RAM'lerdeki tüm CL değerleri önemli mi?

Makaleler
1
Daha fazla  
RAM'lerde tek CL değeri var sanıyordum fakat dört tane değer varmış. Örneğin şu RAM'de:

CL36-36-36-96 olarak belirtiliyor. Buradaki değerler ne anlama geliyor, tümü önemli mi?

Bu kit ile çalışacak olan yeni bir kit alacak olsam hem frekans olarak hem de CL değerleri olarak birebir aynı RAM mi almam gerekir?

RAM'de 4 tane değerden çok daha fazla değer var. En az 20 değeri var. Firmaların bu ilk 4 değeri vermesi tamamiyle satış stratejisi çünkü diğer alt zamanlamaların tümü anakart tarafından otomatik atanıyor. Piyasada DDR5 olarak çok az çip var zaten.

Hynix M
Hynix A
Samsung ve Micron-A die.

Gskill genelde 6000Mhz RAM'lerinde Hynix M die kullanıyor. O yüzden ilerde sorun yaşamazsın.

Birebir aynı kiti bulmam çok zor. Şu an bile piyasada yok 2 gün önce vardı . Bu kit ile uyumlu kit alırken frekans, CL değeri, chip ve anakart uyumuna mı bakmam gerek?

Gerçekten çok parametre var. 64 GB'a yükseltmem gerekirse en mantıklısı bu kiti satıp sıfırdan aynı marka model kitlerle 64 GB'a yükselt mi olur?

İlerde sorun yaşamayacağını belirttim zaten. Anakart uyumuna bakman gerekmiyor çünkü 6000MHz bir RAM'i bütün anakartlar destekliyor.

İlerde sorun yaşamayacağını belirttim zaten. Anakart uyumuna bakman gerekmiyor çünkü 6000MHz bir RAM'i bütün anakartlar destekliyor.
RAM'in üzerindeki kodu arattım

0R48AXS810B

Bir forumda Samsung olduğu yazıyor. Daha yazılımla bakmadım. Bu bir sorun yaratır mı? Hynix M değil anladığım kadarıyla.

Bir de hologramda 2022 Dec yazıyor. Anladığım kadarıyla güncel üretimde Samsung çip kullanılmış.

ASUS'un QVL sayfasından RAM'lerin çiplerini öğrenebilirsin.

Birebir aynı modeli bulamadım. Sonu FX5 ile biten model yok gibi. Çıkan modeller RGB'li modeller:

DDR5 konusu sandığımdan çok daha detaylıymış keşke almadan önce konu açsaydım.

Şu anakart ile Ryzen 7700X sistem için almıştım bu RAM'i
Anakartın destek sayfasından tek tek RAM'lere bakıp aratıp bulmuştum. 4200TL'den kampanya ile 3800TL'e falan gelmesi gerekiyordu. Sizce mantıklı bir tercih mi?
64 GB uyumlu bir kit bulamadım anakartın sayfasında buna bakmaya gerek yok muydu? Herhangi bir 6000MHz kit çalışır mıydı?
Anakartın destek sayfasında bu RAM için Samsung B diyor:

Bu iyi bir şey mi? Tekrar RAM ilave etmeyi düşünürsem aynı çip'e sahip RAM mi bakmalıyım?

Çok yordum sizi de. DDR5 RAM uyumluluğu için önerdiğiniz bir rehber varsa direkt ona bakayım.

Dediğim gibi sorun olacağını düşünmüyorum çünkü şuan piyasdaki çiplerin hepsi birbirine benzer Micron-A die hariç.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…