Robot tasarımı için mekanik bilgisi

Bu bahsettiğim içeriklerin anlatıldığı bir kaynak yok mu? Robot kinematiği vs... Gibi.

Robot kinematiği adı altında tek bir kaynak ile bir mekanik sistem tasarımı mümkün değildir. Çünkü bir mekanik tasarım çeşitli konuların ve süreçlerin bir birleşimidir. Mekanik tasarım için gerekli temel bilgileri bilmeden yapacağınız projeler hobi amaçlı olabilir. Aksi takdirde üreteceğiniz sistemin doğruluğu, güvenilirliği gibi konularda emin olamazsınız. Aşağıda sıralayacaklarım makine, Mekatronik gibi mühendislerin aldığı dersler ve temel mekanik sistem tasarımı için öğrenmeniz gerekenlerdir:

1.İlk olarak statik ve dinamik(çeşitli üniversitelerde ayrı ayrı olarak gösterilebilir veya Mühendislik Mekaniği olarak adlandırılabilir) konularına belli bir düzeyde hakim olmamız gerekir. Böylece Newton yasaları, birimler, kuvvet sistemleri, kuvvet, moment, kuvvet çifti, serbest cisim diyagramı, koordinat sistemleri, eş değer yükler, denge koşulları, kafes, çerçeve ve makinelar, geometri, ağırlık ve kütle merkezleri, alan momentleri, atalet momenti hesapları, sürtünme, sanal iş prensibi, parçacıkların ve parçacık sistemlerinin kinematiği, 2B/3B hareket, doğrusal hareket, eğrisel hareket, bağıl hareket, parçacık ve parçacık sistemlerinin kinetiği (kuvvet ve ivme, iş ve enerji, itme ve momentum), katı cisimlerin kinematiği ve kinetiği, mekanik titreşimleri hakkında bilgi sahibi oluruz.

2.Bir diğer ders ise Mukavemet(Bazı okullarda mukavemt 1 ve 2 olarak gösterilebilir). Bu ders ile gerilim ve gerinim, malzemeler ve mekanik özellikleri, çekme ve sıkıştırma, süneklik-kırılganlık, gerinim enerjisi, eksenel yükleme, ısıl gerilme ve gerinme, gerilim derişimi, burulma yüklemesi, burulma denklemi, şaftlarda güç iletimi, kirişlerde çapraz yükleme, kesme kuvveti ve bükülme momenti diyagramları, kirişlerde çapraz yükleme, eğilme denklemi, kirişlerde çapraz yükleme, kesme denklemi, kesme akımı, birleşik yükler, ince duvarlı yapılar, eksenel, bükülme ve kesme yüklemelerinden kaynaklı gerilim, gerilim dönüşümü, düzlemsel gerilim, ana gerilimler ve azami kesme gerilimi, Mohr çemberi, gerinim dönüşümü, düzlemsel gerinim için Mohr çemberi, kiriş tasarımının ana ilkeleri, prizmatik kirişler, şaft tasarımı, elastik eğri, tümlev yöntemi ile eğim ve yer değiştirme hesabı, süreksizlik işlevleri, üst-düşüm yöntemi; statik olarak belirsiz kirişler ve şaftlar, kolonların burkulması, kritik yükleme, ideal kolonlar, farklı tip destekler; merkezi ve merkezi olmayan yüklemeler konularını öğrenerek tasarlanan bir sistemin uygulanacak yükler için doğru olmadığını anlayabiliriz.

3.Ders ise makine elemanlarıdır. Bu dersin amacı öğrenciye temel makine elemanları bilgisi kazandırmaktır. Komponentlerin temel çalışma prensipleri ve fonksiyonları hakkında bilgi vermektir.

Yukarıda anlattıklarıma ek olarak Isıl-Akışkanlar Mekaniği, Malzeme Ve Üretim Teknojileri gibi derslerde eklenebilir. Böylece mekanik bir sistemin analizini ve tasarımını yapabilecek olabilirsiniz. Bir de üniversitelerin verdiği ileri robotik, robotiğin temelleri gibi derslere de bakabilirsiniz.

Ayrıca TEKNOFEST'e katılmak istiyormuşsunuz. Yanlış bilmiyorsam(katılacağınız yarışmaya göre değişebilir) üretiğiniz ürünün en küçük civatasından tutunda kullandığınız malzemenin çekme dayananımna kadar detaylı bir rapor isteniyor. Benim tavsiyem katılmak istediğiniz yarışmayı iyi araştırmanızdır. TEKNOFEST'in kendi sitesini ve katılmak istediğiniz yarışmada daha önce yapılan projelere bakmanızdır. İstenilen ürünün niteliklerini iyi analiz etmeniz ve buna göre bir ekip kurmanızdır.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı