Öncelikle herkese merhabalar. Bu başlıkta sizlerle beraber RAM'lerin markaları ne derecede önemli? Aynı özelliklere sahip 2 farklı markanın ürettiği RAM'ler arasında bir fark varmı? Ve benzeri sorulara yanıt bulmaya çalışacağız. Fotoğraflarını paylaştığım 2 farklı markanın RAM'leri arasında performans açısından bir fark varmıdır? Varsa ne gibi farklar vardır? Bildigimiz üzere APU sistemlerde RAM frekansları performansa doğrudan etki ediyor kullanacağım APU sisteme performans açısından bir fark sunarlarmı? Cevaplarınızı bekliyorum. Teşekkürler
İkisi arasında @RuFF+ arkadaşında dediği gibi gecikme değerleri ve frekans değerli olarak fark olabilir ama bazı durumlarda kullanılan soğutma bloku, malzeme kalitesinden rengi, şekli, yüksekliği gibi farklar olur sadece ama yine bilindik markalara yönelmek daha iyi olacaktır ayrıca APU sistemde kullanacağınızı belirtmişsiniz ve söylemişsiniz de RAM'lerin bellek miktarları ve frekans hızları yüksek olması sizin için önemli olacaktır. Not: Uzun zamandır Kingston bellek kullanıyorum sorun yaşamadım.
Hepsi ömür boyu garanti veriyor. Tüm değerleri aynı ise senin görüntüye bakman gerek. Tabi sadece CL ve Mhz bakılmaması lazım. Örnekte görüldüğü üzere ikisi de 3000 frekans CL 15 ancak Predator daha pahalı ve firmanın üst seviye modelidir. https://bilendenal.com/files/product/Ram/HyperX/DIMM/SavageDDR4/pdf/HX430C15SB2K2_16.pdf https://bilendenal.com/files/product/Ram/HyperX/DIMM/PredatorDDR4/pdf/HX430C15PB2K4_16.pdf
Gskill ile Kingston arasında kaldınız diyelim. Onlarında modellerine bakmak gerek. Mesela Kingston Savage modeli ile Gskill TridentZ karşılaştırılmaması gerek. Hem fiyat farkı çok var hem de performans olarak TridentZ Savage'dan daha iyidir. Aynı şekil Predator, Ripjaws modellerini geçer. Eğer bütçede sıkıntı yaşamıyorsanız Corsair Dominator Platinum belleklere bakabilirsiniz. Teknik özellikleri bakımından nadir bellekler üretiyor DDR4'te.
Bende PC toplayacağım. RAM hakkında ufak araştırmalar yaptım. Genelde önerilen 4 marka var CORSAİR, GSKILL, KINGSTON, CRUCIAL. Bunların arasında fark göremedim ben.
DDR4 RAM'lerin frekansları yüksek olduğu için CL yani gecikme değerleri de yüksek oluyor düşük olan CL değeri daha iyi ama çok aşırı bir fark yapacağını düşünmüyorum. CL15 değilde 14 olanı buldum Kingston 8GB Hyperx Fury Black DDR4 2133MHz CL14 PC Ram ama çok fark yapmaz.
CL değerinin ne anlama geldiğini bilmiyordum ve bu vesile ile öğrenmiş oldum. Değerli yorumlarınız için hepinize teşekkür ederim. Söylediklerinizi dikkate alarak bir seçim yapıcam.