Resimdeki saha dolabı fiber mi?

Umut1905ck

Hectopat
Daha fazla  
Herkese öncelikle iyi sosyaller. Türk Telekom ekipleri birkaç hafta önce evime çok da yakın olmayan bir yere (100metre) kadar yakınıma resimdeki gibi bir saha dolabı yerleştirdiler. Bu saha dolabı, fiber mi?

Dosya Ekleri

• WhatsApp Görsel 2024-07-25 saat 22.49.32_5499575d.jpg
    WhatsApp Görsel 2024-07-25 saat 22.49.32_5499575d.jpg
    38,7 KB · Görüntüleme: 125
Son düzenleyen: Moderatör:
Sap üst köşedeki metal etikette ne yazıyor?

Dolabın sağ veya sol alt kenarlarını kontrol ediniz. Burada cam pencere arkasında bir elektrik saati varsa ve dolabın içinden de bir fan sesi geliyorsa bu saha dolabı OFSD (optik fiber saha dolabı) değildir; VDSL için kurulan bir saha dolabıdır! OFSD'ler pasif çalışır; yani 220Vac ile çalışmaz.

Tip 23 bu. Nerde görsem tanırım :D OFSD'de Santral loc bilgisi yazmaz genelde. Fakat tip kabinlerde santral loc bilgileri, kabin üzerinde metal bölgede yazar. OFSD değil bu.

Kabine kadar fiber. Normalde tip 23'lerden ftth'e dönüşüm oluyor nadirde olsa fakat OFSD üzerinden binalara çoklama yaparak, FTTH dönüşüm oluyor çoğunlukla.

Etikette "Fiber Saha Dolabı" yazıyor. Tipik OFSD değil ama T23 tarzı bir kabin de değil gibi duruyor. Öyle olsa "T23 Erişim Kabini" tarzında bir yazı olması gerekmez miydi? Bence arkadaşımız bir geçerken camlı pencere içinde elektrik saati var mı baksın daha net olur.

@bybakir42 Her fiber "Fiber Saha kabini" aynı değildir dostum. OFSD Tamemen pasif, fiberi binalara çoklamak için kullanılan, FTTH Saha dolaplarıdır.

Tip saha kabinler ise, pasif değildir. Ayrıca TİP saha kabinlerden FTTH dönüşüm azdır. VDSL2 PFM Dolaplarıdır. ODF var ise, FTTH dönüşümü olabilir sadece, eğer ODF yok ise, FTTC dediğimiz sisteme girer.

OFSD üzerinde 128 çoklama (genelde) yapılır, direkt olarak FTTH gelir.

Ayrıca OFSD'lerde genel olarak santral LOC bilgileri yazmaz.

Tip 23 saha kabini bu. Bak öğretiyorum;

İlk 2 fotoğraf tip 23,
En son 2 fotoğraf OFSD.

TİP 23 BÖYLEDİR:

images (2).jpeg
images (3).jpeg

OFSD BÖYLEDİR:

images (1).jpeg
images.jpeg

Gördüğün gibi TİP 23'lerde, Santral LOC bilgileri yazıyor, OFSD yazmıyor ayrıca fiziksel bazı farklılıklar da var.

Son düzenleme:
Hocam ben de aynı şeyi anlatmak istiyorum aslında ama anlaşamadık. Ben de FTTH kullanıcısıyım ve sokağımda OFSD var. Metal etiket de yok onu da biliyorum. Hatta bu mesajı yazarken tesadüfen OFSD'nin de yanından geçiyorum. Türk Telekom'a kalsa zaten VDSL'e de fiber diyecekler onun da farkındayım. Ama arkadaşın metal etikette fiber saha dolabı yazdığı için hani bi ihtimal VDSL'den dönüşümdür dedim nadir de olsa. Bilgilendirme için teşekkürler ayrıca.

Son düzenleme:
Hocam ben de aynı şeyi anlatmak istiyorum aslında ama anlaşamadık. Ben de FTTH kullanıcısıyım ve sokağımda OFSD var. Metal etiket de yok onu da biliyorum. Hatta bu mesajı yazarken tesadüfen OFSD'nin de yanından geçiyorum. Türk Telekom'a kalsa zaten VDSL'e de fiber diyecekler onun da farkındayım. Ama arkadaşın metal etikette fiber saha dolabı yazdığı için hani bi ihtimal VDSL'den dönüşümdür dedin nadir de olsa. Bilgilendirme için teşekkürler ayrıca.
T23'lerde fark etmiyor, fiber saha dolabı, erişim kabini, PFM kabini hepsi yazıyor. O metal bölgede herşey yazabilir. Tip7'ler daha büyük olur, tip 23'ler daha küçük. Zaten tip23'ler belli bir bölgeye hizmet edebilir, o yüzden küçüktür.

Rica ederim.

İlginç bir durum... Başlığı açıp ilk fotoyu yükleyen forumdaş bu Tip-23'ün yakın zamanda oraya konulduğunu söylemiş. Yani bu zamanda, her nasılsa, VDSL'e yatırım devam gibi...

Valla be razıyım bizim yazlık Site'deki altyapı da elden geçirilip bu Tip-23'ler kullanılsa. FTTH getirmek istiyorlar ama dahili tesisat olarak 400+ eve tek tek OBK çekmek bize çok maliyetli olacak ve %60-70 oturan da istemeyecek. Şu anda 53 Mbps VDSL verebiliyor ama tabi teoride. Site genelinde tek bir aktif, yani içinde DSLAM olan saha dolabı yok. Tip No'sunu bilmiyorum da Sultan Palamuttan kalma, şu betonumsu kapaklı eski pasif saha dolapları devrede...

Technopat Haberler

Geri
Yukarı