Rap Söylemenin Diksiyona Etkisi

phinXx

Hectopat
Merhaba. Uzun zamandır aklımda olan bir soru var. Şimdi tekerleme söylemek diksiyonu geliştiren bir eylem, rap de tekerleme gibi olduğu için rap şarkılara eşlik etmek de diksiyonu geliştirmekte işe yarar mı? Tabii ki de son senelerde çıkan saçma, drill raplerden bahsetmiyorum. Lirikalitesi kaliteli, az nakaratlı ve verseleri uzun olanlardan bahsediyorum.

Bu arada diksiyonu geliştirmek için kitap oku diyenler olabilir fakat benim merak ettiğim şey sadece bu soru yoksa tabii ki de sadece tekerleme, rap söyleyerek diksiyon gelişmez.

Kelime telaffuzlarına hakim olmak gerekiyor öncelikle. Mantık olarak diksiyondan çok kelimeyi daha hızlı seslendirebilme yeteneğini geliştirir bence. En önemlisi de nefes egzersizleridir. Eğer nefesini doğru kontrol edemiyorsan cümleler düzgün bir şekilde çıkamaz. Bu yüzden özellikle diyafram nefesini geliştirme egzersizleri yapılmalı.

İnternette diksiyonu geliştiren tekerlemeler var. Bu tekerlemeler rastgele seçilmiyor, dudak ve dil hareketlerini geliştiren tekerlemeler için tavsiye ediliyor. O yüzden içinde güzel bir rhyme olan her rap parçası diksiyona etki etmez.

Bu işin iç üç temel yol var; kitap okumak, diyafram nefesine alışmak ve akıcı konuşmayı öğrenebilmek.

Konuşma ve şarkı söyleme, beynin farklı kısımlarında yapılıyor. Kekemelerin takılmadan şarkı söyleyebilmesinin sebebi de budur. Büyük ihtimalle konuşmaya faydası olmayacaktır ancak dil, yanak ve dudak kaslarını belki geliştirebilir.

Diksiyonu geliştirmek için dediğiniz gibi kitap okumak faydalı olur kelime hazinesi için. Ön dişlere kalem konup bir şeyler okunabilir. Dudak, dil, yanak kaslarını geliştirici egzersizler yapılabilir. Doğru nefes alıp verme öğrenilebilir. Tekerleme okumaya çalışılabilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…