Router ile kablolu interneti kablosuz olarak kullanma

Local_Ali

Centipat
Merhaba Router ile kablolu interneti alıp kablosuz Wi-Fi olarak dağıtabilir miyim? Sunucu odası fiziki olarak uzak bir yerde Router cihazını Switch'den gelen bir kablo ile bağlayacağım, ne yapmam gerek?

Son düzenleyen: Moderatör:
Routerın içerisinde DHCP sunucusu kapatılmalı. Daha sonra IP çakışması olmaması için routera ağda bulunan herhangi bir cihazdan farklı IP adresi atanmalıdır. Bundan sonra switchten gelen kabloyu routerdaki herhangi bir LAN portuna takarak routerı access point olarak kullanabilirsiniz.

Çok teşekkür ederim peki Switchden gelen kabloyu router üzerindeki wan portuna bağlasam yanındaki lan portundan laptop ile ayarları yapabilirm değilmi bu şekilde olur.

Çok teşekkür ederim peki Switchden gelen kabloyu router üzerindeki wan portuna bağlasam yanındaki lan portundan laptop ile ayarları yapabilirm değilmi bu şekilde olur.
Routerı, router olarak kullanmak için WAN portu kullanılır. Yani fiber internetteki GPON cihazından veya DSL internetteki modemden gelen kablo WAN portuna takılır ve router içerisinden ISS ayarları yapılır. Ancak burada ISS'den interneti almayacak, access point olarak kullanılacak olan bir cihazdan bahsediyoruz. Bu sebeple switchten gelen kablo LAN portlarından birisine takılmalıdır. Ayar yapmak için ikinci bir LAN portuna ihtiyaç olduğu için eğer birden fazla LAN portu yoksa önce bilgisayarla bağlanıp ayarlama yapılır. Sonra kabloyu çıkarıp routerdan geleni takabilirsiniz.

Yani şöyle access point olarak düşünmeyelim routerın lan çıkışını kullanacağım bir de wifi sini her ikisini yani ben bu şekil kullanmayı düşünüyorum aksi bir durumda router çıkışı yetmezse routera 10'lu bir switch bağlamayı düşünüyorum.

Teyzemin evine taşındığımda şu aşağıda gözüken cihazdan elimde iki tane oldu. Bana ait olan cihaz oturma odasında hatta bağlı bir şekilde VDSL internet sağlıyor. Diğer fotoğraftaki birebir aynı model olan teyzemin cihazını da kendi odama koydum. Esas cihazın LAN çıkışlarından herhangi birisinden kablo çekip bu cihazının herhangi bir LAN portuna taktım. Sonra bu cihazın başka bir LAN portuna da masaüstü bilgisayarı bağladım. Aynı zamanda hem telefonumla bu cihazın Wi-Fi bağlantısını kullanıyorum hem de masaüstünden kabloyla kullanıyorum. Yani hem kablolu hem kablosuz olarak ikinci bir erişim noktası oldu. Görünüşe göre siz de böyle bir şey yapacaksınız. Bu durumda WAN portu kullanılmayacak. Sadece keyfi olarak seçilmiş LAN portları kullanılır.

Ayar kısmı olarak da fotoğrafta gözüken ikinci cihazdan(benim odamdaki) DHCP kapatıp IP adresini 192.168.1.2 yaptım. Çünkü öteki cihaz ...1.1 olanı kullanıyor. Ancak siz sanırım bir işyeri/okul vb. yerdesiniz. Böyle yerlerdeki sunucular ve switchler değişik IP adresleri kullanabiliyor. Çakışma olmayabilir. O yüzden ilk önce sadece DHCP kapatıp kullanmayı deneyebilirsiniz. Sıkıntı olursa sonra değiştirirsiniz.

Benim yaptığım kurulumda sizinki arasındaki tek fark, sizdeki birinci cihazın sunucu odasıyla bağlantılı bir switch olması. Eğer sizin cihazdaki LAN portları yetmezse hub/switch ilave edilebilir veya daha fazla LAN portu olan bir cihaz tercih edebilirsiniz. İkinci cihazda DHCP kapatılması şarttır. Yoksa internet hiç gelmez veya sürekli kopar. Bu DHCP hizmeti IP adresi ataması yapar. Bu görevi ağdaki tek cihaz yapmalı.

1.cihaz: oturma odasında, modem+router modunda

2.cihaz: kendi odamda, access point olarak ayarlı(DHCP kapalı)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…