Rehber Windows Format Sonrası Yapılacaklar

Selamlar dostlar.
Sosyalde gezinirken ve günlük hayatta da sıkça karışıma çıkan bir sorudan kurtulmanız için bu rehberi hazırlıyorum.

Format sonrası ne yapılmalı ?

Gelin yapılması gerekenlere bakalım;

1 - Sürücüler

Format atıldı ve masaüstüne ulaştınız. İlk yapmanız gereken şey en güncel sürücüleri kurmaktır. Windows otomatik olarak sürücüleri kuracaktır ancak bu kurulan sürücüler her zaman en güncel sürücüler değildir.

Sürücü güncelleme aracı olarak ortada dolaşan Driver Booster gibi programlara bulaşmamalısınız!
Size bu konuda önerebileceğim tek yazılım DriverPack Solution'dur. Ancak yine de el ile manuel kurmanız taraftarı olduğumu belirtmek isterim.

A) Ekran kartı sürücüsü

İlk kurmanız gereken sürücü Ekran kartı sürücüsüdür. Böylece genellikle karşınıza gelen bulanık windows ekranından kurtulursunuz. Ekran kartı sürücünüzü yüklemek performansı arttıracaktır ve fayda sağlayacaktır. Her zaman en güncel sürücüyü kurmaya özel gösterin.

Eğer siz kurmadan önce windows bir sürücü kurmuşsa kurulan sürücünün sürümünü kontrol edin ve güncel değilse güncelleyin. Güncellemeden önce mutlaka eski sürücüyü kaldırın. En çok bilinen ve tercih edilen firmalar için sürücü arama;

Nvidia ekran kartları için sürücü arama
AMD ekran kartları için sürücü arama

Apu için anakart üreticinizin sitesinden anakartınızın sayfasına girin ve indirmeler bölümünden APU sürücüsünü kurun.

B) Diğerleri

Ekran kartı sürücünüzü kurdunuz. Yapmanız gereken şey Anakartınızın modelini öğrenmek, bunun için Windows + R tuş kombinasyonu ile çalıştırı açın "dxdiag" yazın ve çalıştırın. Karşınıza ilk çıkan ekranda Sistem bilgisi kısmında yer alan "Sistem Modeli" yazısının karşısındaki sizin anakartınızın modelidir.

Modeli öğrendikten sonra anakart modeliniz ile arama yapın. Anakart üreticinizin sitesinden indirmeler bölümünde yer alan Chipset, Ağ ve diğer sürücüleri kurun.

2) Windows

Windows için sürücüleri güncellediniz ve kurdunuz, şimdi yapmanız gereken şey güncellemeleri yüklemek. Bu biraz zaman alabilir. Bütün güncellemeleri kurmaya özen gösterin. En güncel Windowsu kullanmak her zaman en avantajlı olandır.

3) Kişisel Ayarlar

Güncellemeleri yaptıktan sonra kişisel windows ayarlarınızı yapabilirsiniz.

4) Yazılımlar

Genel olarak her şeyi yaptık. Şimdi ise kullandığınız yazılımları ve programları vs vs yükleyebilirsiniz.


Evet genel olarak bu kadar.


**Birkaç tavsiye Windows Ayarı**

Bu bölüm özellikle ayar yapmaktan anlamayanlar için kısa bir performans yönergesi niteliğindedir.

1) Arka Plan Uygulamaları

Windows 10 kurduğunuzu varsayarak anlatıyorum.
Windows kurulduğunda windows uygulamaları otomatik olarak arka planda çalışırlar. Bu sisteminizin performansına etki edebilir işlemci kullanımınızı yükseltebilir // HDD kullanımını yükseltebilir.

Windows + X tuş kombinasyonu ile açılan menüden ayrları seçelim. Gelen ekrandan "Gizlilik" bölümünü seçelim. Sol tarafta yer bölgede "Arka plan Uygulamaları" bölümüne girelim. Buradan arka planda çalışmasını istedikleriniz haricinde diğerlerini kapatabilirsiniz örneğin Edge kullanıyorsanız edge açık bırakabilir veya hepsini kapatabilirsiniz.

2) Görev Çubuğu ve Başlat

Bazı kişiler windows görev çubuğunda bütün programların görünmesini isterler. Bunun için görev çubuğuna sağ tıklıyoruz ve "Görev Çubuğu ayarları" seçiyoruz. "Bildirim Alanı" bölümünde yer alan kısımda "Görev çubuğunda hangi simgelerin görüneceğini seçin" bölümüne girin. Burada isteğine kalmış olarak hepsini açabilir, istemediklerini gizleyebilir veya istediklerinizi aktif edebilirsiniz.

Başlat menüsünde sol taraftaki yerde görünmesini istediğimiz şeyleri açabilir veya istemediklerimizi kapatabiliriz. Bunun için masaüstüne sağ tık kişiselleştir bölümüne ilerliyoruz. Sol tarafta yer lan bölümden "Başlangıç" ilerliyoruz. Açılan yerden "Başlangıçta hangi klasörlerin görüneceğini seç" bölümüne giriyoruz. Buradan dilediğimizi ekleyebilir veya çıkarabiliriz.

3) GameDVR

GameDVR Çoğu kişinin canını sıkabilir kapatmanın bir yolu var.

Windows + R ile çalıştırı açın ve "regedit" yazıp çalıştırın.
Sırası ile HKEY_CURRENT_USER\System\GameConfigStore konumuna ilerleyin.
GameConfigStore kısmında sağ tarafta yer alan "GameDVR_Enabled" girdisinin değerini 0 yapın.
Sırası ile HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\ konumuna gidin.
Bu konum içinde "GameDVR" adında bir anahtar oluşturun.
Anahtar içinde "AllowGameDVR" adlı bir DWORD 32bit girdisi oluşturup değerini 0 olarak belirleyin.

Ek olarak

HKEY_CURRENT_USER\System\GameConfigStore

Konumunu silebilirsiniz.

4) Sistem Yapılandırması

Windows + R ile çalıştırı açıyoruz ve "msconfig" yazıp çalıştırıyoruz. Karşımıza çıkan ekranda "Önyükleme" sekmesine ilerliyoruz. Buradan "Gelişmiş Seçenekler..." seçeneğine giriyoruz. "İşlemci sayısı" bölümüne tik atıyoruz ve başlangıçta kaç çekirdek kullanmasını istiyorsak seçiyoruz.

"Bellek üst sınırı" kısmına dokunmanızı tavsiye etmem yoksa kullanılabilen RAM miktarı sorunu ile karşılaşabilirsiniz.

Daha sonra "Hizmetler" sekmesine ilerliyoruz ve burada "Tüm Microsoft hizmerlerini gizle" seçeneğine tik atıyoruz. Buradaki otomatik çalışmasını istemediğimiz servisleri kapatabiliriz.

"Balşlatma" sekmesinde ilerliyoruz. Kullandığınız windows sürümüne bağlı olarak sizden Görev Yöneticisini açmanızı isteyebilir. Açın ve gelen ekranda başlangıçta açılmasını istemediğiniz programları kapatın.

5) SSD

Bir SSD kullanıcısıysanız bu bilgileri dikkate alın.

A) Otomatik Defrag

Windows performans artışı için otomatik olarak defrag yapmaktadır ve bu default olarak çık gelir ancak SSD ler için defrag gereksizdir ve ömrünü kısaltır bunun için bunu devre dışı bırakacağız.

Bilgisayar ekranında bir diske sağ tıklayıp özellikler diyoruz. "Araçlar" Sekmesine ilerliyoruz. "Sürücüyü en iyi durumua getir ve birleştir" bölümü altında yer alan "En iyi duruma getir" Butonuna basıyoruz. Gelen ekranda "Ayarları değiştir" butonuna basıyoruz. Açılan pencerede "Zamanlamaya göre çalıştır (önerilir)" bölümünün işaretini kaldırıp "Tamam" diyoruz.

B) Aygıt Yöneticisi

Windows + X basıyoruz ve açılan menüde Aygıt Yöneticisine giriyoruz. Açılan pencerede "Disk Sürücüleri" bölümünü genişletiyoruz. Açılan yerde bağlı depolama birimlerinizi göreceksiniz SSD diskini bulup sağ tıklayın ve özelliklerine girin. Açılan pencerede "İlkeler" sekmesine ilerleyin. Çıkan bölümde iki bölümünde tikini şaretleyin, birisi varsayılan olarak açık gelir.

6) Nihai Performans Güç Planı

Windows + X ile çıkan menüde "Komut İstemi (Yönetici)" girin. Açılan Konsol ekranına şu komutu yapıştırın.

"powercfg -duplicatescheme e9a42b02-d5df-448d-aa00-03f14749eb61"

Tırnaklar dahil değildir!

Windows arama bölümü ile "Denetim Masası" girin. "Görüntüleme ölçütü" bölümünü Büyük simgeler olarak ayarlayın ve "Güç Seçenekleri" bölümüne girin. Ek planları göster diyin ve "Nihai Performans" seçin. İsteğe bağlı olarak "Yüksek Performans" da seçilebilir.

7) Masaüstü Simgeleri

A) Simgeleri getirme

Masaüstüne sağ tık kişiselleştir deyin. Açılan pencerede sol tafta yer alan "Temalar" bölümüne ilerleyin. "Masaüstü simge ayarları" kısmına giriş yapın. Görünmesini istediğiniz simgeleri ayarlayın.

B) Simge Boyutu

Masaüstünde boş bir konuma tıklayın ve CTRL + Scroll ,le s,mge boyutunu isteğinize göre ayarlayın.

8) Otomatik Oturum Açma

Eğer windowsa Microsoft hesabınızı bağladıysanız sizden açılışta şifre isteyebilir bunu kaldırmak için yapmanız gerekenler;

Windows + R ile çalıştırı açın ve "netplwiz" yazıp çalıltırın. Çıkan pencerede "Kullanıcı bu bilgisayarı kullanmak için bir ad ve parola girmelidir" bölümünün işaretini kaldırın. Sizden Onay için iki defa şifrenizi girmenizi isteyecektir. Şifrenizi girin ve onaylayın.

9) Güvenlik ve Bakım

Arama bölümüne Bakım yazıyoruz ve "Güvenlik ve Bakım" bölümüne giriyoruz. Açılan pencerede sol tarafta yer alan bölümde "Güvenlik ve Bakım ayarlarını değiştir" bölümüne ilerliyoruz. Buradan istediğiniz şeyleri ayarlaabilirsiniz. Bu ayarlar deaktif veya aktif duruma getirdiğiniz şeylerden bildirim almanızı sağlar.

10) UAC

UAC veya Kullanıcı Hesabı Denetimi, çoğu kişinin siniri bozan ve yine çoğu kişinin gereksiz olarak gördüğü soru. Kapatmak için arama kısmına UAC yazıyoruz ve çıkan "Kullanıcı Hesabı Denetimi ayarlarını değiştir" sonucuna giriyoruz. Açılan pencerede yer alan taşınabilir seçeneği en dip bölüme yani "Hiçbir zaman uyarma" kısmına çekiyoruz. Tamam diyoruz ve çıkan son UAC soruna onay verip bundan kurtuluyoruz.

Evet sizinle format sonrası yapulması gerekenler ile ilgili bir rehber paylaştım, birkaç ayar önerisi de yaptım.
Okuyan herkese teşekkür ederim, umarım yardımcı olur.
Eski bilgisayarım Windows 7 bu ayarları uygularsam bir sorun çıkar mı?
 
1809 kurduktan sonra kullandığım ".reg" kaydı: After1809Optimization.reg
Başka bilgisayarlara kurulum sonrası uyguladığım ".reg" dosyası: WindowsPerformance.reg

Kullandıktan sonra oluşabilecek sorunlardan sorumlu değilim. Bilgisiz kişiler kullanmamalı. Çoğu ayarın da Kokteyl uygulamasından alındığını belirtmek isterim.
Yeni bir konu açıp bu uyguladığınız .reg kayıtlarının neler olduğunu detaylıca yazarsanız insanları bilgilendirmiş olursunuz diye düşünüyorum. Hem de herkes ne yaptığını bilerek kullanmış olur. :)
 
Hocam birşey sorucam. Ben Monster Notebook almayı planlıyorum, fakat aklıma takılan bir kaç soru var. Bildiğiniz gibi Masaüstü ile Dizüstü bilgisayarların driver kurulumu farklı oluyor yada ben öyle hatırlıyorum. Şimdi sormak istediğim şu Laptop'u aldıktan sonra sadece gerekli driverları Ekran kartı, chipset, Kablosuz, ses kartı kurmam yeterli olur mu? pek bilgim yok UEFİ gibi şeyler hakkında, bilhassa Eskiden sata,ahci gibi şeylerin driverları kuruluyordu sanırsam saatlerdir arıyorum cevap bulamadım son çare olarak bu konuya yazma gereksinimi duydum. Şimdiden teşekkürler. Birde windows 10 pro kurulumunda ek olarak birşey eklemem gerekiyor mu yoksa normal Windows 10 kurmam yeterli olur mu?
 
Yeni bir konu açıp bu uyguladığınız .reg kayıtlarının neler olduğunu detaylıca yazarsanız insanları bilgilendirmiş olursunuz diye düşünüyorum. Hem de herkes ne yaptığını bilerek kullanmış olur. :)

Bence de bu .reg kayıtlarının içindekileri detaylıca açıklayabilirse çok iyi olur. Şu ara regedit ayarlarına merak sardım. :kararsız:
 
Ben güncel ve daha sorunsuz modlar kullanıyorum. Kokteyl daha çok düşük özellikteki bilgisayarlara hitap ediyor. Zaten 1709 ile 1607'yi modlu kullanıp aradaki farkı bilenler vardır. Microsoft her büyük güncelleme ile Windows 10 arayüzünü hızlandırıyor. Benim hoşuma gitmeyen tek güncelleme 1703 olmuştu. Sanırım görüp görebileceğimiz en boş sebeplerden ötürü sürüm yükseltmesine gidilen güncelleme olmaya aday.

Şu an kendi bilgisayarımda "Note10 Slim" adındaki Windows'un 1809 versiyonunu kullanıyorum. Diğer 2GB RAM'e sahip zayıf bilgisayara ise "Windows 17" (Khatmau_sr) kurdum 8 ay kadar önce.

Artık normal Windows 10 bana yavaş geliyor. Çünkü yaptığım ayarlar performansa direk etki ediyor. :)

Dipnot: Üstteki belirttiğim işletim sistemlerinin anadili İngilizce ancak Türkçe olma zorunluluğu varsa kurulumdan sonra ikisine de Türkçe eklemek gayet basit. :)

Hocam dediğiniz Note10 Slim'i indirmek istiyorum. W10 Pro key satın almıştım zamanında, anakarta gömülü oluyor sanırım her formatta tekrardan yazmak zorunda kalmıyorum. Note10 Slim'i kuracak olsam geçerli olacak mı key yoksa korsan mı oluyor acaba? @Wheeler Man
 
1809 kurduktan sonra kullandığım ".Reg" kaydı: After1809Optimization.reg
Başka bilgisayarlara kurulum sonrası uyguladığım ".Reg" dosyası: WindowsPerformance.reg

Kullandıktan sonra oluşabilecek sorunlardan sorumlu değilim. bilgisiz kişiler kullanmamalı. çoğu ayarın da kokteyl uygulamasından alındığını belirtmek isterim.

Windows Performance REG dosyası indirilemiyor hocam, baska yere upload eder misiniz?
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Geri
Yukarı