Anakartlarda genellikle iki tür RGB bağlantısı vardır. Bunlardan birisi 12 volt 4 pin diğeri 5 volt 3 pin.
3 pinli olana ARGB yani adreslenebilir RGB portu denir. Bu çıkışlara takılacak şerit ledler daha pahalı ve kısa uzunlukta olur. (30cm veya 60cm gibi) Fakat adreslenebilir olduğu için üzerlerindeki ledler birbirinden bağımsız bir şekilde anakartın veya kullandığınız kontrolcünün verdiği sinyallere göre yanar. Piyasada Asus Rog Strix veya Akasa Vegas Mb gibi ürünleri araştırabilirsiniz.
4pin RGB şeritlerdeki ledler hep birlikte aynı renk yanar. Fakat kontrolcü ile veya anakart kullanarak diğer RGB bileşenlerle senkronize çalışabilir. Bu şerit ledler daha ucuzdur. RGB olanları için herhangi bir SMD 5050 çipli olanı kullanabilirsiniz. (5050 üç çipli olarak da geçer.) Bunun 5 metresini 30-40 liraya bulabilirken 60cm Rog Strix 200 liraya kadar çıkıyor.
Yukarıda ledler için söylenenler RGB veya ARGB fanlar için de geçerli. Birazdan kendi kasamın aydınlatmasını buraya gönderebilirim.
İmzada bulunan anakart, ekran kartı ve kasayı dikkate alın. (Asus Tuf x570 plus, Sapphire Nitro+ RX 5700 XT, Corsair Carbide Spec Delta)
Aşağıdaki videolarda o bileşenleri göreceksiniz. Ekran kartı kendi rgb aydınlatmasına sahip olup, Sapphire Trixx yazılımı ile bu aydınlatmanın kontrolüne izin veriyor. Aynı zamanda harici bir 3pin ARGB bağlantısı var. Bu sayede üzerindeki aydınlatma bir ARGB şerit gibi çalışıyor. Anakart üzerindeki 1 adet 3pin ARGB başlığını direkt olarak ekran kartına bağladım.
Anakartta bulunan 2 adet 4pin RGB başlığından birisine çoğaltıcı takarak, işlemcinin stok fanı olan Wraith Prism aydınlatması ve kasanın önündeki 3 fana ve anakartın kenarına yapıştırdığım şeride bağladım. Diğer 4pin başlığa da yaklaşık 30'ar cmlik 4 parça halinde şerit bağladım ve sol yan kapağın etrafını çevirdim.
Özetle üç adet RGB grubu oldu:
1-) Ekran kartı (ARGB)
2-) İşlemci, kasa fanları ve anakartın dibindeki şerit
3-) Sol tarafı çerçeve şeklinde çeviren ~120cm şerit
Bunların tamamı anakarta bağlı ve anakartta da Aura Sync özelliği olduğundan Asus'a ait "Armoury Crate" yazılımı ile çeşitli efektler uygulanabiliyor.
Şimdi Armoury Crate programındaki "Yıldızlı Geceler" efektinin olduğu videoya bakın. Bu efektte bir arkaplan (mavi) üzerinde arada bir çakan bir renk (beyaz) seçiyorsunuz. 2 ve 3 numaralı gruplar farklı zamanlarda beyaz ışık çakıyor. Fakat ekran kartının üzerindeki aydınlatma ARGB olduğundan kendi üzerinde beyaz parıltı verebiliyor.
İkinci videoda da gökkuşağı efekti seçili. 4pin çıkışlara bağlı 2 ve 3 numaralı gruplar birlikte tamamen aynı rengi vererek renkler arasında geçiyor. Fakat ekran kartı üzerinde birden fazla rengi barındırıyor.
Kullandığım şerit ledi, bağlantı aparatları ve çoklayıcıları da şöyle vereyim:
Eki Görüntüle 488915
Eğer anakartınız ile bu kontrolleri sağlayamazsanız, popüler bir kontrolcü var: (Link içerinde tanıtım videosu da var)
Akasa Hakkında 1997 yılında Tayvan ve İngiltere ofisleri ile kurulan Akasa, süregelen Kişiselleştirilmiş PC (Custom PC) devrimine 2000 yılında yüksek performanslı soğutucular ve yuvarlatılmış kablolar ile katılmıştır. Bugün 5 ayrı ülkede ofisi bulunan Akasa, Intel