Aktif olarak 7 yıldır 15'ten fazla Custom ROM kullandım, denedim ve hala kullanıyorum. Duruma göre isteğinize ve telefonunuza göre değişmekle birlikte görsel olarak en beğendiklerim Evolution X ve crDroid ve pixelexperince oldu. Fakat buradan şunun altını çizmeliyim, crDroid şarj yönünden en berbat Custom ROM. MIUI'de yaklaşık 1 gün giden telefonum crDroid ile 16 saat anca dayanıyordu. Arasıra ısınmaları da cabası. Aynı koşullarda Project Elixir ve LineageOS kullandığımda şarjım 2 gün gidiyor. Elixir ile ölü bataryayla bile 2 gün cihazı kullanabiliyordum.
LineageOS versiyonlarına göre sıkıntılı çıkabiliyor. 17, 19 ve 20'de Bluetooth çalışmaması (arabanın telefonu görmemesi) konuşma anında karşı tarafın beni az duyması veya boğuk duyması gibi sorunlar yaşamıştım. Fakat LineageOS 21'de böyle bir problem yok ayrıca haftalık güncellemeleri de daima alabiliyorum (format vs atmadan).
Görsellik açısından Evolution X, crDroid, PixelExperience, arrow OS, cherish OS, Project Elixir, LineageOS... Şeklinde devam ederim.
Sadelik, stabilite, şarj verimliliği, gizlilik (Google analitik vs) önemliyse Project Elixir, LineageOS, Evolution X, arrow OS, PixelExperience, pixel Plus derim.
Project Elixir şu anda benim cihazım için en son Android 13'ü veriyor. Ben Android 14'ü denemek için şu anda 3 aydır LineageOS kullanıyorum. Memnunum. Fakat geri dönecek olsam Elixir'e dönerdim.
Dipnot: LineageOS için uygun GApps kurmalısınız. Yoksa hata verir. LineageOS kurmak istediğinde uygun GApps'ı şuradan bulabilirsin 
Lineage OS Gapps
Aşağıda kullandığım Custom ROM'ların listesi var. Hepsiyle ilgili tecrübelerimi anlatabilirim.
Eki Görüntüle 2286782