RAT bulaşan sistemde Malwarebytes temizliği yeterli mi?

• Konuyu başlatan Haoo
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 6
  • Görüntüleme 204

Haoo

Hectopat
Daha fazla  
Yabancı bir forumda paylaşılan dosyayı indirip çalıştırmıştım. Dosyanın RAT/STEALER olduğu söylendi ve paylaşan kişi banlandı. Malwarebytes ve Windows kendi Defender'ı ile PC'yi taradım, çıkan tehditleri kaldırdım. Ama format falan öneriyorlar. Format illa gerekli mi? PC'de şüpheli bir davranış görmedim. Ne derece güçlü bir virüs yemiş olabilirim? Format atmaya üşeniyorum, PC'de çok fazla dosya ve oyun/program vs. var çünkü. Virüsün temizlendiğinden nasıl emin olurum, yardım?
Malwarebytes bulup sildiği şeyler görselde:
Ekran görüntüsü 2026-03-14 213302.png

Son düzenleyen: Moderatör:
Yeterli olur. Hesaplarınızın şifresini değiştirip 2FA ile güçlendirin bir de. RAT yemek dünyanın sonu değil.

Dosyayı çalıştırmışsınız, kalıcılık sağlamak için onlarca farklı yöntem kullanabilir. Tam olarak temizlenemediği takdirde vereceği zararı göz önüne alırsak format atmak en sağlıklısı. Adware gibi bir şey olsa önemli değildi ancak RAT/STEALER bayağı sorun çıkarabilir.

Dosyayı çalıştırmışsınız, kalıcılık sağlamak için onlarca farklı yöntem kullanabilir. Tam olarak temizlenemediği takdirde vereceği zararı göz önüne alırsak format atmak en sağlıklısı. Adware gibi bir şey olsa önemli değildi ancak RAT/STEALER bayağı sorun çıkarabilir.
hocam pcde bir anormallik görmedim şuana kadar görev yöneticisinde çalışan şüpheli birşey yok cpu kullanımı boştayken her zaman olduğu gibi %1 ve fanlar ya çalışmıyor yada yavaş çalışıyor. Yani arkaplanda bir işlem yok gibi görünüyor. İnternetimde de bir kullanım yavaşlama yok şu anda. RAT virüsünün başka belirtileri varmı anlayabileceğim.

hocam pcde bir anormallik görmedim şuana kadar görev yöneticisinde çalışan şüpheli birşey yok cpu kullanımı boştayken her zaman olduğu gibi %1 ve fanlar ya çalışmıyor yada yavaş çalışıyor. Yani arkaplanda bir işlem yok gibi görünüyor. İnternetimde de bir kullanım yavaşlama yok şu anda. RAT virüsünün başka belirtileri varmı anlayabileceğim.
Hocam format atmanızı tavsiye ediyorum. Basit bir durum değil, RAT zaten hafife alınacak bir zararlı yazılım türü de değil.

Konuya geri dönersek: Eğer RAT bir şekilde kalıcılık sağlamışsa Anti Task Manager diye bir şey var. Yani görev yöneticisini izleyerek yazılımı kandıramazsınız, emin de olamazsınız.

Anti Task Manager Nedir?
-> Anti-Task Manager teknikleri, kötü amaçlı yazılımın izleme araçlarını tespit edip kendini askıya almasını sağlar. Bir nevi gizlilik, sessizlik esasıdır.

Şu kaynak tüketimlerine dikkat edin (ki siz zaten bir anormallik olmadığını belirtmişsiniz.)
  • Ağ kullanımı
  • Disk aktivitesi
  • CPU kullanımı
  • CMD pencereleri (sık tekrarlayan, tek sefere mahsus olmayan.)

Önerilerim:
1- Güncel bir antivirüs programı kullanın. (ESET, Kaspersky, Bitdefender)
2- Crack kurulum yapmayın.
3- Cihaz güncellemelerini aksatmayın.

Güvenli kullanımlar dilerim.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı