RGB Şerit Önerisi

Jandarma

Centipat
Yer
İstanbul / Yenibosna
Arkadaşlar merhaba.

İmzamda kullandığım kasada 2 adet 200mm fan 1 adetta 120mm egzoz fanı bulunmaktadır, fanlar RGB dir. Kasaya biraz daha renk katmak istiyorum,“ sata yada anakart bağlantılı” olmak şartı ile şerit önerileriniz var mıdır? Şeritten başka renk cümbüşü yaptığınız başka aksesuarlar varsa onları da söyleyebilirsiniz.

bu üç linkteki ürünlerden memnunum kendi adıma tavsiye derim

bir ara zaman bulursam bu da aklımda

Anakartlarda genellikle iki tür RGB bağlantısı vardır. Bunlardan birisi 12 volt 4 pin diğeri 5 volt 3 pin.

3 pinli olana ARGB yani adreslenebilir RGB portu denir. Bu çıkışlara takılacak şerit ledler daha pahalı ve kısa uzunlukta olur. (30cm veya 60cm gibi) Fakat adreslenebilir olduğu için üzerlerindeki ledler birbirinden bağımsız bir şekilde anakartın veya kullandığınız kontrolcünün verdiği sinyallere göre yanar. Piyasada Asus Rog Strix veya Akasa Vegas Mb gibi ürünleri araştırabilirsiniz.

4pin RGB şeritlerdeki ledler hep birlikte aynı renk yanar. Fakat kontrolcü ile veya anakart kullanarak diğer RGB bileşenlerle senkronize çalışabilir. Bu şerit ledler daha ucuzdur. RGB olanları için herhangi bir SMD 5050 çipli olanı kullanabilirsiniz. (5050 üç çipli olarak da geçer.) Bunun 5 metresini 30-40 liraya bulabilirken 60cm Rog Strix 200 liraya kadar çıkıyor.

Yukarıda ledler için söylenenler RGB veya ARGB fanlar için de geçerli. Birazdan kendi kasamın aydınlatmasını buraya gönderebilirim.
İmzada bulunan anakart, ekran kartı ve kasayı dikkate alın. (Asus Tuf x570 plus, Sapphire Nitro+ RX 5700 XT, Corsair Carbide Spec Delta)
Aşağıdaki videolarda o bileşenleri göreceksiniz. Ekran kartı kendi rgb aydınlatmasına sahip olup, Sapphire Trixx yazılımı ile bu aydınlatmanın kontrolüne izin veriyor. Aynı zamanda harici bir 3pin ARGB bağlantısı var. Bu sayede üzerindeki aydınlatma bir ARGB şerit gibi çalışıyor. Anakart üzerindeki 1 adet 3pin ARGB başlığını direkt olarak ekran kartına bağladım.

Anakartta bulunan 2 adet 4pin RGB başlığından birisine çoğaltıcı takarak, işlemcinin stok fanı olan Wraith Prism aydınlatması ve kasanın önündeki 3 fana ve anakartın kenarına yapıştırdığım şeride bağladım. Diğer 4pin başlığa da yaklaşık 30'ar cmlik 4 parça halinde şerit bağladım ve sol yan kapağın etrafını çevirdim.

Özetle üç adet RGB grubu oldu:
1-) Ekran kartı (ARGB)
2-) İşlemci, kasa fanları ve anakartın dibindeki şerit
3-) Sol tarafı çerçeve şeklinde çeviren ~120cm şerit

Bunların tamamı anakarta bağlı ve anakartta da Aura Sync özelliği olduğundan Asus'a ait "Armoury Crate" yazılımı ile çeşitli efektler uygulanabiliyor.

Şimdi Armoury Crate programındaki "Yıldızlı Geceler" efektinin olduğu videoya bakın. Bu efektte bir arkaplan (mavi) üzerinde arada bir çakan bir renk (beyaz) seçiyorsunuz. 2 ve 3 numaralı gruplar farklı zamanlarda beyaz ışık çakıyor. Fakat ekran kartının üzerindeki aydınlatma ARGB olduğundan kendi üzerinde beyaz parıltı verebiliyor.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

İkinci videoda da gökkuşağı efekti seçili. 4pin çıkışlara bağlı 2 ve 3 numaralı gruplar birlikte tamamen aynı rengi vererek renkler arasında geçiyor. Fakat ekran kartı üzerinde birden fazla rengi barındırıyor.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Kullandığım şerit ledi, bağlantı aparatları ve çoklayıcıları da şöyle vereyim:

Eğer anakartınız ile bu kontrolleri sağlayamazsanız, popüler bir kontrolcü var: (Link içerinde tanıtım videosu da var)

Son düzenleme:
Bende kendi kasama az biraz renk katmak istiyordum ama aşırı karışık geldi hocam bu konularda bilgim olmadığından. Ama kasanızı çok begendim güle güle kullanın. B450M S2H anakartım var. Cooler master mb520 de kasam öndeki fanlar anakarta baglı fakat sadece renk değişimi yapabiliyorum. Bir iki yere daha yazdım arkadaslar anakartın desteklemiyor ve bir kaç şeyler daha söylediler bu konuda bilginiz var mı ? SSD olarak xpg s40g kullanıyorum onu istedigim gibi ayarlayabiliyorum RGB fusion uygulamasında (geçiş efektleri v.b. fakat kasa önündekiler sadece renk efekt yok.)

Kasanı çok beğendim, güle güle kullanmanı dilerim. Ve uzunca konunun detaylarını anlattığın içinde ayrıca teşekkür ederim. Kullandığım anakartta sadede 3 pin rgb header mevcut, gönderdiğin ss de ki ürünleri mutlaka alıp deneyeceğim teşekkür ederim

Tekrar hatırlatmak istediğim birşey var. Benim kasada sadece ekran kartı argb başlığa bağlı. Diğerleri 4 pin düz rgb. Eğer o başlığa bağlayacaksan Rog strix veya Akasa vegas mb alman gerek. Bunlar pahalıdır ama argb şeritlerdir. (Ucuz muadilleri Türkiye'de var mı bilmiyorum. ws2812 çipli olanlara bakacaksınız. Aliexpress'te bolca var) Ayrıca mıknatıslı tabanları sayesinde kolayca monte edilir.

Eğer ki 4 pin girişi bulunan rgb aydınlatma ürünleri kullanacaksan mecburen bir kontrolcü lazım. Önceki mesajda verdiğim Akasa kontrolcüsü vb. kullanabilirsiniz.

Bu konu hakkında PC Modifikasyon bölümüne konu açmayı düşündüm ama nedense o bölüme konu açamıyorum.

Aslında hazır almak yerine kendin de yapabilirsin. Bu güç kablolarında Sarı kablo 12v +, siyah kablo - 'dir. Modüllü rgb led satın alıp içine yerleştirip modülünü de kasanın uygun bir yerine saklarsın, kumanda için gerekli alıcıyı da kumandanın görebileceği bir yere gizlersin. Bağlantısını da dediğim kablolardan yapabilirsin. Modüllü rgb led alırken adaptör almana gerek yok, sadece modelde ikinci resimde solda ucu kesik olan kabloya ihtiyacın var.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…