Merhaba Technopat takipçileri, bu yazıyı neden yazdığımı bilmiyorum, sıkıntıdandır muhtemelen. Öncelikle elektronik bilgimin okulda öğretildiği seviyeden çok çok az yukarıda olduğunu söylemek istiyorum. Raspberry pi'nin pinlerinin voltajı elimdeki röleye* yeterli gelmediği için başka bir yola başvurdum, etrafımda elektronik bilgisi olan kimse yok. Forumlarda araştırdım ve hiç bir sonuca ulaşamadım. Raspberry Pi ile sadece led yakabiliyordum ve ledlere bile yeterli gelmiyordu pinlerin voltajı. Aklıma ışık sensörü(LDR) kullanmak geldi. Led yanında ışık sensörü iki ayağını birleştirecekti fakat led buna yeterli gelmedi. LDRyi daha hassas yapmalıydım. Daha önce "Sese duyarlı led yapımı" başlıklı bir konu okumuştum ve bu devreyi kendi sistemimde kullanabileceğimi düşündüm. Oradaki sistemde hoparlöre giden enerjiye göre kapı kapanıyor. Bende LDRden geçen enerjiyi ordaki sistemdeki tip31 transistörünü kullanarak hassaslaştırdım ve sonuç olarak röleyi çalıştırdım. Kapı otomatiğinin düğmesinden paralel olarak kablo çektim ve rölenin iki ucuna** bağladım. Devre çizimi çok acemice oldu, muhtemelen bir şey anlamayacaksınız fakat paylaşmak istiyorum. Bu yöntemi gerçekten kullanmak isteyen biri var mı bilmiyorum fakat amacım yazı yazmak belki birilerine faydalı olurum.
Çok detaya girmeden yazmak istedim, gerçekten yapmak istiyorsanız yorum atabilirsiniz detaylı olarak anlatabilirim.
* Röle: Düşük enerji ile yüksek voltajı kontrol etmeye yarayan devre elemanı.
**