Red Dead Redemption 2 Türkçe yama iptal edildi

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Böyle büyük çapta bir proje gönüllü olarak çevrilemez.
Skyrim gönüllü çevrilmişti yalnız. Artı olarak; Witcher 3 ve GTA V "gönüllü" çevirilerini de ekleyebiliriz.
---
Hak etmişler. Ürün Rockstar'ın. Böylesine büyük bir projeye girmeden önce "mutlaka" Rockstar'ı bilgilendirmeleri gerekirdi. Vermiş oldukları 50 TL gibi bir ücrete sadece gülüyorum, Gamepass sistemini de çok yanlış buluyorum.

Yama yapılmadan önce "bağış" toplanır. Gerekli izinler alınır; sonra projeye başlanır. Yanlış bir süreç yönetimi ve boşa giden emekler. Ne desek boş artık...
Konu ile alakalı görüşlerimi "kilitlenen" bir başka "İptal" gönderisinde görebilirsiniz. Teker teker her şeyi, herkese açıkladım.

Türkanime diye bir site var. Yıllardır gönüllülük esasıyla trilyonlarca anime manga çeviriyorlar. Hatta çeviri grupları var, aynı animeye farklı yaklaşabilen gönüllü farklı farklı gruplar var. Mount & Blade'e ücretsiz yapılan büyük çaplı modlar, daha bir sürü oyuna yapılan ücretsiz modlar.. Bazı modların ana oyundan bile güzel ama ücretsiz olmaları.. O modlara bir sürü model, kaplama, baştan müzik ve şarkılar yazmaları..

Hiç üzülmedim. Hatta gerçek hislerimi saklıyorum forumdakileri üzmeyeyim diye

Hocam zaten bu işler gönüllük esasıyla olur. Anonymous gibi gruplar işi ticarete dökmeye başlamış.

Yapmak isteseler çok da güzel yaparlar o yamayı, nereden anlaşılacakmış o grubun çeviriyi yaptığı?

Bu konuda iki tarafa da eleştiri yapacağım ve herkesin bu eleştiriyi yapmasını isterim.

İŞİN T2 & Rockstar Games TARAFI

Takvimlerimiz 2020'yi gösterdiği şu günlerde bu kadar büyük bütçeli bir yapımın Türkiye üzerinden binlerce dolar para kazanıyor olmasına rağmen resmi bir yerelleştirme yapmaması çok büyük bir yanlıştır. Peki tek sorumlusu T2 ve Rockstar mı? Hayır. Sorun kanunlarımızda. Kanunlarımızda korsan hala yasak değil. Denetimi yok. İnternette tonla korsan indirme sitesi var ve bu korsanların torrentini indirmek cezasız. Peki bu T2 için bir engel mi? Hayır. İsteseler Türkçe yapması çok uzun bir süreç veya maliyetli bir şey değil. (Tabi ki maliyeti var fakat T2 için bedava sayılır.) Ama ben bu korsan olayının onları çok geri ittiğini düşünüyorum. Bir diğer durum ise ekonomi. Son zamanlarda orijinal oyun satışı tam artış ivmesine geçmişti fakat ekonominin kötüye gitmesi ile durağan bir hal aldı. Tabi ki de çok satıyor GTA 5, RDR2 vs. ama T2 için hala memnun edecek seviyelerde değil. Özellikle oyunların çıkış haftası için.

İŞİN ÇEVİRENLERİN TARAFI

Türkçe yama işini yıllardır ücretsiz ve bağış sistemi ile yapan Oyunceviri ekibini hepimiz biliyoruz. Şuana kadar hiçbir yama çalışmaları da iptal olmadı. Peki ücretsiz olduğu için mi? Hayır. Oyunceviri ekibi firmalardan izin alarak yaptı bu çalışmaları. Hatta The Witcher 2 çevirileri resmi çeviri olarak kabul edilerek CD PROJEKT Red tarafından oyuna resmi dil desteği olarak eklendi. Yani ben bu çevirinin Telif hakları kısmında çevirenlerin çok amatörce çalıştığını söylemek istiyorum. T2'dan izin almadan bu tarz bir çalışma yapılmaya başlanması çok tuhaf. Belki iletişime geçilmeye çalışılıp ulaşılamamış da olabilir. Böyle bir durumda da çeviriye başlamamaları mantıklı olurdu.

İşin 2.boyutu ise ücretli kısmı. T2 üzerinden kimseye para kazandırmaz. Bu da en büyük hakları kimse bir şey diyemez. Çünkü metinler korumalı. Bu metinleri kırarak zorla alınması doğrudan korsan olmak demektir. Açıkçası ben kendi açımdan parayı hak ettiklerini söylemek istiyorum. Çünkü ortada devasa bir emek var. Ama bu böyle izinsiz rastgele yapılamaz. Yapılmamalı. Yapılırsa da zaten bu firmalara bir şekilde ulaşır ve hukuki süreci başlatırlar.

İŞİN ÜZÜCÜ KISMI

Maalesef burada en mağdur taraf oyunu Türkçe oynamak isteyen biz oyuncu topluluğu. Keşke her şey yasal ve yolunda gitseydi hatta oyuna resmi dil desteği olarak eklenseydi. Çeviri ekibi bu işten bir pay çıkaracaktır. Çeviri yapmayı bırakacaklarını sanmıyorum sadece adımlarını daha dikkatli atacaklardır. Ama tekrar söylemek istiyorum devletin bu işlere el atması şart. Aksi takdirde uzun bir süre Türkçe oyun göremeyeceğiz.

İngilizce bilmediğim sonucuna nereden vardın bilmiyorum ama 0 TL ile IELTS sınavından 8 overall puan almıştım. İngilizce öğrenmek için 50 TL bile vermene gerek yok. 2020 yılındayız. Bi' dünya kaynak var. Üşengeç olmayın.

Devleti karıştırma. Bir oyun parası da ona ödersin yoksa. Henüz uyanmış değiller.

Arkadaşlar, yamanın iptal edilmesinin arkasında Rockstar'ın bulunduğu açıklandı. Rockstar, hukuki yollarla ekibi uyardığı biliniyor.

Oyunu 8 ay önce olmayan ingilizcemle bitirmiştim. Oyun kendini o kadar iyi anlatıyorki sırf izleyerek bile hikaye hakkında en kötü %30-40 bilgiye sahip oluyorsunuz. Yama çıksa çok daha iyi olurdu bir daha oynamak için can atıyordum. Alternatif olarak şöyle bir seçenek var oyunu oynayıp kendi kanallarına yükledikleri 12 saatlik hikaye videosunu izleyebilirsiniz ya da yamanın verildiği bir yayıncıdan baştan sona izleyebilirsiniz.

Forum donanımda bahsedilene göre oyunun yamasını parayla satmaktan daha ciddi bir konu var o da oyunun dil dosyalarını açmak. Şu ana kadar dil dosyalarını açabilen tek grup bunlarmış. Take two şirketi zanımca oyunun kırılabilme ihtimaline karşı böyle bir tepki verdi. Çünkü parayla GTA 5 için satılan modlar bile var. Hemde patreon gibi yasal yollardan satıyorlar.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…