Renk gamutları nedir?

480869

Kilopat
NTSC, DCI-P3, sRGB gibi kelimelerin anlamını anlatır mısınız? Gerçekten bir sürü kaynak okudum ama hiçbir şey anlamadım. Hangisi daha iyi kaç olmalı vb.

NTSC, ARGB yakın gamutlardır. ARGB Baskı ve matbaada kullanılır. NTSC ülkeden ülkeye değişmekle birlikte televizyon sektöründe kullanılır.

DCI-P3 de NTSC ile yakın ama DCI-P3 SDR yerine HDR gamutudur.

sRGB ve Rec. 709 dijital mecrada kullanılır, sosyal medya gönderileri vs. sRGB ve Rec. 709 kullanılır. Bunu içerik üreticisi değilseniz dikkate almayın. Monitörlerde %100 sRGB ve %90 NTSC olanlarda var, %100 sRGB ve %72 NTSC olanlar da. 1. kombinasyon içerik üreticileri için var, renk modlarından sRGB seçtiğiniz zaman %100 sRGB gamutu ile limiti oluyor, diğer koşullarda %90 NTSC içerisindesiniz.
Rec. 709 sRGB'ye göre daha profesyonel ve güvenilir.

Rec. 2020, ProPhoto RGB gibilerine ihtiyacın yoktur diye düşünüyorum.
TUF serisinden monitör alınmaz bu arada.

NTSC, ARGB yakın gamutlardır. ARGB Baskı ve matbaada kullanılır. NTSC ülkeden ülkeye değişmekle birlikte televizyon sektöründe kullanılır.

DCI-P3 de NTSC ile yakın ama DCI-P3 SDR yerine HDR gamutudur.

sRGB ve Rec. 709 dijital mecrada kullanılır, sosyal medya gönderileri vs. sRGB ve Rec. 709 kullanılır. Bunu içerik üreticisi değilseniz dikkate almayın. Monitörlerde %100 sRGB ve %90 NTSC olanlarda var, %100 sRGB ve %72 NTSC olanlar da. 1. kombinasyon içerik üreticileri için var, renk modlarından sRGB seçtiğiniz zaman %100 sRGB gamutu ile limiti oluyor, diğer koşullarda %90 NTSC içerisindesiniz.
Rec. 709 sRGB'ye göre daha profesyonel ve güvenilir.

Rec. 2020, ProPhoto RGB gibilerine ihtiyacın yoktur diye düşünüyorum.
TUF serisinden monitör alınmaz bu arada.
Film/dizi, oyun ikilisinden oluşuyor alma amacım. En çok hangisi işime yarar?

Film/dizi, oyun ikilisinden oluşuyor alma amacım. En çok hangisi işime yarar?
Öyle bir tanesine odaklanmak yerine ARGB, DCI P3, NTSC gamı yüksek olanlara bak.

Öyle bir tanesine odaklanmak yerine ARGB, DCI P3, NTSC gamı yüksek olanlara bak.
Srgb %99 yazanlar nasıl peki?
Rica etsem hem fast IPS'li ( rekabetçi oyunlar için) hem yüksek görüntü kaliteli 240hz bir monitör önerir misin? Fiyat 6 bine kadar çıkabilir. Çok teşekkürler.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı