Resimdeki işaretler ne anlama geliyor?

Orkun12

Hectopat
Daha fazla  
Merak ettim de acaba resimdeki semboller ne işe yarıyor. En sağda elektrik yok sanırım topraklama, ortada biraz elektrik var, en solda bayağı bir elektrik var. Kontrol kalemi ile bakıyorum.

Dosya Ekleri

• IMG_20220716_224336.jpg
    55,1 KB · Görüntüleme: 389
Ortadaki topraklama diğerleri ise faz ve nötr. Faz ve nötr için yön fark etmez. Topraklama ise ortada olmalıdır.

Eyvah! O zaman topraklamamda sorun mu var? Toprakta elektrik yaniyor. Fakat prizden toprağa bakinca ışık yanmıyor elektrik yok.

Son düzenleyen: Moderatör:
Nötrde de sıkıntı olabilir. Evde kaçak akım rölesi var mı? Buradan elinizden geldiğince yardımcı olmaya çalışalım. Prize de bakın. Ortadaki sarı-yeşil toprak olması gerekir.

Pek bilgili değilim bu konularda :/ sanırım yok bildiğim kadarıyla evin içindeki sigorta kutusunda oluyor galiba. Ama benim asıl anlamadığım nokta prizi söküp sarı kabloya kontrol kalemi ile baktığımda ışık yanmıyor veya prizdeki topraklama tellerine. Ama bilgisayarın güç kablosuna yani resimdeki kabloya kontrol kalemi ile baktığımda ışık yanıyor topraklama yerinde. Orada yanmayan burada nasıl yanıyor onu anlamadım.

Elektromanyetik indüksiyonla toprak kablosunda yan yana giden faz ve nötr kabloları ve toprak kablosunda akım indüklenir. Bu akım kontrol kalemindeki neon ışığını yakmaya gayet yeterli olur. Örneğin topraksız bir prize topraklı uzatmayı şimdi takıp kontrol kalemiyle toprak kısmına değdirip bakın, toprak kısmının da kontrol kalemiyle hafifçe yandığını görmüş olacaksınız. Çünkü yan yana giden faz ve nötr kablosu yanında onlara paralel giden 3. kablo olan toprak kablosunun ucu tam boşta ise zayıf bir akım onda indüklenir (ölü-durgun elektrik)

Bu elektrik normalde toprak hattınız çok zayıf olduğunda toprağa akıp deşarj olmaz ve kontrol kalemiyle değdirildiğinde yanıp görülür. Toprak hattınız çok zayıf veya topraklama ucunun bağlı olduğu fişte topraklama bağlantısı iç sorunu olabilir. Bu nedenle toprak hattınız evde yeterince sağlıklıysa önce topraklı fişi (söküp kendi içinde) üzerinden kontrol edin. Toprak hattınız zayıf veya çok yetersizse toprak hattının bu şartta yanmaması ancak sağlıklı toprak hattını yetkili elektrikçiye çektirmeyle düzelir. Kolay gelsin.

Ustam maruz gör bu konulara cok yatkın değilim. Zahmet edip çok güzel aciklamissin ama ben anliyamadim pek yani senin demek istediğin benim toprak hattım sağlam değil veya bozuk işlevini görmüyor öyle mi?
Bir de prizden baktığımda ışık falan yanmıyor ama bilgisayarın güç kablosundan yani konudaki resimdeki kablodan baktığım zaman ışık yanıyor çok yanmıyor ama yanıyor yani.

İngilizce kısaltma bunlar L= Live, N= Neutral, Daire içinde 3 çizgi ise topraklama.
Sağlıklı bir sistemde toprakta 0V 0A olması ve Avometre ile kontrol ettiğinde Neutral ile kısa devre yapmıyor olması gerek. Alternatif akım çeken bir kablo olduğu için Live ve Neutral uçların yeri fark etmez, prize takılıp Avometrenin AC Volt ölçüm kısmından 210-220 V görürsünüz.
Yeterli elektrik bilgisine sahip değilseniz yüksek gerilim olan kablolara dokunmayın lütfen hayati tehlike yaratabilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…