Ekstra bilgi olması için yazıyorum, beni biraz aydınlattı ve başkalarınında işine yarayabilir. YouTube'da bir video buldum. DDR5 RAM üreticilerinin piyasada az olduğunu ve hangilerini tercih etmemiz gerektiğini anlatıyor. Piyasada bilinen 3 üretici var Micron, Samsung ve Hynix.
Videoda en kötü hızların ve zamanlamaların (CL40) Micron'a ait olduğunu, Micron'dan uzak durmamız gerektiğini, yine 6600MHz - 7000MHz hızlarda takılı kalmış (genellikle CL36 gecikmelerine sahip) ve daha aşağısına inemeyen Samsung ve son olarak en iyi zamanlamalara (CL28, CL30 gibi) ve yüksek hızlara sahip piyasanın şu anki lideri sayılabilecek Hynix modüllerini anlatıyor.
Bir marka (örneğin Corsair gibi) aynı model bir RAM modülü içinde farklı çipler kullanabiliyor. Ya da aynı çip üzerinde zamanlamaları ve voltajları değiştirerek ürünü çeşitlendirip, satış stratejisiyle herbirini farklı fiyattan satıyor. Gecikmelere ve hızlara bakarak RAM modülünün içinde hangi çip markası var bir nebze anlaşılabilir diyor. Mesela RAM modülü CL28 veya CL30 gecikme değerine sahipse ve 6000MHz hızında ise, bu %90 Hynix modülüdür ve güvenle alabilirsiniz diyor.
Micron 16 GB rev. A -> 5600 MT/s
Micron 16 GB rev. D -> 6600 MT/s
Micron 24 GB rev. B -> 7000 MT/s
Mesela yüksek zamanlamalardan dolayı ve diğerlerine göre düşük hızlardan dolayı Micron'dan uzak durmamız gerektiğini söylüyor.
Samsung 16 GB b-die -> 6400 MT/s
Samsung 16 GB s-die -> 6600 MT/s
Samsung 24 GB b-die -> 5600 MT/s
Samsung yukarıdaki hızlarda takılı kalmış ve genellikle CL36'dan daha aşağısına inemiyor ve yine bunları da önermiyor yada tercih edilebilir diyor.
Hynix 16 GB m-die -> 7200 MT/s
Hynix 16 GB a-die -> 8000+ MT/s
Hynix 24 GB m-die -> 8000+ MT/s
Hynix ise en iyi düşük gecikmelere inebiliyor ve yüksek hızlara çıkabiliyor. Yüksek fiyatlarına rağmen en azından hakkını veriyor.
Almış olduğumuz bir RAM modülü eğer CL40 ise bunun yukarıdakilerden biri olma ihtimali var, çoğunlukla Micron hatta bir ihtimal Hynix bile olabilir. Ama mesela bir CL28 gecikme zamanına sahip RAM modülü %99 bir Hynix'tir. CL36 RAM modülünün yine Samsung veya Hynix olma ihtimali var. Ve bu bilgiye erişmenin en iyi yolu, anakart üreticilerinin bellek destek listelerinden söz konusu RAM modülünün kod numarasını yazarak öğrenmektir.
Ve daha fazla bilgi videoda mevcuttur. İyi bir RAM seçimi yapmak isteyenler için fikir verebilir.