Herkese merhaba. Birkaç hafta önce aldığım klavyeyle ilgili kısaca deneyimlerimi aktarmak istiyorum. Çok uzun uzadıya bir inceleme olmayacak, fiyatı itibariyle almak isteyen arkadaşlara ufak bir rehber olması açısından açıyorum sadece konuyu. Aldığımda fiyatı 240 liraydı, şu anda 270 lira civarı. Halen alınabilir tercihler arasında olduğundan incelemeyi paylaşmak istedim. Kutu içeriği şu şekilde:
Kutu içeriğinde klavye ve bilek desteği ayrı olarak çıkıyor. Bilek desteği ne yazık ki manyetik değil, vidalı. Vidaları da paket içeriğinden çıkıyor. Bir de kullanım kılavuzu yer alıyor. Tuş sökme aparatı bulunmuyor, ben pek arayan biri değilim ama eksiklik olarak görenler olacaktır.
Kablosu örgü ve oldukça dayanıklı görünüyor:
Işıklandırması ise Rainbow LED, 20 civarı efekti var ama renkler değişmiyor. Aynı şekilde sağ ve solunda da Rainbow LED şeritler mevcut. Yandaki şeritlerin aydınlatması oldukça iyi ama klavyeninki yetersiz geldi bana:
Arka kısmında ise kaymaması için 2 adet kauçuk atılmış, aynı şekilde ayaklarını açınca da mevcut:
Bilek desteğinin vida yeri (alttaki 3 vida sabit, üstteki tek vida sökülüp takılıyor çıkarırken) :
Genel olarak;
Artıları:
1) Farklı masalarda denedim kaymıyor.
2) Optik mekanik blue switch olduğundan daha önce deneyimlediğim kaliteli-kalitesiz çoğu mekanik klavyeden daha iyi bir basma hissi uyandırıyor.
3) Işıklandırması sabit olsa da renklerin dizilimi hoşuma gitti.
4) Su geçirmezlik özelliği mevcut ama denemedim.
5) Windows kilitleme ışığı koymuşlar, FN+Windows tuşuna basınca o ışık yanıyor ve oyun esnasında kitleyebiliyorsunuz.
6) Her klavyede olması gereken Anti-Ghosting mevcut.
7) Bilek desteği süs olsun diye koyulmamış, iş görüyor ama elim büyük olduğundan biraz daha uzun olmasını isterdim.
8) Alüminyum gövdeye sahip olduğundan oldukça dayanıklı. Kablo kalitesini de beğendim.
Eksileri:
1) Işıklandırma sabit ve şiddeti yetersiz. Yandaki şeritlerin ışıklandırması ise fena değil.
2) Bilek desteği biraz sert.
3) Makro desteği yok. Sağ üste konulan ses açıp kapama tuşunun olmasını da isterdim, benim için ihtiyaç.
4) Blue switch oldukça sesli, bu klavye de aynı şekilde sesli ama bunu eksi saymıyorum. Asıl eksisi orta-sert basmalarda yay sesi var, geceleri beni oldukça rahatsız ediyor ama gündüzleri ya da oyun esnasında seslerden farkedemiyorum. Daha önce çok fazla klavye kullandım, kaliteli membranlar da kullandım ama mekanik ilgimi çekmiyordu. Arkadaşlarımda ve kafelerde farklı klavyeleri deneme fırsatı buldum. SteelSeries Apex 5, Corsair K68 gibi kaliteli klavyeleri de birkaç saatlik deneme fırsatı buldum. Neredeyse tüm mekanik klavyelerde az ya da çok yay sesi aldım dikkatimi verince. Yalnız üst düzeylerde Cherry MX olduğundan çok daha az duydum bu sesi. Özellikle red switchlerde yok denecek kadar azdı. Google'da aratınca şöyle bir manzara karşıladı:
Bu klavyeyi biraz da heves için aldım. Fazla para vermek istemediğimden buna yöneldim ve beklentimi az çok karşıladı. Eksi olarak gördüğüm RGB, makro desteği gibi şeyler için biraz daha üst düzey ve pahalı klavyelere yönelmek gerekiyor. Fiyatına göre oldukça iyi bir klavye olduğu izlenimi uyandı ve şimdilik öneririm. Uzun vadede ne olur, bilemem. Sonuçta çok üst düzey bir ürün olmadığından şu an iyi derim ama kısa süre sonra bozulabilir. Maksat konu güncel kalsın ve konuya cevap yazıldıkça tecrübelerimi aktarayım, şimdilik bir sıkıntı çıkmayacağına inanıyorum.