kapatıp manuel MHz artışı yapınca düzeliyordu diye biliyorum.

@Einstein 'in dediği gibi Memory context restoreyi kapatarak her açılışta ram test yapmasını engelleyebilirsin. Ancak dediğim gibi eğer expo açınca bilgisayarın açılabiliyorsa inan şanslısın.
Bu ayar açılınca training devre dışı kalıyor zaten kapatınca değil.

Yarın deneyip buraya yazacağım teşekkürler.

Mem context restore: Enable yapınca mem test yapmıyor. Eski RAM ne tanımlıysa ondan devam ediyor. Yani bu ayarı enable yaparsan ve sisteme yeni ram takar veya çıkartırsan en fazla CMOS resetlemelik problem yaşarsın.

Son düzenleme:
6000mhz ramlerim expo1 profilinde 6000mhz olarak çalışıyor şuanda dediğiniz ayarlardan sonra bilgisayarın açılma süresi 15 - 30 saniye arası yeniden başlatma süresi 30 - 60 saniye arası değişkenlik gösteriyor. Tekrar tekrar aç kapat başlat bir süre kullan ve tekrar et şeklinde aldığım sonuçlar bu şekilde. Normalde laptop kullanıcısıyım maks açılma süresi 10 saniye bile demez alışmışım o hıza. Masaüstü donanımım 2 kat daha güçlü olduğu için daha hızlı çalışmasını umuyordum ama sanırım am5 platformunda bu değerler iyi olarak kabul ediliyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…