QuickCPU bizim görüşümüzde çok yararlı bir uygulama. İşlemcinin bazı temel şeylerini gözlemleyip ayrıca kontrol etmenizi sağlıyor ilk açılan penceresinde. Fakat bu sadece tek bir şeyle sınırlı değil; bunu ben 2 GB'lik DDR2 belleği ve N450 Atom işlemcisi olan bilgisayarım da bile kullanıyorum. Ara yüzü Türkçe mi bilmiyorum fakat ben İngilizce kullanıyorum. Bu uygulama cihazınızın gelişmiş güç seçeneklerini de düzenlemenizi sağlıyor. Windows'da zaten gelişmiş güç seçenekleri tabii ki de var fakat bunun %90'nından fazlası gizli. Bu gizli gelişmiş güç seçenekleri Kayıt Defteri'nde "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Power\PowerSettings"te. Bu "PowerSettings"'in altındaki anahtarlar güç ayarları ve o anahtarlar değerlere sahip. Tek tek dolaşıp ve değerleri ile oynayarak gizli ayarları açabilirsiniz. Yalnız vurgulamak isterim ki,
Kayıt Defteri ile oynamak çok ciddi bir şeydir. Her zaman oynamadan önce yedekleme aymayı unutmayın. Asla risk almayın! "PowerSettings"in altındaki anahtarlara bakın ve o anahtarların içinde "Attributes" diye bir değer olacak yani "Öznitelikler" ya da "Özellikler". Eğer o değer "1"'e ayarlı ise o gelişmiş güç planı sizden gizlidir Windows'un güç seçeneği ayarında; yani onu ayarlayamazsınız. QuickCPU gibi uygulamalar bunu gizli güç planı ayarlarını kontrol etmenizi sağlar fakat bu demek değil ki Windows'unkinden yapabilirsiniz bu ayarı görünür yapmadan. Bu gizli gelişmiş güç planlarını görünür yapmak için "Attributes" değerini "2"'e ayarlayın. Sonra gelişmiş güç planına gidip bir bakın ve göreceksiniz ki, daha önce hiç görmediğiniz bir şey eklenmiş. Bunu belirtmek isterim ki, gizli gelişmiş güç planları gerçekten çok yararlı ve cihazın performansına direkt olarak etki edecek ayarlar var. MicroSoft bunları niye gizlemiş bilmiyorum fakat en azından bunu elle görünür kılabilirsiniz.
Ancak kayıt defteri ile oynamak istemiyorsanız bu gizli güç ayarlarını QuickCPU ile kontrol edebilirsiniz. Kayıt Defteri'ne gidip o güç planlarının"Attributes"'ini "2"'ye ayarlamanıza gerek yok. QuickCPU'da pil simgesine tıklayın
Ondan sonra önünüze başka bir arayüz daha gelecek. Orada sizin etkin güç planınızın gelişmiş güç ayarlarının hepsi görünecek. Dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz yani.
Fakat isterseniz sistemde kayıtlı fakat sizin sisteminizin eklemenizi istemediği güç planını da ekleyebilirsiniz. Mesela "Ultimate Performans" güç seçeneği. Bu güç planına her sistem sahip olamıyor mesela. Bunu ekleyebilirsiniz. "Power plan management"'e (Güç planı yönetimi) tıklayın. Sistemin varsayılan güç planları da orada olacak.
Yani işin özü, bu uygulama çok yararlı. En güçsüz bilgisayarımda bile kullanıyorum. Gelişmiş güç planları ile oynamak gerçekten çok ciddi performans arttırdı. Umarım açıklayıcı olmuştur. Başka sorunuz olursa bize sormaktan çekinmeyin.
Bu arada Kayıt Defteri ile gizli güç planlarını görünür yapmak istiyorsanız, size "PowerSettings" anahtarını yedek almanızı önerirdim. Bu anahtar sadece 1 MB büyüklünde falan.