Root ve ROM nedir?

1Emin1

Hectopat
Arkadaşlar ben bir ara telefona Custom ROM yüklemeye çalışmıştım ve yapmıştım da ama biraz değişik olmuştu telefon Galaxy wonderdi ve bende uygun root ve ROM dosyasını indirdim sonra stock Recovery üzerinden yani CWM yüklemeden root yapıp ROM kurabildim sonra telefon açılmıyordu ve wipe cache Partition yapinca acildi fakat donuyordu sonra tekrar tekrar yeniden baslatip kurulumu yaptim ama gapps i yüklememe rağmen YouTube uygulaması çalışmıyordu sonra zaten telefon kırıktı artık telefonu ama benim merak ettigim şeyler aşağıya sırayla yazıyorum bilen bir arkadaş cevaplarsa sevinirim.

1) Telefonu rootlamak ve ROM atmak için ozel Recovery gerekirmi ama ozel Recovery olmadan stock ROM siliniyor mu yoksa telefonda durup fazladan yer mi kapliyor yani telefonda hem stock ROM hem de Custom ROM mu duruyor, ve efs veya stock Recovery yedek aliniyor mu, bazı videolarda root dosyası Odin'le direkt atiliyor telefonda USB hata ayıklama falan açılmadan ayni şekilde ROM'da direk atiliyor yani telefona ozel Recovery kurmak gerekmiyor mu?

2) Telefonu rootlamak için Bootloader kilidinin açılmasi gereklimi ve nasil açılır benim bildiğim geliştirici seçeneklerinden USB hata ayıklama ve OEM kilit açmayı aktiflestirince oluyor diye biliyorum ama mesela Xiaomi Bootloader kilidi açma diye videolar var orada 1 hafta bekledikten sonra izin veriliyormuş falan yani Bootloader kilidi tüm marka telefonlar için nasil açılır?

3) Odin programi sadece Samsung telefonlar icin mi, Xiaomi telefonlar icin mi unlock diye 1 program varmis yani her marka için ayrı program mi var?

4) Telefona kayıt parası vermemek için atılan IMEI'ler telefona format atinca bile gidiyormus galiba o doğru mu?

İlk sorduğun sorunun cevabını biliyorum sanırım. Diğerleri hakkında fazla bilgim olmadığından yanlış yönlendirmek istemem. Odin ile atılan ROM'lar Stock ROM oluyor. Benim bildiğim ROM atmak için TWRP tarzı bir Recovery gerekiyor. Ancak atacağın Stock ROM ise sadece Odin yetiyor. Odin ile ROM atmak için OEM kilidini ve USB hata ayıklamayı açmalısın diye biliyorum. Telefonunun sürücülerini kurmayı unutma.

Xiaomi telefonları bilemiyorum ama bir yerde bazı telefonların OEM kilidini açmak için 1 hafta telefonu kullanmak gerektiğini okumuştum. Ne kadar doğrudur bilemem. OEM kilidini ve USB hata ayıklamayı açtıktan sonra Odin ile Recovery kuruyorsun. Recovery içerisinden root atmak için gerekli .ZIP dosyasını Flash yapıyorsun. (Samsung telefonlar için böyle.)

Son düzenleme:
Recovery flaşlamak için bootloaderi açmak zorundasın.(Bazen açmak zorunda olmadığın da olabiliyor.) Custom ROM flaşlamak için en doğru yöntem custom recovery'den flaşlamaktır. Root atmak için de en doğru yöntem custom recovery'den flaşlamaktır.

Recovery flaşlamanın her telefonda işe yarayan bir programı var. Platform Tools'un parçası olan fastboot aracı.

Yani ilk recovery flaşlamalısın. Ondan sonra her şeyi recovery üzerinden yapmalısın.

Recovery içerisinden root atmak için gerekli .ZIP dosyasını flaş yapıyorsun.
Magisk ZIP dosyası flaşlanır ve bu Magisk root yazılımı her telefon için geçerlidir.

Bir şeyi anlamadım stock ROM atmak için Odin yetiyor yazmışsınız ama stock ROM atmak için önce Custom ROM atmak gerekmez mi? Custom ROM atılmışsa da özel Recovery kurulmuş olmasi gerekiyor ve özel Recovery üzerinden stock ROM kurulmuyor mu?

Recovery kurmak için Custom ROM atmaya gerek yok. Bütün ROM'lara Recovery kuruluyor diye biliyorum. Odin ile Stock ROM atmak için önce Recovery kurup sistemi sileceksiniz. Sonra Download Moda girip Odin ile Stock ROM'u kuracaksınız.

@Kerem00 Hocam hazır sizi yakalamışken bir sorum olacaktı. Magisk kullanıyorum ve Samsung C9 Pro cihazım var. KnoX olayı yüzünden bazı Samsung uygulamalarına erişimim yok. Ne kadar yabancı kaynak araştırdıysam çözümünü bulamadım. Var mı öneriniz? Forumda çoğu kişinin bu konular hakkında bilgisi olmadığını bildiğim için konu açmaya gerek duymuyorum. Cevapsız kalacak zaten.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…