Render için hangi programla başlanmalı?

Gablanify

Hectopat
Daha fazla  
Meslek
Mimar
Henüz lise öğrencisiyim mimari bölüm okuyorum ve dersini alıyorum. Ben render işinde uzmanlaşıp para kazanmak istiyorum. Blender yükledim ama menüsü çok karışık geldi fareyi basılı tutup sağa sola çeviriyorum ortadaki küp sağa sola dönmüyor saçma sapan çok zor geldi başka programlar lazım kolay olan veya Blender öğnremem lazım.

Not: Sadece 3D mekan, bina ve mimari çizimler yapacağım animasyon ve video editörlüğü gibi şeylere ihtiyacım yok.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sketchup ile oldukça iyi işler ortaya koyabilirsin. Blender ve 3dsMax'e göre oldukça basit bir modelleme programı. Render motoru olarak Vray tavsiyemdir. Onun dışında Enscape'te gayet basit bir render plugini. Modellemeyi Sketchup'ta yaptıktan sonra Lumion veya Twinmotion gibi gerçek zamanlı render uygulamalarını da kullanabilirsin. Yeni nesil halleri hem iç mekanda hem dış mekanda oldukça gelişmiş durumda.

Modelleme basit bir iş değil. Her programın arayüzü farklı. "Küp sağa sola dönmüyor" diyerek ilerlemen çok zor. Her programın kendince zorlukları olacaktır. Arayüzü ve temel kavramları öğrendikten sonra bol bol modelleme yapmaya çalışmalısın. Ancak bu şekilde kendini geliştirirsin. Render ise daha başka bir olay. Modeli tamamladıktan sonra kaplama ayarları ve ışık ayarları konusunda kendini geliştirmen gerekecek. Render dediğimiz kavramın en önemli noktası bu. Lumion ya da Twinmotion kullanırsan ilk etapta daha kolay olacaktır. Hem kütüphanesinde bolca kaplama ve model var hem de hazır sahne ayarlarıyla ilk etapta daha az zorlanırsın.

Sketchup her ne kadar oldukça yaygın ve güçlü bir uygulama olsa bile uzun vadede büyük projelerde istediğini vermeyebilir. Kendini geliştirdikten sonra 3dsMax - Corona ikilisi ile sıradışı ve yüksek kaliteli işler ortaya koymak konusunda hedef planlayabilirsin.

SketchUp ile oldukça iyi işler ortaya koyabilirsin. Blender ve 3DS Max'e göre oldukça basit bir modelleme programı. Render motoru olarak vray tavsiyemdir. Onun dışında Enscape'te gayet basit bir render plugini. Modellemeyi SketchUp'ta yaptıktan sonra Lumion veya Twinmotion gibi gerçek zamanlı render uygulamalarını da kullanabilirsin. Yeni nesil halleri hem iç mekanda hem dış mekanda oldukça gelişmiş durumda.

Modelleme basit bir iş değil. Her programın arayüzü farklı. "küp sağa sola dönmüyor" diyerek ilerlemen çok zor. Her programın kendince zorlukları olacaktır. Arayüzü ve temel kavramları öğrendikten sonra bol bol modelleme yapmaya çalışmalısın. Ancak bu şekilde kendini geliştirirsin. Render ise daha başka bir olay. Modeli tamamladıktan sonra kaplama ayarları ve ışık ayarları konusunda kendini geliştirmen gerekecek. Render dediğimiz kavramın en önemli noktası bu. Lumion'ya da Twinmotion kullanırsan ilk etapta daha kolay olacaktır. Hem kütüphanesinde bolca kaplama ve model var hem de hazır sahne ayarlarıyla ilk etapta daha az zorlanırsın.

SketchUp her ne kadar oldukça yaygın ve güçlü bir uygulama olsa bile uzun vadede büyük projelerde istediğini vermeyebilir. Kendini geliştirdikten sonra 3DS Max - corona ikilisi ile sıra dışı ve yüksek kaliteli işler ortaya koymak konusunda hedef planlayabilirsin.

SketchUp ile normal bir şekilde şu an küçük evler tasarımlamayı düşünüyorum çevre mekan gibi ufak ufak şeylerle başlamak istiyorum yeterli olur o halde.

Çok yanlış bir önerme olmuş. Sketchup'ı sanırım sadece kendi arayüzüyle gelen toollardan ibaret ve kutu kutu pense diye çizilen binalardan sanıyorsunuz.

1000'e yakın plugini olan bir program. Blender ve 3DS Max'ten bile fazla araç gereç var. Animasyondan tutun VFX alanına Sculpt'a kadar Plugin'i olan program tabi ki animasyon ve vfx konusu Blender, 3DS Max Maya gibi programlar endüstriyi elinde tuttuklarından tercih ediliyor ki Sketchupla'da bildiğin bir animasyon vfx yaparsın sadece bu konudaki optimizasyonu bunlar kadar iyi değil.

Yani kendi arayüzüyle gelen toollar ile basitçe kutu kutu pense binalar yapılacaksa zaten bunu Blender ve 3DS Max'te de yapabilir. Ordaki yaptıklarını da eş zamanlı render motorlarına da atabilir.

Ha şöyle dersek evet ilk gelen arayüzüyle basit olabilir ama derine indikçe Skethcup bir everest dağı bu kadar kolaya indirgemek yanlış olur.

Çok yanlış bir önerme olmuş. SketchUp'ı sanırım sadece kendi arayüzüyle gelen toollardan ibaret ve kutu kutu pense diye çizilen binalardan sanıyorsunuz.

1000'e yakın plugini olan bir program. Blender ve 3DS Max'ten bile fazla araç gereç var. Animasyondan tutun VFX alanına Sculpt'a kadar Plugin'i olan program tabii ki animasyon ve VFX konusu Blender, 3DS Max maya gibi programlar endüstriyi elinde tuttuklarından tercih ediliyor ki Sketchupla'da bildiğin bir animasyon VFX yaparsın sadece bu konudaki optimizasyonu bunlar kadar iyi değil.

Yani kendi arayüzüyle gelen toollar ile basitçe kutu kutu pense binalar yapılacaksa zaten bunu Blender ve 3DS Max'te de yapabilir. Oradaki yaptıklarını da eş zamanlı render motorlarına da atabilir.

Ha şöyle dersek evet ilk gelen arayüzüyle basit olabilir ama derine indikçe skethcup bir Everest dağı bu kadar kolaya indirgemek yanlış olur.

Yani dediğim gibi sadece bina ve çevre mimari çizimleri yapılacak. Bunun için en rahat kullanımı olan hangisi olur?

Hocam SketchUp yükledim menüsü gayet kolay takır takır Minecraft gibi bu çok kolay.

Son düzenleme:
Yani dediğim gibi sadece bina ve çevre mimari çizimleri yapılacak. Bunun için en rahat kullanımı olan hangisi olur?

Hocam SketchUp yükledim menüsü gayet kolay takır takır Minecraft gibi bu çok kolay.
Boş yorumları takma kafaya. Sketchup iyi bir program ama uzun vadede o bahsedilen pluginlerle büyük projelerde bug ve kasıntı çok yorar . Ama senin işini fazlasıyla görür. Sketchup'tan başla. İstediğin herşeyi rahatlıkla yapacaksın zaten. Milyonlarca poligonla çalışacağın sahneler oluşmaya başlarsa aksamaları hissedersin. Bir şeyi pluginlerle yapabiliyor olmak o programı kusursuz yapmıyor. Eğer eksiklik hissedersen 3dsMax ya da Blender konusunda ilerleyebilirsin ama anladığım kadarıyla ihtiyaç ta duymayacaksın. Sketchup modelleme konusunda ihtiyaçlarını çözecek. Modellemeye aşina olduktan sonra hangi render motorunu kullanacağına karar verirsin.

Sketchup'a git kardeşim sen evet ilk başlangıç için kolaydır. Hatta sana öneri sweet home 3d'ye de bak en giriş temel seviye. İçinde bir sürü hazır asset vs model de var. Bunla kat planı iç mekanlar dış mekanlar oluşturup pratik yaptıktan sonra Sketchup'a atla.

Ondan sonra Sketchup'da belli bir seviyeye gelirsen de 3DS Max'e atla.

Son düzenleyen: Moderatör:
Henüz lise öğrencisiyim mimari bölüm okuyorum ve dersini alıyorum. Ben render işinde uzmanlaşıp para kazanmak istiyorum. Blender yükledim ama menüsü çok karışık geldi fareyi basılı tutup sağa sola çeviriyorum ortadaki küp sağa sola dönmüyor saçma sapan çok zor geldi başka programlar lazım kolay olan veya Blender öğnremem lazım.

Not: Sadece 3D mekan, bina ve mimari çizimler yapacağım animasyon ve video editörlüğü gibi şeylere ihtiyacım yok.

Menüsü karmaşık değil, her programın kendi arayüz tipi ve alışkanlıkları vardır, sıfırdan başlayan kullanıcı olarak bunları öğrenmek için dökümantasyon okuman, eğitimini alman gerekir. Bir süre sonra ortalama benzerlikleri anlayıp arayüzü okuyabilir hale gelirsin. Bazı programlarda çok mantıklı gelen şeyler, diğer programlarda o mantığın tam tersi şekillerde de uygulanmak durumunda kalabilir. O yüzden kendince bilgisayar oyunu veya telefon programları gibi düşünmek yerine, programın kendi özelinde konuya yaklaşırsan daha kolay çözersin. Tabi çözme süreci tümüyle senin yeteneklerine kalmıştır.

Render konusunda ilerlemek istiyorsan, birinci yol sen çizersin sen renderlarsın, ikinci yol başkaları çizer ve sen renderlarsın (bu aynı zamanda başkalarının çizdiği modelleri birleştirerek iş yapmayı da kapsar). Birincisinde bilgisayarının gücüne uygun çizim ve render planlayabilirken, ikincisinde senin 4000 poligon ve 4mb materyal ile çözdüğünü başkası 40.000 poligon ve 40mb materyal ile çözmüş olabileceği için bir süre sonra sistem gücünü zorlayacaktır. Her halûkarda iyi bir sistemin olması faydalı bir sektörden bahsediyoruz kısaca.

Modelleme kısmında Sketchup kalem kağıt mantığında standart insan algısına göre planlanmış bir sistemdir. Bu yüzden eline ilk defa program almış ortalama bir ustanın da kullandığını çok gördüm fakat bu kullanım kolaylığı tabiki ustanın ihtiyacının o kadar olmasından kaynaklanıyor. @unwanted 'ın dediği gibi plugin/addon/eklentilerle Sketchup'ın genel modelleme yetenekleri arttırılıyor ve @mimario 'nun değindiği karmaşık modellerden oluşan büyük setlere geldiğinde zorluklar çıkartabiliyor. Ama sketchup kötü bir program mıdır? Hayır. Doğru düzgün planlanmış bir model (buna tecrübe diyoruz) Lumion ve Twinmotion ile çok güzel sonuçlar sunar. Ancak Vray'i konusunda arabirimi mesela 3dsMax ve Maya'dan daha farklıdır, o yüzden bana kolaylık sağlamamıştı.

Blender endüstri standartları arasına ekonomik sebeplerle olduğu kadar, çok fazla özelliğe sahip olması, dökümantasyonun fazla olması, sorunların çok farklı yollarla çözülmesi (veya sorunların aynı sebepten dolayı çıkması ve o yolun bir daha - en azından düzeltilene kadar kullanılmaması) gibi özellikleriyle ilerliyor. Şahsen bayılıyorum kendisine.

3dsMax ülkemizde ismi bilindiği için bir standart gibi görünse de eski ve çok fazla obje modeli olduğundan daha çok standarttır diyebilirim - 3dsMax'de obje modelleyen mesela çok azaldı ancak hazırını alıp mekana yerleştirip render alan müteahh'itler çok fazla. Ancak dünya çapında pasta payı iç açıcı diyemesem de Autodesk giderek Maya'yı ittirse de şimdilik Max bir alışkanlık dememde sakınca yok. Max'ın 2016'dan sonra sanırım 2022 sürümü stabil ve gelişme olarak güzeldi. 2025 ise çok tırt gelişmeler içeriyor. En büyük gücü ise, ACAD, Revit hatta Rhino ile çok eski arkadaşlar. Neredeyse bütün eklenti render motorları 3dsMax için çıkar.

Ben 3dsMax sevmiyorum, benim için yeterince hızlı modelleme ve render planlama sağlamıyor. Açılışı bile çok kabız. fakat sevgilim iyi bir iç mimar olarak sürekli "o kadar ışık koyma ya" dediğim halde 9950x + RTX5080 + 96Gb RAM ile Corona'da 5000x3000px render'ları sıraya dizip çatır çatır alıyor. Tabi bazen dosyalar 8-10Gb'ye yaklaşıyor. Sonra neden çöküyor diye bana soruyor, öyle saçma sebepler buluyorum ki loglarda iyiki kullanmıyorum diyorum. Çoğunlukal sebep dışarıdan aldığı bir model kaynaklı oluyor. (300mb normal map mi olur¿ diye bir soru mesela endüstride duyulmaz.)

En baştan başlayacaksan kısaca, Sketchup ve yanına AutoCAD al. ACAD diğer programlara geçtiğinde bir alt yapı programı olacak projeler için. Orada ister Vray ister Enscape ister D5... artık hangisini bulursan ve sistemin el verirse renderlarsın. Sonra yavaştan max ya da diğerlerine geçersin.

Şimdilik Corona, eldeki çoğu render motorundan daha kolay bir şekilde "kaliteli" görsel veriyor ancak yukarıdaki sistemi okuduğun üzere, iyi bir sistemin olsa da saçma durumlar yaşatıyor.

Benim sana sorum: Lisede "mimari" bölüm nedir, hangi lise ve müfredat nedir?

menüsü karmaşık değil, her programın kendi arayüz tipi ve alışkanlıkları vardır, sıfırdan başlayan kullanıcı olarak bunları öğrenmek için dokümantasyon okuman, eğitimini alman gerekir. Bir süre sonra ortalama benzerlikleri anlayıp arayüzü okuyabilir hale gelirsin. Bazı programlarda çok mantıklı gelen şeyler, diğer programlarda o mantığın tam tersi şekillerde de uygulanmak durumunda kalabilir. O yüzden kendince bilgisayar oyunu veya telefon programları gibi düşünmek yerine, programın kendi özelinde konuya yaklaşırsan daha kolay çözersin. tabii çözme süreci tümüyle senin yeteneklerine kalmıştır.

Render konusunda ilerlemek istiyorsan, birinci yol sen çizersin sen renderlarsın, ikinci yol başkaları çizer ve sen renderlarsın (bu aynı zamanda başkalarının çizdiği modelleri birleştirerek iş yapmayı da kapsar). Birincisinde bilgisayarının gücüne uygun çizim ve render planlayabilirken, ikincisinde senin 4000 Poligon ve 4MB materyal ile çözdüğünü başkası 40.000 Poligon ve 40 MB materyal ile çözmüş olabileceği için bir süre sonra sistem gücünü zorlayacaktır. Her halûkarda iyi bir sistemin olması faydalı bir sektörden bahsediyoruz kısaca.

Modelleme kısmında SketchUp kalem kağıt mantığında standart insan algısına göre planlanmış bir sistemdir. Bu yüzden eline ilk defa program almış ortalama bir ustanın da kullandığını çok gördüm fakat bu kullanım kolaylığı tabii ki ustanın ihtiyacının o kadar olmasından kaynaklanıyor. @unwanted'ın dediği gibi plugin/addon/eklentilerle SketchUp'ın genel modelleme yetenekleri arttırılıyor ve @mimario'nun değindiği karmaşık modellerden oluşan büyük setlere geldiğinde zorluklar çıkartabiliyor. Ama SketchUp kötü bir program mıdır? Hayır. Doğru düzgün planlanmış bir model (buna tecrübe diyoruz) Lumion ve Twinmotion ile çok güzel sonuçlar sunar. Ancak Vray'i konusunda arabirimi mesela 3DS Max ve Maya'dan daha farklıdır, o yüzden bana kolaylık sağlamamıştı.

Blender endüstri standartları arasına ekonomik sebeplerle olduğu kadar, çok fazla özelliğe sahip olması, dokümantasyonun fazla olması, sorunların çok farklı yollarla çözülmesi (veya sorunların aynı sebepten dolayı çıkması ve o yolun bir daha - en azından düzeltilene kadar kullanılmaması) gibi özellikleriyle ilerliyor. Şahsen bayılıyorum kendisine.

3DS Max ülkemizde ismi bilindiği için bir standart gibi görünse de eski ve çok fazla obje modeli olduğundan daha çok standarttır diyebilirim - 3DS Max'de obje modelleyen mesela çok azaldı ancak hazırını alıp mekana yerleştirip render alan müteahh'itler çok fazla. Ancak dünya çapında pasta payı iç açıcı diyemesem de Autodesk giderek Maya'yı ittirse de şimdilik Max bir alışkanlık dememde sakınca yok. Max'ın 2016'dan sonra sanırım 2022 sürümü stabil ve gelişme olarak güzeldi. 2025 ise çok tırt gelişmeler içeriyor. En büyük gücü ise, acad, Revit hatta rhino ile çok eski arkadaşlar. Neredeyse bütün eklenti render motorları 3DS Max için çıkar.

ben 3DS Max sevmiyorum, benim için yeterince hızlı modelleme ve render planlama sağlamıyor. Açılışı bile çok kabız. Fakat sevgilim iyi bir iç mimar olarak sürekli "o kadar ışık koyma ya" dediğim halde 9950X + RTX5080 + 96 GB RAM ile Corona'da 5000x3000px Render'ları sıraya dizip çatır çatır alıyor. Tabii bazen dosyalar 8-10GB'ye yaklaşıyor. Sonra neden çöküyor diye bana soruyor, öyle saçma sebepler buluyorum ki loglarda iyi ki kullanmıyorum diyorum. Çoğunlukal sebep dışarıdan aldığı bir model kaynaklı oluyor. (300 MB normal map mi olur¿ diye bir soru mesela endüstride duyulmaz.)

En baştan başlayacaksan kısaca, SketchUp ve yanına AutoCAD al. Acad diğer programlara geçtiğinde bir altyapı programı olacak projeler için. Orada ister vray ister Enscape ister D5.. Artık hangisini bulursan ve sistemin el verirse renderlarsın. Sonra yavaştan Max'ya da diğerlerine geçersin.

Şimdilik corona, eldeki çoğu render motorundan daha kolay bir şekilde "kaliteli" görsel veriyor ancak yukarıdaki sistemi okuduğun üzere, iyi bir sistemin olsa da saçma durumlar yaşatıyor.

benim sana sorum: lisede "mimari" bölüm nedir, hangi lise ve müfredat nedir?

Öncelikle teşekkürler bilgiler için dikkatlice okudum şu anlık bana öğrenme amacı ve ilk basamak olarak düşündüğüm için SketchUp'dan başlamak istedim. Tabii eşya eklemeyi bilmiyorum kendim çizmeye çalışıyorum koltuk, televizyon gibi eşyaları. Özel bir meslek lisesi ve 2 bölüm var mimari/sağlık olarak ikiye ayrılıyor. Müfredatı da MEB'de bulduğum kazanımları atıyorum siz 8. sayfaya bakın çünkü öncekiler ahşap kagir dersi için.

Ek olarak:

1745492455869.png

1745492414666.png

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı