[Rehber] OBS NDI Eklentisi Kurulumu

Merhabalar. OBS üzerinde yaşanan, kayıt ya da yayın yaparken oluşan OBS FPS düşüşü sorununa çözüm olabilecek bir eklenti kurulumunu yapacağız. Biliyorum yayıncılar olarak bu FPS drop sorunundan çok çektik, her hafta 3-4 tane açılan FPS drop konularını gördükçe canım sıkılıyor 😁.

Öncelikle bu eklentiyi kullanabilmek için iki adet bilgisayara ihtiyacımız var. Bir bilgisayarı oyun için diğer bilgisayarı da yayını vermek için kullanacağız. Aşama aşama kurulumu anlatacağım, takıldığınız bir yer olursa sormaktan çekinmeyin lütfen.

İlk olarak eklentinin Github sayfasına gitmemiz gerekiyor. Verdiğim linkte aşağıya doğru kaydırdığınızda göreceğiniz görseldeki .ZIP dosyasını indirin.

ndi1.PNG


Sonrasında ise bu indirdiğimiz ZIP dosyasındaki klasörleri tutup OBS'in kurulu olduğu klasöre atıyoruz.

ndi2.PNG


Ardından buradaki linkten NDI Runtime indiriyoruz. Normal program kurarmışçasına kurabilirsiniz, özel bir olayı yok. Bu işlemleri tamamladıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatmanız tavsiye ediliyor.

Sonrasında ise oyun oynayacağımız bilgisayarda üst taraftaki "Tools" kısmında "NDI Output Settings" şeklinde bir seçenek olması gerek.

ndi3.png


Buraya tıkladıktan sonra "Main Output" seçeneğini aktif etmeyi unutmayın. Dilerseniz ismi de değiştirebilirsiniz.

Evet, oyun bilgisayarımızdaki işlemler bu kadardı. Şimdi burada açıkladığım işlemlerin aynısını yayını vereceğimiz bilgisayara da uygulamamız gerek. Tekrar aynı adımları açıklama gereği duymuyorum.

Yayın bilgisayarımıza geçtiğimizde yeni bir kaynak ekleye tıklayıp "NDI Source" seçiyoruz.

ndi5.png


Oyun bilgisayarımızda bahsettiğim "Main Output"u açtıysak bu kaynağı eklerken "Source name" yerinde oyun bilgisayarımızın isminin olması gerek. Seçim yaptıktan sonra tamam butonuna basıp ayarları kaydetmemiz yeterli.

ndi6.png


Eklenti kurulumu bu kadardı. Oyun bilgisayarınızda eklediğiniz kaynaklar artık görüntü halinde oyun bilgisayarınıza geçiyor. Artık oyun bilgisayarındaki güç kaybını minimuma çekmiş bulunuyoruz. Eğer oyun bilgisayarınız kötü durumdaysa yine FPS drop yaşamaya az da olsa devam edebilirsiniz. Ancak önceki halinden kat be kat daha az olduğu da tartışılmaz bir gerçek.

Github kullanmayı bilmeyenler veyahut üşenenler için de bahsettiğim araçları Google Drive'a uploadladım. Dileyenler bu linkten indirebilir.

Son olarak birkaç not düşmek de istiyorum. Yayın bilgisayarının güçlü olmasına gerek yok. Eski bir laptopla dahi bu eklentiyi kullanabilirsiniz. Oyun bilgisayarınızda örneğin Valorant oynuyorsanız yayın yapmıyorken 300 FPS alıyorsanız, yayın yaparken 180 FPS alıyorsanız, bu eklenti ile 250 civarı FPS alabilirsiniz. Değerler temsilidir. Çalışma mantığını anlamanız için verdim. Yayıncı olan herkese iyi yayınlar dilerim.
 
tam aradığım şeymi konu açmıştım halbuki teşekkür ederim. peki bir soru sorsam yayın bilgisayarı mac os işletim sistemli bir i5 işlemci 8 gb ramli bir mackbook olsa oyun pc side bir gaming laptop olsa bir sorun olur mu yine bu işlemi gerçekleştirebilirmiyiz işletim sistemi farklılığından dolayısordum şimdiden teşekkürler
 

Yeni konular

Geri
Yukarı