Arzli
Decapat
Daha fazla
- RAM
- 32
- Ekran kartı
- RTX 4080
- İşlemci
- I9-13950Hx
Ben şu anda Razer Blade Early 2023 (RTX 4080 + i9-13950HX), diğer adıyla RZ09-0483 modelini kullanıyorum. Dün öğlen hiçbir sıkıntı yoktu; bilgisayarımı açıp Valorant ranked attım ve kapattım. Akşam açtığımda ise belirgin bir yavaşlama fark ettim. Windows tuşuna bastıktan yaklaşık 10 saniye sonra tepki veriyordu. Bilgisayarın açılması ve giriş ekranına gelmesi bile 5 dakika kadar sürüyordu.
Windows güncellemelerine baktığımda, son denetleme saatinin bilgisayarı kapattığım saatle aynı olduğunu gördüm. Belki fark etmeden bir güncelleme yapmıştır diye düşündüm. Ardından onarım sürümü yükledim. Yükleme işlemini başlatıp oturma odasında telefona baktım, döndüğümde yaklaşık 4-5 defa art arda indirmişti çünkü çok yavaş gidiyordu. Ayrıca 20 GB gibi absürt bir depolama alanı kaplamıştı. Dedim ki, en iyisi tamamen temiz bir format atayım.
Bu forumdan “autounattended” ile bloatware azaltılmış Windows 11 sürümünü flaşa atıp sıfırdan kurdum. Şu anda bilgisayarımda sadece şu programlar yüklü:
Sorunumu başta yaşamıyordum ama uygulama açtığımda veya Discord, Roblox, Minecraft'a giriş yaptığımda performans ciddi şekilde düştü. Minecraft sunucusunda önceden 1000 FPS alıyordum, şimdi 100 FPS'i zor görüyorum. FPS dropları da cabası.
“Sistem kesitleri” ve “System” işlemleri oyunlarda sürekli spike atıyor, yani anlık olarak tepeye çıkıp geri düşüyor. Örneğin Minecraft'ta GPU anlık %100'e çıkıyor, sonra %0-10 aralığına düşüyor.
İnternette çözüm aradım:
Hiçbiri sorunu çözmedi.
Yüklediğim Driver'lar:
Bilgisayardan anlayan bir arkadaşım, “belki sorun GPU'nun macunuyla alakalıdır, bilgisayarcıya götür macununu yeniletsin” dedi. Eğer bir çözüm yolu bulamazsam son çare olarak onu deneyeceğim. Garanti belgesini ve süresini bulabilirsem garantiye göndermeyi de düşünüyorum. Şubat ayında N11 üzerinden satın almıştım ve sorun dün başladı.
Bu laptopta “crack” veya güvensiz olarak indirdiğim tek şey GoodbyeDPI olabilir. Onun dışında hiçbir korsan içerik kullanmadım.
GPU boştayken 50 derecede çalışıyor yani ilk açtığımda fakat ondan sonra Roblox falan açsam direkt 80 derecelere çıkıp geri inmiyor, oyunu kapatsam bile 80 derecelerden iniş olmuyor.
Windows güncellemelerine baktığımda, son denetleme saatinin bilgisayarı kapattığım saatle aynı olduğunu gördüm. Belki fark etmeden bir güncelleme yapmıştır diye düşündüm. Ardından onarım sürümü yükledim. Yükleme işlemini başlatıp oturma odasında telefona baktım, döndüğümde yaklaşık 4-5 defa art arda indirmişti çünkü çok yavaş gidiyordu. Ayrıca 20 GB gibi absürt bir depolama alanı kaplamıştı. Dedim ki, en iyisi tamamen temiz bir format atayım.
Bu forumdan “autounattended” ile bloatware azaltılmış Windows 11 sürümünü flaşa atıp sıfırdan kurdum. Şu anda bilgisayarımda sadece şu programlar yüklü:
- Comet (yapay zekâ entegreli tarayıcı)
- Split-Wire Türkiye (VPN)
- Roblox
- Minecraft (Feather Client)
Sorunumu başta yaşamıyordum ama uygulama açtığımda veya Discord, Roblox, Minecraft'a giriş yaptığımda performans ciddi şekilde düştü. Minecraft sunucusunda önceden 1000 FPS alıyordum, şimdi 100 FPS'i zor görüyorum. FPS dropları da cabası.
“Sistem kesitleri” ve “System” işlemleri oyunlarda sürekli spike atıyor, yani anlık olarak tepeye çıkıp geri düşüyor. Örneğin Minecraft'ta GPU anlık %100'e çıkıyor, sonra %0-10 aralığına düşüyor.
İnternette çözüm aradım:
- Diski tarattım,
- RAM'leri Windows Bellek Tanılama Aracı ile kontrol ettim,
- CMD ve PowerShell üzerinden nihai performans modu komutlarını denedim,
- En sonunda PowerShell'de bg report ile alakalı bir komut denedim.
Hiçbiri sorunu çözmedi.
Yüklediğim Driver'lar:
- NVIDIA ekran kartı sürücüsü,
- Intel ve internet sürücüleri,
- Ses sürücüleri,
- Razer Synapse.
Bilgisayardan anlayan bir arkadaşım, “belki sorun GPU'nun macunuyla alakalıdır, bilgisayarcıya götür macununu yeniletsin” dedi. Eğer bir çözüm yolu bulamazsam son çare olarak onu deneyeceğim. Garanti belgesini ve süresini bulabilirsem garantiye göndermeyi de düşünüyorum. Şubat ayında N11 üzerinden satın almıştım ve sorun dün başladı.
Bu laptopta “crack” veya güvensiz olarak indirdiğim tek şey GoodbyeDPI olabilir. Onun dışında hiçbir korsan içerik kullanmadım.
Ben şu anda Razer Blade early 2023 (RTX 4080 + i9-13950HX), diğer adıyla RZ09-0483 modelini kullanıyorum. Dün öğlen hiçbir sıkıntı yoktu; bilgisayarımı açıp Valorant ranked attım ve kapattım. Akşam açtığımda ise belirgin bir yavaşlama fark ettim. Windows tuşuna bastıktan yaklaşık 10 saniye sonra tepki veriyordu. Bilgisayarın açılması ve giriş ekranına gelmesi bile 5 dakika kadar sürüyordu.
- Comet (yapay zekâ entegreli tarayıcı)
- split-wire Türkiye (VPN)
- Roblox
- Minecraft (feather Client)
“sistem kesitleri” ve “system” işlemleri oyunlarda sürekli spike atıyor, yani anlık olarak tepeye çıkıp geri düşüyor. Örneğin Minecraft'ta GPU anlık %100'e çıkıyor, sonra %0-10 aralığına düşüyor.
İnternette çözüm aradım:
- Diski tarattım,
- RAM'leri Windows bellek tanılama aracı ile kontrol ettim,
- CMD ve PowerShell üzerinden nihai performans modu komutlarını denedim,
- En sonunda PowerShell'de bg report ile alakalı bir komut denedim.
Hiçbiri sorunu çözmedi.
Yüklediğim Driver'lar:
- NVIDIA ekran kartı sürücüsü,
- Intel ve internet sürücüleri,
- ses sürücüleri,
- Razer Synapse.
GPU boştayken 50 derecede çalışıyor yani ilk açtığımda fakat ondan sonra Roblox falan açsam direkt 80 derecelere çıkıp geri inmiyor, oyunu kapatsam bile 80 derecelerden iniş olmuyor.
Dosya Ekleri
Son düzenleme: